PROzdrawiam28 września 2023przepisy Brak Ci pomysłów na przepisy na szybkie przekąski? Oto moje trzy sprawdzone propozycje, które przypadły do gustu także wielu moim pacjentom. Bób z suszonymi pomidorami Jesteś fanem bobu? Młody bób w połączeniu z suszonymi pomidorami zdecydowanie rozpieści Twoje kubki smakowe!Do przygotowania 2 porcji tego dania potrzebujesz:500g bobu4 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki6 sztuk pomidorów suszonych z oleju (po odsączeniu) Aby przygotować to danie, postępuj wg poniższej instrukcji:Wymoczony bób wrzuć do osolonego wrzątku.Gotuj na dużym ogniu 15-20 minut.Odcedź i zalej zimną wodą.Obierz bób (jeśli lubisz jeść bób ze skórką – natnij każde ziarenko).Na patelni przygotuj marynatę z 4 łyżek oliwy.Na rozgrzany tłuszcz wsyp 1 łyżeczkę słodkiej papryki, posiekany czosnek i szczyptę pieprzu.Po chwili wymieszaj wszystko i wrzuć pokrojone suszone pomidory.Dodaj bób, dokładnie wymieszaj. Wartości odżywcze gotowego deseru (1 porcja):364 kcal18,8 g białka18,5 g tłuszczu39,5 g węglowodanówŁG – 17 – ŚREDNI Sałatka z arbuzem i fetą Niebanalne połączenie? Na letnie popołudnia (i nie tylko) polecam sałatkę z arbuzem i fetą.Składniki na 1 porcję:1 garść rukoli (20g)2 plastry arbuza (150g)2 plastry sera feta (40g)1 łyżka nasion słonecznika (15g)1 łyżka posiekanej cebuli dymki (10g)1,5 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu1-2 łyżki soku z cytrynyszczypta świeżo mielonego pieprzu Sałatkę z arbuzem i fetą przygotuj wg poniższej instrukcji (1 porcja):Rukolę wyłóż na talerz, dodaj pokrojonego arbuza, ser fetę, cebulęSłonecznik podpraż na suszej patelni i posyp nim sałatkęMiód, sok z cytryny, oliwę, pieprz wymieszaj dokładniePowstałym sosem polej gotową sałatkę Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):400 kcal12 g białka26 g tłuszczu30 g węglowodanówŁG – 17 – ŚREDNI Podkręcona sałatka a'la caprese Jeśli klasyczne caprese przypadło Ci go gustu, to ta wersja sałatki z pewnością również stanie się Twoją ulubioną propozycją kulinarną.Do przygotowania 1 porcji sałatki potrzebujesz:0,5 kulki mozzarelli light (62g)1 średni pomidor (200g)0,5 awokado (70g)1 garść pestek dyni (30g)1 garść szpinaku (30g) 1 łyżka oliwy z oliwek (8g)1 kromka ulubionego pieczywa (31g)3 łyżki pasty warzywnej (30g)do smaku: sól, pieprz, suszona bazylia Aby przygotować 1 porcję sałatki postępuj wg poniższej instrukcji:Pomidora oraz mozzarellę pokrój w plastry. Ułóż naprzemiennie na talerzu.Awokado pokrój w kostkę, ułóż obok pomidora z mozzarellą.Na talerzu połóż także garść szpinakuCałość posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, polej oliwą, posyp solą, pieprzem oraz suszoną bazyliąUlubione pieczywo podpiecz na suchej patelni, posmaruj je pastą warzywną. Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):640 kcal28 g białka42,6 g tłuszczu43 g węglowodanówŁG – 11 – ŚREDNI Zainteresowały Cię te przepisy? Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie. E-BOOKI