Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na szybkie przekąski

przepisy na szybkie przekąski

Brak Ci pomysłów na przepisy na szybkie przekąski? Oto moje trzy sprawdzone propozycje, które przypadły do gustu także wielu moim pacjentom.

Bób z suszonymi pomidorami

bób z suszonymi pomidorami przepis

Jesteś fanem bobu? Młody bób w połączeniu z suszonymi pomidorami zdecydowanie rozpieści Twoje kubki smakowe!

Do przygotowania 2 porcji tego dania potrzebujesz:

  • 500g bobu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 6 sztuk pomidorów suszonych z oleju (po odsączeniu)

Aby przygotować to danie, postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Wymoczony bób wrzuć do osolonego wrzątku.
  2. Gotuj na dużym ogniu 15-20 minut.
  3. Odcedź i zalej zimną wodą.
  4. Obierz bób (jeśli lubisz jeść bób ze skórką – natnij każde ziarenko).
  5. Na patelni przygotuj marynatę z 4 łyżek oliwy.
  6. Na rozgrzany tłuszcz wsyp 1 łyżeczkę słodkiej papryki, posiekany czosnek i szczyptę pieprzu.
  7. Po chwili wymieszaj wszystko i wrzuć pokrojone suszone pomidory.
  8. Dodaj bób, dokładnie wymieszaj.

Wartości odżywcze gotowego deseru (1 porcja):

  • 364 kcal
  • 18,8 g białka
  • 18,5 g tłuszczu
  • 39,5 g węglowodanów
  • ŁG – 17 – ŚREDNI

Sałatka z arbuzem i fetą

Niebanalne połączenie? Na letnie popołudnia (i nie tylko) polecam sałatkę z arbuzem i fetą.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 garść rukoli (20g)
  • 2 plastry arbuza (150g)
  • 2 plastry sera feta (40g)
  • 1 łyżka nasion słonecznika (15g)
  • 1 łyżka posiekanej cebuli dymki (10g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
sałatka z arbuzem i fetą przepis

Sałatkę z arbuzem i fetą przygotuj wg poniższej instrukcji (1 porcja):

  1. Rukolę wyłóż na talerz, dodaj pokrojonego arbuza, ser fetę, cebulę
  2. Słonecznik podpraż na suszej patelni i posyp nim sałatkę
  3. Miód, sok z cytryny, oliwę, pieprz wymieszaj dokładnie
  4. Powstałym sosem polej gotową sałatkę

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 400 kcal
  • 12 g białka
  • 26 g tłuszczu
  • 30 g węglowodanów
  • ŁG – 17 – ŚREDNI

Podkręcona sałatka a'la caprese

podkręcona sałatka a'la caprese

Jeśli klasyczne caprese przypadło Ci go gustu, to ta wersja sałatki z pewnością również stanie się Twoją ulubioną propozycją kulinarną.

Do przygotowania 1 porcji sałatki potrzebujesz:

  • 0,5 kulki mozzarelli light (62g)
  • 1 średni pomidor (200g)
  • 0,5 awokado (70g)
  • 1 garść pestek dyni (30g)
  • 1 garść szpinaku (30g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8g)
  • 1 kromka ulubionego pieczywa (31g)
  • 3 łyżki pasty warzywnej (30g)
  • do smaku: sól, pieprz, suszona bazylia

Aby przygotować 1 porcję sałatki postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Pomidora oraz mozzarellę pokrój w plastry. Ułóż naprzemiennie na talerzu.
  2. Awokado pokrój w kostkę, ułóż obok pomidora z mozzarellą.
  3. Na talerzu połóż także garść szpinaku
  4. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, polej oliwą, posyp solą, pieprzem oraz suszoną bazylią
  5. Ulubione pieczywo podpiecz na suchej patelni, posmaruj je pastą warzywną.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 640 kcal
  • 28 g białka
  • 42,6 g tłuszczu
  • 43 g węglowodanów
  • ŁG – 11 – ŚREDNI

Zainteresowały Cię te przepisy?

Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *