Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na dania na większy apetyt

przepisy na dania na większy apetyt

Szukasz dania na większy apetyt? Zachęcam Cię do skorzystania z jednego z poniższych trzech przepisów. Każdy smaczny ale każdy inny. Z pewnością też każdy trafi w nieco inne kubki smakowe. Testuj i jedz zdrowiej z apetytem.

Cheeseburger z kurczakiem

cheeseburger z kurczakiem przepis

Pyszny, zdrowszy, wypełniony dodatkami i soczystym kurczakiem. Jednym słowem cheeseburger palce lizać. Spróbujesz?

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • kawałek mięsa z piersi kurczaka (ok. 100g)
  • łyżka oliwy (8g)
  • szczypta soli (1g)
  • szczypta przyprawy kebab, gyros (1g)
  • szczypta słodkiej papryki (1g)
  • bułka burgerów lub inna ulubiona bułka (65g)
  • 2 łyżeczki majonezu lekkiego lub wegetarianizm, ewentualnie zwykłego (10g)
  • 2 łyżeczki ketchupu (16g)
  • garść mitu sałat / rukoli / roszponki / innej, ulubionej sałaty (20g)
  • 1/2 małego pomidora (ok. 55g)
  • 1/2 ogórka kiszonego / konserwowego / w ostateczności świeżego (30g)
  • plaster czerwonej cebuli (10g)
  • plaster żółtego sera (20g)

A jak przygotować cheeseburgera w takim wydaniu? Oto przepis:

  1. Pierś z kurczaka przekrój na pół, tak, aby była płaska, ew. rozbij lekko tłuczkiem.
  2. Rozbitą pierś dopraw solą, słodką papryką, przyprawą do gyrosa i polej oliwą. Odstaw do zamarynowania jeśli masz czas.
  3. Pierś usmaż na patelni na rumiano z obu stron.
  4. Po usmażeniu kurczaka przetnij bułkę na pół i podpiecz ją na tej samej patelni.
  5. Obie części bułki posmaruj majonezem i ketchupem
  6. Na spód posmarowanej bułki wyłóż w kolejności miź sałat, pomidora, ogórka, cebulkę, usmażonego kurczaka oraz ser. Przykryj górą bułki. Jedz na ciepło.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 521,3 kcal
  • 33,3 g białka
  • 24,9 g tłuszczu
  • 42,9 g węglowodanów
  • ŁG – 22 – WYSOKI

Placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym

Jeśli nie raz miałeś okazję zjeść placki ziemniaczane z gulaszem to tym razem proponuję Ci zamienić gulasz tradycyjny, mięsny na gulasz warzywny.

Na 1 porcję placków potrzebujesz:

  • 3 ziemniaki (ok. 270g)
  • pół małej cebuli (ok. 35g)
  • jajo (ok. 59g)
  • szczypta soli (1g)
  • pół łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (10g)
  • łyżeczka oliwy (2g)
  • DODATKOWO: łyżka pestek dyni (10g)
placki ziemniaczane z gulaszem przepis

Do przygotowania gulaszu warzywnego potrzebne Ci będą:

  • pół małej cebuli (ok. 35g)
  • 1/4 czerwonej papryki (ok. 40g)
  • 4 pieczarki (ok. 70g)
  • pół małej cukinii (ok. 113g)
  • pół szklanki pomidorów z puszki (ok. 125g)
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka wędzona, chili (po szczypcie)
  • łyżeczka oliwy (2g)

Jak przygotować placki ziemniaczane? Oto przepis:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach bezpośrednio do miski. Zostaw je na kilka minut po czym odlej nadmiar wody z ziemniaków.
  2. Dodaj mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz szczyptę soli.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej łyżeczkę oleju. Masę ziemniaczaną wymieszaj.
  4. Nakładaj porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadź ją na dość cienki placek. Smaż na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty na złoty kolor, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.

Teraz czas na przygotowanie gulaszu:

  1. Pół cebuli, paprykę, pieczarki oraz cukinię pokrój na małe kawałki i podduś na patelni na łyżeczce oliwy.
  2. Gdy warzywa zmiękną wlej pomidory, podgotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, papryką słodką, wędzoną oraz chili. Całość wymieszaj, zagotuj.
  3. Placki ziemniaczane podawaj z gulaszem warzywnym. Całe danie posyp uprażonymi pestkami dyni.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 519,2 kcal
  • 22,9 g białka
  • 16,4 g tłuszczu
  • 76,4 g węglowodanów
  • ŁG – 37 – WYSOKI

Ryż z wędzonym tofu po meksykańsku

ryż z wędzonym tofu po meksykańsku przepis

Dania meksykańskie mają to do siebie, że trudno im się oprzeć. Nie wierzysz? Spróbuj choć raz ryżu po meksykańsku. Ja proponuję Ci wersję z wędzonym tofu.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • pół woreczka ryżu (50g)
  • pół papryki (75g)
  • pół cebuli (35g)
  • ząbek czosnku (6g)
  • łyżeczka oliwy (2g)
  • pół kostki tofu wędzonego (90g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100g)
  • 1/4 szklanki fasoli czerwonej (ok. 40g)
  • 3 łyżki kukurydzy (ok. 45g)
  • sól, chilli, kmin rzymski, papryka słodka (po szczypcie)
  • łyżka ketchupu (ok. 28g)
  • łyżka natki pietruszki (4g)

Oto jak przygotować ryż z wędzonym tofu po meksykańsku:

  1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu
  2. Paprykę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, podsmaż na łyżeczce oliwy
  3. Tofu pokrój w kostkę, dodaj do podsmażonych warzyw, smaż jeszcze ok. 5 minut do momentu aż tofu się przyrumieni
  4. Następnie na patelnię dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, fasolę oraz kukurydzę. Całość dopraw do smaku
  5. Na koniec dodaj ugotowany ryż oraz ketchup, całość podgrzej i dokładnie wymieszaj
  6. Ozdób danie natką pietruszki, kolendrą, szczypiorkiem

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 511,7 kcal
  • 24,8 g białka
  • 10,7 g tłuszczu
  • 83,1 g węglowodanów
  • ŁG – 35 – WYSOKI

Chcesz zdrowo się odżywiać lub zgubić zbędne kilogramy?

Zapraszam Cię serdecznie na konsultacje lub współpracę online ze mną, jako dietetykiem. W ramach współpracy online masz do wyboru współpracę z gotowym jadłospisem lub z dzienniczkiem żywieniowym. Skorzystaj z przycisku poniżej i sprawdź szczegóły oferty w moim sklepie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *