Szukasz dania na większy apetyt? Zachęcam Cię do skorzystania z jednego z poniższych trzech przepisów. Każdy smaczny ale każdy inny. Z pewnością też każdy trafi w nieco inne kubki smakowe. Testuj i jedz zdrowiej z apetytem.
Cheeseburger z kurczakiem
Pyszny, zdrowszy, wypełniony dodatkami i soczystym kurczakiem. Jednym słowem cheeseburger palce lizać. Spróbujesz?
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- kawałek mięsa z piersi kurczaka (ok. 100g)
- łyżka oliwy (8g)
- szczypta soli (1g)
- szczypta przyprawy kebab, gyros (1g)
- szczypta słodkiej papryki (1g)
- bułka burgerów lub inna ulubiona bułka (65g)
- 2 łyżeczki majonezu lekkiego lub wegetarianizm, ewentualnie zwykłego (10g)
- 2 łyżeczki ketchupu (16g)
- garść mitu sałat / rukoli / roszponki / innej, ulubionej sałaty (20g)
- 1/2 małego pomidora (ok. 55g)
- 1/2 ogórka kiszonego / konserwowego / w ostateczności świeżego (30g)
- plaster czerwonej cebuli (10g)
- plaster żółtego sera (20g)
A jak przygotować cheeseburgera w takim wydaniu? Oto przepis:
- Pierś z kurczaka przekrój na pół, tak, aby była płaska, ew. rozbij lekko tłuczkiem.
- Rozbitą pierś dopraw solą, słodką papryką, przyprawą do gyrosa i polej oliwą. Odstaw do zamarynowania jeśli masz czas.
- Pierś usmaż na patelni na rumiano z obu stron.
- Po usmażeniu kurczaka przetnij bułkę na pół i podpiecz ją na tej samej patelni.
- Obie części bułki posmaruj majonezem i ketchupem
- Na spód posmarowanej bułki wyłóż w kolejności miź sałat, pomidora, ogórka, cebulkę, usmażonego kurczaka oraz ser. Przykryj górą bułki. Jedz na ciepło.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 521,3 kcal
- 33,3 g białka
- 24,9 g tłuszczu
- 42,9 g węglowodanów
- ŁG – 22 – WYSOKI
Placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym
Jeśli nie raz miałeś okazję zjeść placki ziemniaczane z gulaszem to tym razem proponuję Ci zamienić gulasz tradycyjny, mięsny na gulasz warzywny.
Na 1 porcję placków potrzebujesz:
- 3 ziemniaki (ok. 270g)
- pół małej cebuli (ok. 35g)
- jajo (ok. 59g)
- szczypta soli (1g)
- pół łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (10g)
- łyżeczka oliwy (2g)
- DODATKOWO: łyżka pestek dyni (10g)
Do przygotowania gulaszu warzywnego potrzebne Ci będą:
- pół małej cebuli (ok. 35g)
- 1/4 czerwonej papryki (ok. 40g)
- 4 pieczarki (ok. 70g)
- pół małej cukinii (ok. 113g)
- pół szklanki pomidorów z puszki (ok. 125g)
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka wędzona, chili (po szczypcie)
- łyżeczka oliwy (2g)
Jak przygotować placki ziemniaczane? Oto przepis:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach bezpośrednio do miski. Zostaw je na kilka minut po czym odlej nadmiar wody z ziemniaków.
- Dodaj mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz szczyptę soli.
- Rozgrzej patelnię i wlej łyżeczkę oleju. Masę ziemniaczaną wymieszaj.
- Nakładaj porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadź ją na dość cienki placek. Smaż na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty na złoty kolor, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.
Teraz czas na przygotowanie gulaszu:
- Pół cebuli, paprykę, pieczarki oraz cukinię pokrój na małe kawałki i podduś na patelni na łyżeczce oliwy.
- Gdy warzywa zmiękną wlej pomidory, podgotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, papryką słodką, wędzoną oraz chili. Całość wymieszaj, zagotuj.
- Placki ziemniaczane podawaj z gulaszem warzywnym. Całe danie posyp uprażonymi pestkami dyni.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 519,2 kcal
- 22,9 g białka
- 16,4 g tłuszczu
- 76,4 g węglowodanów
- ŁG – 37 – WYSOKI
Ryż z wędzonym tofu po meksykańsku
Dania meksykańskie mają to do siebie, że trudno im się oprzeć. Nie wierzysz? Spróbuj choć raz ryżu po meksykańsku. Ja proponuję Ci wersję z wędzonym tofu.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- pół woreczka ryżu (50g)
- pół papryki (75g)
- pół cebuli (35g)
- ząbek czosnku (6g)
- łyżeczka oliwy (2g)
- pół kostki tofu wędzonego (90g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100g)
- 1/4 szklanki fasoli czerwonej (ok. 40g)
- 3 łyżki kukurydzy (ok. 45g)
- sól, chilli, kmin rzymski, papryka słodka (po szczypcie)
- łyżka ketchupu (ok. 28g)
- łyżka natki pietruszki (4g)
Oto jak przygotować ryż z wędzonym tofu po meksykańsku:
- Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu
- Paprykę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, podsmaż na łyżeczce oliwy
- Tofu pokrój w kostkę, dodaj do podsmażonych warzyw, smaż jeszcze ok. 5 minut do momentu aż tofu się przyrumieni
- Następnie na patelnię dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, fasolę oraz kukurydzę. Całość dopraw do smaku
- Na koniec dodaj ugotowany ryż oraz ketchup, całość podgrzej i dokładnie wymieszaj
- Ozdób danie natką pietruszki, kolendrą, szczypiorkiem
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 511,7 kcal
- 24,8 g białka
- 10,7 g tłuszczu
- 83,1 g węglowodanów
- ŁG – 35 – WYSOKI
Chcesz zdrowo się odżywiać lub zgubić zbędne kilogramy?
Zapraszam Cię serdecznie na konsultacje lub współpracę online ze mną, jako dietetykiem. W ramach współpracy online masz do wyboru współpracę z gotowym jadłospisem lub z dzienniczkiem żywieniowym. Skorzystaj z przycisku poniżej i sprawdź szczegóły oferty w moim sklepie.