Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na świąteczne fit słodkości

przepisy na świąteczne fit słodkości

Święta tuż tuż, a jeśli Święta to bez wątpienia czeka nas czas gotowania i pieczenia wigilijnych potraw. By tradycji stało się zadość, a kalorii nie przybywało w zbyt szybkim tempie, przygotowałam dla Ciebie 3 przepisy na zdrowsze słodkości. Jestem pewna, że wkomponują się idealnie w świąteczne menu. 

Świąteczny fit piernik

świąteczny fit piernik przepis
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i zapachu jakim wypełnia on cały dom. Tym razem przygotowałam go w wersji nieco bardziej fit. Spróbujesz? Do przygotowania piernika (15 porcji) potrzebujesz: SKŁADNIKI SUCHE:
  • 11 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (ok.220g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6g)
  • ¾ łyżeczki sody (4g)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (15g)
  • łyżeczka cynamonu (5g)
  • łyżka kakao (10g)

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 2 jaja (118g)
  • 2 dojrzałe banany (ok.230g)
  • ½ szklanki oleju (ok.100g)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (ok.115g)
  • 3 łyżki miodu (ok.100g)
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej/deserowej (50g)
  • łyżka masła (ok.25g)
DODATKOWO:
  • 7 łyżek powideł śliwkowych (ok.200g)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (20g)
  • łyżka posiekanych migdałów/płatków migdałów (10g)

Ten świąteczny fit piernik przygotujesz w następujący sposób:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

    1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
    2. Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem.
    3. Banany umieść w sporej misce, dodaj miód, olej, jogurt i wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj jajka, zmiksuj/wymieszaj do połączenia z resztą składników.
    4. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tylko do połączenia składników, najlepiej przy użyciu trzepaczki.
    5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 180 stopni.
    6. Ciasto przelej do keksówki i wstaw do piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem w okolicy 40 minuty pieczenia, czy ciasto jest już gotowe.
    7. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
    8. Ostudzone ciasto przetnij na pół i posmaruj powidłami.
    9. Wierzch polej polewą przygotowaną z czekolady i masła (najlepiej rozpuścić je w mikrofali lub w kąpieli wodnej), posyp żurawiną oraz migdałami.

* Ciasto najlepiej kroić zupełnie wystudzone, kiedy polewa czekoladowa całkiem zastygnie.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 kawałek):

  • 231,8 kcal
  • 3,9 g białka
  • 10,5 g tłuszczu
  • 31,9 g węglowodanów
  • ŁG – 17 – ŚREDNI

Świąteczny fit sernik

Jeśli sernik to Twoja ulubiona świąteczna słodycz, to jestem pewna, że ta wersja sernika również Cię nie zawiedzie.

Składniki na 1 sernik (8 kawałków):

  • opakowanie twarogu półtłustego (250g)
  • opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (200g)
  • 3 jajka (177g)
  • opakowanie budyniu o smaku waniliowym (40g)
  • 5 łyżek erytrolu/ksylitolu/innej substancji słodzącej (50g)
świąteczny fit sernik przepis
Dodatkowo:
  • biszkopty (do wyłożenia spodu, u mnie zeszło 10 sztuk, forma o średnicy 18cm) (30g)
  • 2 łyżki frużeliny wiśniowej (ok. 60g)

Oto, jak przygotujesz fit sernik:

  1. Twaróg zblenduj z serkiem, jajkami, budyniem i słodzidłem.
  2. Na spód blaszki wyłóż biszkopty, na to wylej masę serową.
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.
  4. Po wystudzeniu ozdób np. frużeliną wiśniową.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja = 1 kawałek):

  • 155,8 kcal
  • 13,1 g białka
  • 5,0 g tłuszczu
  • 21,1 g węglowodanów
  • ŁG – 9 – NISKI

Mini serniczki oreo

mini serniczki oreo przepis

Mini serniczki oreo to przepis wyjątkowy. Z tego co zdążyłam już zaobserwować, jego fanami są nie tylko dorośli ale również i dzieci.

Do przygotowania 8 serniczków potrzebujesz:

  • ½ małego opakowania twarogu sernikowego (np. president) (200g)
  • opakowanie gęstego serka waniliowego (np. high protein z lidla, lub typu kvarg) (200g)
  • jajko (59g)
  • 2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrolu/ksylitolu/ew. Cukru) (20g)
  • 3 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym (30g)
  • 8 ciasteczek oreo
  • łyżka przyprawy do sernika (10g)

Mini serniczki oreo przygotujesz następująco:

  1. Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) umieść w misce i wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, na dół każdej ułóż 1/2 ciasteczka oreo i wyłóż na to masę serową. Na górę ułóż po ½ ciasteczka.
  3. Piecz ok. 20 – 25 minut w 160 stopniach góra-dół. Podawaj ostudzone.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja = 1 serniczek):

  • 123,1 kcal
  • 6,7 g białka
  • 4,5 g tłuszczu
  • 16,4 g węglowodanów
  • ŁG – 4 – NISKI

Zainteresowały Cię te przepisy?

Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie. Na świąteczno-sylwestrowy czas polecam Ci szczególnie ebook ZDROWSZE SŁODKOŚCI.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *