Nadszedł czas aby Twój maluch poszedł do żłobka. Chcesz, aby przebywał wśród innych dzieci, oswajał się z otoczeniem, jadł, bawił się i robił to co powinien robić rozwijający się maluch. Masz jednak pewne obawy – boisz się o jego dietę, o to, że w żłobku nie będzie wystarczająco, że nikt nie przypilnuje Twojego małego odkrywcy. Bez obaw! Dieta dziecka w żłobku często różni się od tej ‘’domowej’’ i nie, wcale nie będzie gorsza.
Żywienie dzieci w żłobku
Żłobek to miejsce w którym Twoja pociecha będzie spędzać większą część dnia i również odgrywa znaczącą rolę w nauce zdrowych nawyków żywieniowych rosnących dzieci. Ponadto dziecko w żłobku będzie poznawać nowe smaki i uczyć się jak jeść. Żywienie dzieci w żłobku i przedszkolu powinno opierać się o normy żywienia dla populacji polskiej oraz o zasady zdrowego żywienia. Ponadto reguluje je specjalna ustawa Głównego Inspektora Sanitarnego o żywieniu dzieci w placówkach do 3 lat.
Główne zasady żywienia w żłobku
Główne zasady, obowiązujące w żłobkach brzmią następująco:
- posiłki które spożywa dziecko powinny dostarczać odpowiedniej ilości energii, białka, tłuszczów i węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych,
- dieta dziecka powinna być jak najbardziej różnorodna – powinny pojawić się produkty z różnych grup spożywczych,
- warzywa i owoce powinny gościć we wszystkich posiłkach malucha (wykazano że ponad 85% dzieci do 1 roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie),
- posiłki powinny być przygotowywane z naturalnych składników i nie trzeba ich dosładzać/dosalać gdyż rozwijający się maluch nie musi poznawać tych smaków już na początku swojej przygody z jedzeniem,
- do pokarmów podawanych dziecku nie należy dodawać cukru, miodu i syropów owocowych na bazie cukru , jak np. syrop glukozowo – fruktozowy (także do wody i herbaty),
- głównym źródłem płynów powinna być dobrej jakości woda,
- nie należy zmuszać małych dzieci do przyjmowania nadmiernych ilości pokarmów, ponad potrzeby i możliwości – to dziecko wie najlepiej kiedy jest najedzone,
- w żłobku dzieci spożywają 4 posiłki, które realizują 70-75 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Pozostałe 1-2 posiłki dziecko powinno otrzymać w domu – należy o tym pamiętać komponując posiłki w domu dla swojej pociechy.
* niemniej jednak wszystko ma swoje plusy i minusy. Istnieją różne placówki i w niektórych z nich, tych z bardziej ‘’staroświeckim’’ podejściem niejednokrotnie można spotkać się z sytuacjami monotonii w jadłospisach – ciągłe kanapki, rogaliki, płatki, soczki i inne. Dzieje się tak z tego samego powodu z którego dzieje się to w domowym otoczeniu – personel żłobka bardzo często boi się wprowadzać dzieciom nowe produkty. Nie chcą doprowadzać do sytuacji w których pożywienie się zmarnuje, dzieci będą głodne i tym samym rodzice będą niezadowoleni.
Dziecko w żłobku a nawyki żywieniowe
A czy mają powody do obaw? Absolutnie nie! To, że dziecko raz czy drugi będzie głodne lub, że jedzenie pójdzie w kosz (niestety) nie sprawi, że świat się zawali i jest to naturalna kolej rzeczy, droga, przez którą niejednokrotnie trzeba przejść, aby nauczyć dziecko dobrych nawyków żywieniowych. Jeśli ani w żłobku ani w domu dziecko nie będzie miało okazji do nauki nowych smaków to niestety będzie ograniczone komponując swój jadłospis, który najprawdopodobniej będzie kręcił się wokół kilku, tych samych produktów i w konsekwencji, w późniejszych latach życia może to prowadzić do wykształcenia negatywnych relacji z pożywieniem a tego by nie chcieli ani rodzice ani pracownicy w żłobku.
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!