Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na śniadanie łasucha

przepisy na śniadanie dla łasucha

Jeśli tak, jak i ja lubisz od czasu do czasu zjeść małe co nieco np. na śniadanie to ten post z trzema przepisami jest właśnie dla Ciebie. To zdrowsze propozycje posiłków na słodko. Korzystaj z nich dowoli. Smacznego!

Proteinowe bułeczki z czekoladą

Proteinowe bułeczki z czekoladą

Słodziutkie bułeczki z czekoladą. Mmm palce lizać. Przyznasz, że już na sam widok cieknie ślinka 😉

Do przygotowania 6 bułeczek potrzebujesz:

  • 5 łyżek białek jaj (ok. 60g)
  • 3 łyżki ksylitolu (30g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (ok. 4g)
  • szczypta soli
  • pół kostki chudego twarogu (100g)
  • 3 łyżki mąki (ok. 75g) + łyżka mąki do podsypania (ok. 25g)
  • pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (ok. 20g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 4g)
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo przygotuj:

  • 6 kostek czekolady – użyłam czekolady z orzechami laskowymi (ok. 30g)
  • garść borówek (50g)
  • liście mięty do ozdoby
  • cukier puder do posypania – opcjonalnie (2g)

Aby przygotować 6 bułeczek proteinowych postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. W misce połącz wszystkie składniki (oprócz mąki i budyniu), wymieszaj dokładnie
  2. Następnie dodaj mąkę i budyń
  3. Z powstałej masy uformuj bułeczki (najlepiej wyłożyć ciasto na blat / stolnicę i dodatkowo ugnieść, a w razie potrzeby podsypać mąką tak aby ciasto za mocno się nie kleiło)
  4. Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. W każdą bułeczkę wetknij po kostce czekolady
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 12 – 15 minut
  7. Po wyjęciu lekko ostudź, powtykaj borówki w każdą bułeczkę, posyp cukrem pudrem, ozdób świeżą miętą

Wartości odżywcze gotowego dania (6 bułeczek):

  • 841,7 kcal
  • 39,7 g białka
  • 11,1 g tłuszczu
  • 159 g węglowodanów
  • ŁG – 75 – WYSOKI

Pieczona owsianka mocno czekoladowa

Nie wiem czy wiesz ale taką owsiankę możesz z powodzeniem zabrać do pracy lub do szkoły i delektować się pysznym drugim śniadaniem.

Przygotuj na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych (ok. 40g)
  • łyżka dużemu brzoskwiniowego (ok. 30g)
  • łyżeczka odżywki białkowej – najlepiej czekoladowej lub orzechowej (ok. 8g)
  • łyżeczka ciemnego kakao (ok. 4g)
  • pół banana (ok. 50g)
  • pół szklanki mleka (ok. 100ml)
  • 2 łyżki erytrolu
  • szczypta soli
pieczona owsianka mocno czekoladowa

Dodatkowo przygotuj:

  • łyżka kremu z orzechów laskowych / masła orzechowego / nutelli / innego kremu orzechowego – ja użyłam hazelnut crunch (ok. 30g)
  • kostka ulubionej czekolady (ok. 6g)
  • łyżka orzechów laskowych (ok. 10g)

Aby przygotować 1 porcję pieczonej owsianki mocno czekoladowej postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  2. Płatki, drzemka brzoskwiniowy, odżywkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, banana, mleko oraz erytrol umieść w misce i zblenduj na gładką masę
  3. Do małego naczynia żaroodpornego wyłóż połowę owsianki, na to łyżkę wybranego kremu orzechowego i całość przykryj drugą połową owsianki.
  4. Na środku połóż kostkę czekolady, posyp orzechami laskowymi
  5. Wstaw owsiankę do nagrzanego piekarnika, piecz około 15-17 minut

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 637 kcal
  • 25,7 g białka
  • 30,9 g tłuszczu
  • 89 g węglowodanów
  • ŁG – 30 – WYSOKI

Białkowe mini naleśniki

białkowe mini naleśniki

Chodzi za Tobą słodka, zdrowa i wysokobiałkowa przekąska? Do zrobienia w kilka chwil!

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • ok. 6 łyżek białek jaj (ok. 80g)
  • pół opakowania jogurtu naturalnego (75g)
  • pół opakowania budyniu waniliowego / śmietankowego (20g)
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej / pszennej (ok. 35g)
  • 2 łyżeczki ksylitolu / erytrolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kropla aromatu waniliowego

Dodatkowo przygotuj:

  • łyżeczka oliwy do smażenia (ok. 2g)
  • pół banana (ok. 40g)
  • garść borówek (50g)
  • pół opakowania jogurtu naturalnego (75g)
  • listki świeżej mięty do ozdoby (2g)
  • pół łyżeczki wiórek kokosowych (2g)

Aby przygotować 1 porcję białkowych mini naleśników postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce i wymieszaj dokładnie na gładką masę
  2. Smaż małe naleśniki (ok. 3 łyżki masy na jednego naleśnika) na rozgrzanej patelni, na oliwie
  3. Usmażone naleśniki wyłóż na talerz, podawaj z resztą jogurtu naturalnego, bananem i borówkami
  4. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Możesz ozdobić potrawę listkami mięty.

*Naleśniki smaż z obu stron najlepiej pod przykryciem do pojawienia się tzw. pęcherzy. Po przewróceniu smaż bez przykrycia.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 426,4 kcal
  • 21,3 g białka
  • 6,1 g tłuszczu
  • 83 g węglowodanów
  • ŁG – 36 – WYSOKI

Zainteresowały Cię te przepisy?

Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *