Jeśli tak, jak i ja lubisz od czasu do czasu zjeść małe co nieco np. na śniadanie to ten post z trzema przepisami jest właśnie dla Ciebie. To zdrowsze propozycje posiłków na słodko. Korzystaj z nich dowoli. Smacznego!
Proteinowe bułeczki z czekoladą

Słodziutkie bułeczki z czekoladą. Mmm palce lizać. Przyznasz, że już na sam widok cieknie ślinka 😉
Do przygotowania 6 bułeczek potrzebujesz:
- 5 łyżek białek jaj (ok. 60g)
- 3 łyżki ksylitolu (30g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (ok. 4g)
- szczypta soli
- pół kostki chudego twarogu (100g)
- 3 łyżki mąki (ok. 75g) + łyżka mąki do podsypania (ok. 25g)
- pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (ok. 20g)
- łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 4g)
- kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo przygotuj:
- 6 kostek czekolady – użyłam czekolady z orzechami laskowymi (ok. 30g)
- garść borówek (50g)
- liście mięty do ozdoby
- cukier puder do posypania – opcjonalnie (2g)
Aby przygotować 6 bułeczek proteinowych postępuj wg poniższej instrukcji:
- W misce połącz wszystkie składniki (oprócz mąki i budyniu), wymieszaj dokładnie
- Następnie dodaj mąkę i budyń
- Z powstałej masy uformuj bułeczki (najlepiej wyłożyć ciasto na blat / stolnicę i dodatkowo ugnieść, a w razie potrzeby podsypać mąką tak aby ciasto za mocno się nie kleiło)
- Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- W każdą bułeczkę wetknij po kostce czekolady
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 12 – 15 minut
- Po wyjęciu lekko ostudź, powtykaj borówki w każdą bułeczkę, posyp cukrem pudrem, ozdób świeżą miętą
Wartości odżywcze gotowego dania (6 bułeczek):
- 841,7 kcal
- 39,7 g białka
- 11,1 g tłuszczu
- 159 g węglowodanów
- ŁG – 75 – WYSOKI
Pieczona owsianka mocno czekoladowa
Nie wiem czy wiesz ale taką owsiankę możesz z powodzeniem zabrać do pracy lub do szkoły i delektować się pysznym drugim śniadaniem.
Przygotuj na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych (ok. 40g)
- łyżka dużemu brzoskwiniowego (ok. 30g)
- łyżeczka odżywki białkowej – najlepiej czekoladowej lub orzechowej (ok. 8g)
- łyżeczka ciemnego kakao (ok. 4g)
- pół banana (ok. 50g)
- pół szklanki mleka (ok. 100ml)
- 2 łyżki erytrolu
- szczypta soli

Dodatkowo przygotuj:
- łyżka kremu z orzechów laskowych / masła orzechowego / nutelli / innego kremu orzechowego – ja użyłam hazelnut crunch (ok. 30g)
- kostka ulubionej czekolady (ok. 6g)
- łyżka orzechów laskowych (ok. 10g)
Aby przygotować 1 porcję pieczonej owsianki mocno czekoladowej postępuj wg poniższej instrukcji:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni
- Płatki, drzemka brzoskwiniowy, odżywkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, banana, mleko oraz erytrol umieść w misce i zblenduj na gładką masę
- Do małego naczynia żaroodpornego wyłóż połowę owsianki, na to łyżkę wybranego kremu orzechowego i całość przykryj drugą połową owsianki.
- Na środku połóż kostkę czekolady, posyp orzechami laskowymi
- Wstaw owsiankę do nagrzanego piekarnika, piecz około 15-17 minut
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 637 kcal
- 25,7 g białka
- 30,9 g tłuszczu
- 89 g węglowodanów
- ŁG – 30 – WYSOKI
Białkowe mini naleśniki

Chodzi za Tobą słodka, zdrowa i wysokobiałkowa przekąska? Do zrobienia w kilka chwil!
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- ok. 6 łyżek białek jaj (ok. 80g)
- pół opakowania jogurtu naturalnego (75g)
- pół opakowania budyniu waniliowego / śmietankowego (20g)
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej / pszennej (ok. 35g)
- 2 łyżeczki ksylitolu / erytrolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kropla aromatu waniliowego
Dodatkowo przygotuj:
- łyżeczka oliwy do smażenia (ok. 2g)
- pół banana (ok. 40g)
- garść borówek (50g)
- pół opakowania jogurtu naturalnego (75g)
- listki świeżej mięty do ozdoby (2g)
- pół łyżeczki wiórek kokosowych (2g)
Aby przygotować 1 porcję białkowych mini naleśników postępuj wg poniższej instrukcji:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce i wymieszaj dokładnie na gładką masę
- Smaż małe naleśniki (ok. 3 łyżki masy na jednego naleśnika) na rozgrzanej patelni, na oliwie
- Usmażone naleśniki wyłóż na talerz, podawaj z resztą jogurtu naturalnego, bananem i borówkami
- Całość posyp wiórkami kokosowymi. Możesz ozdobić potrawę listkami mięty.
*Naleśniki smaż z obu stron najlepiej pod przykryciem do pojawienia się tzw. pęcherzy. Po przewróceniu smaż bez przykrycia.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 426,4 kcal
- 21,3 g białka
- 6,1 g tłuszczu
- 83 g węglowodanów
- ŁG – 36 – WYSOKI
Zainteresowały Cię te przepisy?
Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.