Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na kolorowe sałatki

przepisy na kolorowe sałatki

Któż z nas nie lubi sałatek? Są szybkie i proste w przygotowaniu. Sprawdzają się idealnie zarówno na romantycznej kolacji, jako dodatek do obiadu, posiłek w trasie lub box do pracy, a przy tym są sycące i pożywne. Właściwie skomponowane dostarczą Ci wielu niezbędnych składników odżywczych. Dlatego dziś mam dla Ciebie 3 przepisy na kolorowe sałatki.

Kolorowa sałatka z łososiem, jajkiem i dressingiem

kolorowa sałatka z łososiem jajkiem i dressingiem

Ta sałatka to bogactwo białka, tłuszczu i węglowodanów w dobrym tego słowa znaczeniu. Jestem bardzo ciekawa, czy ta propozycja przypadnie Ci do gustu.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 2 garście mitu sałat (ok. 50g)
  • pół małej żółtej papryki (75g)
  • pół małej czerwonej papryki (75g)
  • pół małej czerwonej cebuli (50g)
  • 10 oliwek (25g)
  • plaster sera feta (ok. 20g)
  • ogórek – kiszony / konserwowy / świeży (60g)
  • jajko ugotowane na twardo (50g)
  • pół opakowania łososia wędzonego na gorąco (ok. 60g)

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • łyżeczka miodu (ok. 14g)
  • łyżeczka soku z cytryny (3g)
  • łyżeczka musztardy (ok. 10g)
  • łyżeczka oliwy (2g)
  • szczypta ulubionych ziół, np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Dodatkowo:

  • łyżka natki pietruszki (4g)
  • ulubione pieczywo

Mimo sporej listy składników, sałatkę przygotujesz szybko i prosto. Oto przepis:

  1. Mix sałat wyłóż na spód miski
  2. Dodaj pokrojoną paprykę (żółtą i czerwoną) oraz pokrojoną czerwoną cebulę i ogórka, następnie oliwki i pokruszony ser feta
  3. Jajko ugotuj na twardo, pokrój na ćwiartki, wyłóż na sałatkę
  4. Na koniec dodaj łososia oraz posyp natką pietruszki
  5. Przygotuj sos – wszystkie składniki na sos wymieszaj w osobnej miseczce. Polej sałatkę sosem przed podaniem.

Podawaj z ulubionym pieczywem lub bez – tak jak wolisz.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 415,5 kcal
  • 27,8 g białka
  • 20 g tłuszczu
  • 34,3 g węglowodanów
  • ŁG – 10 – NISKI

Bowl z chrupiącym tofu i sosem orzechowym

Miska pełna smaku, a w niej tyle fantastycznych składników. Zobacz sam:

Przygotuj na 1 porcję:

  • pół kostki tofu naturalne lub wędzone (90g)
  • łyżka sosu sojowego (10g)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej (5g)
  • pół łyżeczki curry (2g)
  • łyżka oliwy (10g)
  • szczypta chilli

Składniki na sos orzechowy:

  • łyżeczka masła orzechowego (15g)
  • łyżeczka musztardy (5g)
  • łyżeczka sosu sojowego (5g)
  • łyżeczka oliwy (5g)
bowl z chrupiącym tofu i sosem orzechowym

Pozostałe składniki:

  • pół woreczka ulubionej kaszy lub ryżu (50g)
  • pół marchewki (50g)
  • 1/3 papryki (50g)
  • 3 różyczki kalafiora (50g)
  • garść kukurydzy (50g)
  • mały kawałek pora (50g)
  • plaster sera feta (50g)
  • łyżka pestek dyni (10g)
  • szczypta soli

Jak przygotować Bowl z chrupiącym tofu? Oto przepis:

  1. Ulubiony ryż lub kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu
  2. Przygotuj chrupiące tofu – pokrojone w plastry tofu namocz w sosie sojowym, skrobię wymieszaj z curry oraz chilli i obtaczaj tofu w takiej mieszance. Następnie smaż na rozgrzanej oliwie ok. 2 min. z każdej strony.
  3. Usmażone tofu odłóż na bok.
  4. Pokrojoną marchew, paprykę oraz kalafiora podsmaż na patelni, na której wcześniej smażyło się tofu. Smaż około 10-15 min., aby warzywa pozostały chrupiące, mieszaj co chwilę.
  5. Na koniec dodaj kukurydzę, a całość oprósz solą.
  6. Przygotuj sos – masło orzechowe wymieszaj z musztardą, sosem sojowym oraz oliwą.
  7. Do miski / na talerz wyłóż ugotowany ryż lub kaszę. Obok ułóż warzywa oraz usmażone tofu i pokrojony w kostkę ser feta. Całość polej sosem orzechowym, posyp pestkami dyni oraz posiekanym porem.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 720,8 kcal
  • 30 g białka
  • 34,3 g tłuszczu
  • 79 g węglowodanów
  • ŁG – 37 – WYSOKI

Sałatka z kaszą jaglaną, burakiem, serem brie i orzechami włoskimi

sałatka z kaszą jaglaną burakiem serem brie i orzechami włoskimi

Połączenie kaszy jaglanej, buraków, sera brie i orzechów w sałatce wygląda nietypowo, ale pozytywnie zaskakuje!

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej (50g)
  • 1 mały burak
  • 2 plastry sera brie
  • 2 garście rukoli
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oliwy

Oto jak przygotować sałatkę z kaszą jaglaną, burakiem, serem brie i orzechami włoskimi:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg instrukcji na opakowaniu
  2. Ugotowaną kaszę wyłóż na spód naczynia lub miski
  3. Na kaszę wyłóż pokrojonego w kostkę buraka, pokrojony ser brie oraz rukolę.
  4. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz polej sosem przygotowanym z powyższych składników.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 516 kcal
  • 17 g białka
  • 22,2 g tłuszczu
  • 64,9 g węglowodanów
  • ŁG – 38 – WYSOKI

Chcesz zdrowo się odżywiać lub zgubić zbędne kilogramy?

Zapraszam Cię serdecznie na konsultacje lub współpracę online ze mną, jako dietetykiem. W ramach współpracy online masz do wyboru współpracę z gotowym jadłospisem lub z dzienniczkiem żywieniowym. Skorzystaj z przycisku poniżej i sprawdź szczegóły oferty w moim sklepie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *