Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

Skutki nadmiaru cukru w diecie

skutku nadmiaru cukru w diecie

Dane GUS z 2017 roku są zatrważające i pokazują, że cukier nie jest problemem samym w sobie… Problemem jest jego ilość spożywana przez polaków, która w ostatnich latach znacznie wzrosła…

W 2017 roku przeciętny polak zjadł ok. 44,5kg (8900 łyżeczek) cukru! (chodzi oczywiście nie tylko o cukier w ‘’czystej’’ postaci białych granulek… wliczamy w to również tzw. cukier dodany, czyli występujący w produktach, które kupujemy w sklepie, jak np. słodycze, pieczywo, gotowe dania, sosy itp.). Dla porównania, w 1992 roku, czyli 30 lat temu w ciągu roku przeciętny Polak zjadł ok. 35kg (7000 łyżeczek) cukru, jest to nadal wysoka wartość, jednak, mimo wszystko niższa o prawie 10 kg… Wyobraź sobie… gdyby postawić tyle cukru na stole mogłoby to zrobić spore wrażenie… I może właśnie Ty jesteś ‘’zjadaczem’’ takiej ilości cukru. 😉

Ile cukru możemy spożyć w ciągu dnia?

Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukrów powinniśmy ograniczyć do 10% całodziennej podaży kalorii.

Przykładowo, jeśli nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 tysiące kalorii to możemy dostarczyć ok. 200 kcal jedząc cukier. Jeśliby przeliczyć tą ilość na ‘’czysty’’ cukier z cukiernicy wyszłoby go około 50 gramów czyli 10 łyżeczek (łyżeczka cukru waży ok. 5g) Wiadomo, że nikt nie je cukru łyżeczką z cukiernicy, dlatego w tą ilość wlicza się także wyżej wspomniany, ukryty i tajemniczy cukier dodany występujący w naprawdę wielu produktach, można by rzecz, że w praktycznie każdym produkcie zakupionym przez nas w sklepie. 😉

skutki nadmiaru cukru w diecie

Skutki nadmiernej podaży cukru

Wiemy już jakie są ‘’granice’’ spożycia cukru, teraz trochę o konsekwencjach spożycia nadmiernej jego ilości, bo nie ukrywajmy, że mało kto mieści się w ‘’ustalonych’’ granicach.

Nadmierne spożycie cukru wiąże się między innymi z rozwojem wielu chorób oraz problemów zdrowotnych takich jak:

  • otyłość – i nie chodzi tutaj tylko o kilka kilogramów na wadze za dużo… Otyłość jest chorobą która w obecnych czasach występuje coraz częściej… Dotyka ludzi w każdym wieku, nawet dzieci! Jej główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta w połączeniu z niską aktywnością fizyczną – ludzie nie mieszczą się w ubrania, nie mają ochoty wychodzić z domu a ich najlepszymi przyjaciółmi są kanapa, telewizor i oczywiście jedzenie… Wpływ na rozwój otyłości ma również nasz główny ‘’bohater’’ artykułu, czyli cukier… Wiadomo, że jest smakowity i tym samym przyczynia się do rozwoju otyłości. Coś słodkiego do kawki, coś słodkiego na uroczystości rodzinnej, coś słodkiego do serialu… Okazji do zjedzenia ‘’czegoś słodkiego’’ jest naprawdę mnóstwo! Trzeba wiedzieć zatem kiedy możemy pozwolić sobie na chwilę rozpusty a kiedy może warto zastopować i zjeść np. jabłko… Szczególnie u dzieci przekarmianych słodyczami widać zależność – cukier → zwiększona masa ciała.

Cukier ponadto wpływa negatywnie na rozwój dzieci, ma negatywny wpływ na ich dojrzewanie i kształtowanie późniejszych nawyków żywieniowych… Wiedz, że nadmierne spożycie cukru w okresie dziecięcym może wpłynąć też na rozwój otyłości w wieku dorosłym!

  • problemy stomatologiczne – częste spożywanie produktów bogatych w cukier wiąże się z ryzykiem rozwoju próchnicy ze względu na to, że cukier jest pożywką dla bakterii, karmi je i sprawia, że jest ich więcej i więcej… Próchnica i przedwczesna utrata zębów częściej obserwowana jest u dzieci spożywających słodycze regularnie niż u tych, które spożywają słodycze w umiarkowanych/rozsądnych ilościach.
  • choroby układu krążenia – cukier w szczególności wpływa na podniesienie się poziomu triglicerydów i frakcji LDL cholesterolu. Jak wykazują badania, zwiększone spożycie cukru niekorzystnie wpływa na profil lipidów, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz nieprawidłowego ciśnienia tętniczego.
  • nadmierne pobudzenie i trudności ze skupieniem – szczególnie u dzieci spożywających znaczne ilości cukru – kolejny batonik, kolejna czekoladka czy słodki napój w trakcie nauki wcale nie sprawi, że dziecko będzie działać efektywnie, wręcz przeciwnie! Będzie miało trudności ze skupieniem się, będzie bardziej rozkojarzone i ‘’bujające w obłokach’’. Cukier bowiem powoduje nagły zastrzyk energii a następnie szybki jej spadek w wyniku czego moment pobudzenia będzie trwał krótko a zaraz po nim nastąpi szybki i gwałtowny spadek ‘’mocy’’ a tego nie potrzebujemy w momencie, w którym musimy się uczyć, pracować i działać efektywnie, na pełnych obrotach.
  • negatywny wpływ na stan skóry – nadmierne spożycie cukru sprawia, że nasza skóra traci blask, dodatkowo mogą pojawiać się zmiany skórne, takie jak zaczerwienienia czy wypryski.
  • problemy ze snem przez wahania glikemii – pijesz przed snem słodkie napoje? A może zajadasz się batonikami? Nic dziwnego, że twój sen nie jest taki jak powinien być! Zadbaj o odpowiednio zbilansowany posiłek, który będzie składać się zarówno z dobrej jakości węglowodanów, białka oraz tłuszczu a zobaczysz, że jakość twojego snu zmieni się diametralnie!
  • spożywając cukier częściej przyjdzie ochota na słodką zachciankę – nasz organizm przyzwyczaja się do słodkiego smaku, lubimy go, i to bardzo! Już w okresie niemowlęcym nasz organizm przywyka do słodkawego smaku mleka matki… Dlatego w późniejszym czasie słodycze są dla nas tak pożądane… Wszystko jest dla ludzi, jednak pamiętajmy, że słodycze należy spożywać z rozsądkiem gdyż potrafią być pewnego rodzaju ‘’uzależnieniem’’ które ciężko później pokonać.
  • cukier stymuluje wydzielanie insuliny, jego nadmierna podaż może zatem doprowadzić do stanu insulinooporności, która w konsekwencji może przerodzić się w cukrzycę typu 2.
  • cukier sprzyja zaburzeniom układu pokarmowego.
  • wśród poważnych zagrożeń związanych z dużym spożyciem cukru należy również wymienić nowotwory, w tym zwłaszcza raka trzustki.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Po jeszcze większą dawkę wiedzy zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *