Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na pyszne kolacje

przepisy na pyszne kolacje

Przepisy na pyszne kolacje to trzy propozycje, które już nie raz pojawiły się w jadłospisach moich pacjentów. Dziś postanowiłam podzielić się nimi z Tobą. Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu. Serwuję Ci bowiem gnocchi z pesto, pomidorkami i mozarellą jako opcja na szybką, wieczorną potrawę. Sałatka z figami, winogronem i camembertem może być zarówno kolacją, jak i przekąską w ciągu dnia. Z kolei makaron a’la PadThai z tofu i warzywami to danie, które z powodzeniem możesz zaproponować swoim gościom na domówce. To jak? Gotujemy?

Gnocchi z pesto, pomidorkami i mozarellą

gnochi z pesto pomidorkami i mozzarella

Ta propozycja to idealna kolacja dla fanów kuchni włoskiej. Na samą myśl o niej pojawia mi się przed oczami słoneczna Sycylia 😉 

Wracając jednak do dania – to także potrawa dla osób unikających lub ograniczających spożycie mięsa.

Jest prosta, niedroga i bardzo szybka w przygotowaniu. Jeśli Wasze pociechy pomagają Wam w przygotowywaniu kolacji, tutaj także mogą mieć spore pole do popisu, a przy tym poznają przepis na pożywne i zdrowe danie.

Do przygotowania 1 porcji gnocchi z dodatkami potrzebne Ci będą:

  • 1/3 opakowania gnocchi (200g)
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100g)
  • 1 łyżka czerwonego pesto (15g)
  • 5-6 małych kulek mozzarelli (60g)

Przygotowanie:

  1. Gnocchi ugotuj wg instrukcji na opakowaniu
  2. Do gnocchi dodaj pesto, kulki mozzarelli i pomidorki koktajlowe
  3. Wszystkie składniki wymieszaj 

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 605 kcal
  • 25 g białka
  • 21 g tłuszczu
  • 82 g węglowodanów
  • ŁG – 51 – WYSOKI

Makaron a'la PadThai z tofu i warzywami

Tym razem zabieram Cię w kulinarną podróż do Tajlandii. Pyszny makaron a’la PadThai w wersji fit. Idealny na romantyczną kolację we dwoje, jak i w większym gronie.

Przygotuj na 1 porcję:

  • 1/4 opakowania wędzonego tofu (88g)
  • 50g makaronu ryżowego
  • pół cukinii (112g)
  • 3 średnie pieczarki (54g)
  • 1 mała cebula (70g)
  • pół średniej papryki (75g)
  • pół średniej marchewki (52g)
  • garść kiełków fasoli mung (45g)
makaron ala padthai z tofu i warzywami

Opcjonalnie możesz użyć:

  • 1 łyżeczkę oleju
  • garść orzechów nerkowca (32g)
  • 3 łyżki szczypiorku (15g)
  • 1 łyżkę oleju sojowego (10g)
  • 2 łyżki soku z limonki (20g)
  • 1 łyżkę keczupu (28g)
  • szczyptę chili (2g)

Aby przygotować porcję tego smakowitego dania, postępuj wg poniższych kroków:

  1. Przygotuj sos z podanych składników (olej sojowy, sok z limonki, keczup, chili)
  2. Makaron ryżowy ugotuj wg przepisu na opakowaniu
  3. Cukinię, pieczarki oraz pora pokrój w plasterki, paprykę oraz marchewkę w cienkie słupki
  4. Tofu pokrój w kostkę, podsmaż na patelni na złoty kolor na łyżeczce oleju. Gdy tofu się przyrumieni dodaj pokrojone warzywa. Smaż chwilę tak aby warzywa pozostały chrupiące i jędrne
  5. Całość zalej wcześniej przygotowanym sosem, dodaj makaron ryżowy. Wymieszaj całość
  6. Podawaj z kiełkami fasoli mung, uprażonymi orzechami nerkowca oraz posiekanym szczypiorkiem. Całość możesz dodatkowo skropić sokiem z limonki

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 672 kcal
  • 21,5 g białka
  • 30,7 g tłuszczu
  • 84,3 g węglowodanów
  • ŁG – 28 – WYSOKI

Sałatka z figami, winogronem i camembertem

salatka z figami winogronem i camembert

Jestem bardzo ciekawa, jak Twoim kubkom smakowym spodoba się takie połączenie smaków. Ta sałatka, jak już wspomniałam na początku, może być nie tylko lekką kolacją. Doskonale sprawdzi się także jako box do pracy.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • garść rukoli (10g)
  • 3 średnie figi (140g)
  • pół camemberta light (60g)
  • kilka sztuk winogron (20g)
  • płatki migdałów (10g)
  • łyżeczka miodu (14g)
  • łyżka soku z cytryny (10g)
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego (4g)
  • sól oraz pieprz

Porcję sałatki wykonasz szybko, korzystając z poniższego przepisu:

  1. Rukolę ułóż na talerzu
  2. Dodaj pokrojone w ćwiartki figi, camembert i winogrona
  3. Płatki migdałów podpraż na patelni i posyp nimi sałatkę
  4. Sos przygotuj z miodu, soku z cytryny, oleju, soli oraz pieprzu i polej nim sałatkę

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 400 kcal
  • 14 g białka
  • 17 g tłuszczu
  • 56 g węglowodanów
  • ŁG – 29 – WYSOKI

Smacznego!

Zainteresował Cię ten artykuł?

Abyś nie przegapił kolejnej porcji wiedzy ode mnie, zapraszam Cię serdecznie do zapisu do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *