Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na pożywne śniadania

przepisy na pożywne śniadania

Przepisy na pożywne śniadania to prawdziwy sztos. Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z tymi trzema propozycjami. Nie będziesz żałować.

Owsianko-manna z truskawkami

owsianko manna z truskawkami

To danie pogodzi zarówno fanów owsianki, jak i kaszek mannych. Owsianko-manna i do tego truskawki. Idealny początek fantastycznego dnia.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 1 szklanka mleka (250g)
  • 1 łyżka ksylitolu (10g)
  • kropla aromatu waniliowego
  • 2 łyżki płatków owsianych (20g)
  • 1 łyżka kaszy manny (15g)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki jogurtu (ok. 100g)
  • średnia porcja truskawek (100g)
  • kostka gorzkiej czekolady (6g)
  • kilka migdałów (6g)

Owsianko-manna z truskawkami nie jest pracochłonna. Oto przepis:

  1. Mleko zagotuj wraz ze słodziłem w garnuszku
  2. Do gotującego się mleka dodaj płatki, kaszę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Gotuj do zgęstnienia cały czas mieszając
  3. Gotową kaszkę przełóż do miseczki. Podawaj z pokrojonymi truskawkami, jogurtem, migdałami i posiekaną czekoladą

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 438,4 kcal
  • 19,2 g białka
  • 13,5 g tłuszczu
  • 66,3 g węglowodanów
  • ŁG – 22 – WYSOKI

Czekoladowa gryczanka z truskawkami

Kasza gryczana na śniadanie? Kasza gryczana na słodko? Z owocami? Odpowiadam 3 razy TAK i zapraszam do wypróbowania tego przepisu.

Na 1 porcję gryczanki potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej białej (50g)
  • szczypta soli (1g)
  • 1 szklanka ulubionego napoju roślinnego / mleka krowiego (250g)
  • słodzik / ksylitol / erytrol / inna substancja słodząca 
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao (4g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (2g)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (12g)
  • DODATKOWO: łyżka pestek dyni (10g)
czekoladowa gryczanka z truskawkami

Do przygotowania gryczanki potrzebne Ci będą:

  • spora garść truskawek (100g)
  • 1/2 małego banana (40g)
  • 1/2 opakowania skóra – najlepiej waniliowego / naturalnego (75g)
  • łyżka nerkowców (10g)

Gryczankę przygotujesz wg następującego przepisu:

  1. Kaszę opłucz, przełóż do rondelka, zalej napojem roślinnym/mlekiem, dodaj sól i coś do posłodzenia, np. erytrol. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
  2. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodaj kakao, cynamon i czekoladę. Wymieszaj do dobrego połączenia się składników.
  3. Gryczankę przełóż do miseczki. Podawaj z przekrojonymi truskawkami, bananem, skyrem i orzechami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 531,4 kcal
  • 26,9 g białka
  • 14,5 g tłuszczu
  • 89,2 g węglowodanów
  • ŁG – 30 – WYSOKI

Białkowe muffiny warzywne z serkiem wiejskim

Białkowe muffiny warzywne z serkiem wiejskim

Danie kojarzone z pysznym deserem dziś będzie wytrwaną propozycją śniadaniową. Co Ty na to, by powitać nowy dzień białkowymi muffinami warzywnymi z serkiem wiejskim?

Do przygotowania 2 porcji (ok. 6 sztuk) potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki mąki – użyłam pszennej pełnoziarnistej (60g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8g)
  • jajo (59g)
  • opakowanie serka wiejskiego – użyłam lekkiego (150g)
  • 2 łyżki parmezanu (10g)
  • sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku (1g)
  • łyżka szczypiorku (8g)
  • 1/2 czerwonej papryki (75g)
  • kilka pieczarek (ok. 50g)
  • 1/4 opakowania szpinaku (50g)
  • łyżka pestek dyni (10g)

Oto jak przygotować białkowe muffiny warzywne z serkiem wiejskim:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 C. Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami (z przepisu powinno wyjść około 6 sztuk)
  2. W pierwszej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
  3. W drugiej misce wymieszaj oliwę z jajkiem i serkiem wiejskim
  4. Dodaj parmezan, sól, pieprz, czosnek, posiekany szczypiorek i ponownie wymieszaj
  5. W międzyczasie pokrój drobno pieczarki, paprykę, szpinak. Zeszklij na patelni na oliwie kilka minut aż warzywa skurczą się i zmiękną
  6. W misce z suchymi składnikami zrób dołek i wlej do niej mokre składniki. Wymieszaj. Dodaj przestudzone warzywa, wymieszaj ponownie.
  7. Rozłóż masę do przygotowanych foremek. Wierzch posyp pestkami dyni. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 314,9 kcal
  • 20,4 g białka
  • 13,9 g tłuszczu
  • 29,8 g węglowodanów
  • ŁG – 14 – ŚREDNI

Chcesz zdrowo się odżywiać lub zgubić zbędne kilogramy?

Zapraszam Cię serdecznie na konsultacje lub współpracę online ze mną, jako dietetykiem. W ramach współpracy online masz do wyboru współpracę z gotowym jadłospisem lub z dzienniczkiem żywieniowym. Skorzystaj z przycisku poniżej i sprawdź szczegóły oferty w moim sklepie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *