Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na obiad 1-2-3

przepisy na obiady 1 2 3

Potrzebujesz sprawdzonych, sycących, zdrowszych, a jednocześnie szybkich w przygotowaniu obiadów? Dziś spieszę Ci z pomocą. Zapewniam też, że będzie pysznie. 

Ekspresowa zupa curry z batatem, ciecierzycą i tofu

ekspresowa zupa curry z batatem ciecierzycą i tofu

Bardzo lubię tą propozycję. Szczególnie w okresie jesiennym. Mam nadzieję, że ta ekspresowa zupa przypadnie do gustu także i Tobie.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 1 mała cebula – może być zwykła lub szalotka (70g)
  • ząbek czosnku (6g)
  • 2 łyżeczki oliwy (4g)
  • 1 mały batat (ok. 130g)
  • sól, chili, pieprz ziołowy – po szczypcie (1g)
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku (ok. 2g)
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych – można również je zmiksować (200g)
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego (ok. 60g)
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody (ok. 100g)
  • 4 łyżki ciecierzycy z puszki/słoika, odsączonej z zalewy (80g)
  • 1/4 opakowania tofu (ok. 45g)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka natki pietruszki/kolendry (4g)
  • 1 łyżka szczypiorku (8g)
  • 1 łyżka uprażonych nerkowców/orzeszków ziemnych (10g)
  • 1 łyżeczka soku z limonki (3g)

Porcję ekspresowej zupy curry z batatem, ciecierzycą i tofu przygotujesz wg następującego przepisu:

  1. Na głębokiej patelni / w garnku rozgrzej łyżeczkę oliwy, podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek oraz pokrojonego w kostkę batata.
  2. Po chwili do podsmażonych składników dodaj przyprawy, smaż jeszcze chwilę na niewielkim ogniu.
  3. Do garnka dodaj pomidory, wlej mleko kokosowe, bulion i wrzuć cieciorkę. Wymieszaj, zagotuj. Przykryj i gotuj całość na małym ogniu około 15-20 minut do momentu aż bataty będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie tofu pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy na chrupko.
  5. Do miski przelej zupę, na wierzch wyłóż podsmażone tofu. Całość posyp pietruszką / kolendrą, szczypiorkiem i uprażonymi orzechami. Całość skrop sokiem z limonki.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 576,4 kcal
  • 21,1 g białka
  • 27,5 g tłuszczu
  • 68,7 g węglowodanów
  • ŁG – 19 – ŚREDNI

Tortellini w sosie pomidorowym z cukinią

Jeśli jesteś fanem cukinii, ten przepis Cię zachwyci. Jeśli zaś cukinia nie jest Twoim faworytem wśród warzyw, mimo wszystko polecam spróbować i odkryć jej nowe oblicze. Kto wie? Może taka wersja sprosta wymaganiom Twoich kubków smakowych? 😉

Na 1 porcję potrzebujesz:

  • 1 ząbek czosnku (3g)
  • 1/2 cebuli czerwonej (ok. 50g)
  • 1 łyżeczka oliwy (2g)
  • 1/2 małej cukinii (ok. 113g)
  • 1/2 opakowania tortellini (ok. 125g)
  • 3/4 szklanki pomidorów z puszki (ok. 190g)
tortellini w sosie pomidorowym z cukinią
  • 10 czarnych oliwek (ok. 25g)
  • 2 łyżeczki serka śmietanowego (ok. 30g)
  • po szczypcie soli, pieprzu, oregano, słodkiej papryki, suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Dodatkowo:

  • garść rukoli / świeżej bazylii (do ozdoby)

Przygotowanie tego dania nie zajmie Ci dużo czasu. Postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Tortellini ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Ugotowane odstaw na bok.
  2. Czosnek i cebulkę posiekaj. Zeszklij na oliwie.
  3. Po chwili na patelnię dodaj pokrojoną cukinię, podsmaż, aż lekko zmięknie
  4. Całość zalej pomidorami, zagotuj i dopraw solą, pieprzem, oregano i słodką papryką.
  5. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj do rozpuszczenia.
  6. Na koniec do sosu dodaj wcześniej ugotowane tortellini i pokrojone oliwki, wymieszaj.
  7. Gotowe danie przełóż na talerz. Posyp suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, i ozdób rukolą / świeżą bazylią / innymi ulubionymi ziołami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 646,5 kcal
  • 19,3 g białka
  • 26,2 g tłuszczu
  • 85,8 g węglowodanów
  • ŁG – 3 – NISKI

Sałatka a'la Cezar z kurczakiem

sałatka ale cezar z kurczakiem

Szukasz lekkiego, a przy tym pożywnego dania obiadowego? Polecam dużą porcję sałatki.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • garść świeżego szpinaku / innej sałaty (30g)
  • pierś z kurczaka (ok. 100g)
  • sól, pieprz (po szczypcie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (2g)
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia mięsa (2g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (100g)
  • 1/4 czerwonej cebuli (25g)
  • 1 łyżeczka majonezu (10g)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (23g) 
  • 1 łyżeczka musztardy (10g)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany (po szczypcie)
  • łyżka soku z cytryny (12g)

Dodatkowo:

  • kromka ulubionego pieczywa (30g)
  • łyżka startego parmezanu (5g)

Aby przygotować porcję sałatki, postępuj wg instrukcji:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z solą, pieprzem, słodką papryką i oliwą. Usmaż go na patelni.
  2. Przygotuj sos – w miseczce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i czosnku granulowanego.
  3. Do miski wyłóż szpinak / inną sałatę, polej wcześniej przygotowanym sosem, wyłóż usmażonego kurczaka, pokrojone pomidorki i cebulkę. Całość posyp startym / pokruszonym parmezanem.
  4. Sałatkę podawaj z grzanką przygotowaną z ulubionego pieczywa.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 366,2 kcal
  • 29,5 g białka
  • 15,1 g tłuszczu
  • 32,8 g węglowodanów
  • ŁG – 28 – WYSOKI

Zainteresował Cię ten artykuł?

Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *