Jeśli myślisz, że będąc na diecie nie możesz pozwolić sobie na coś słodkiego to te trzy przepisy sprawią, że zmienisz zdanie. Ajerkoniakowa fit tiramisu, szybka granola i sernik na zimno rozpieszczą Twoje podniebienie. Z powodzeniem mogą też pojawić się na stole podczas jakiejś domówki.
Ajerkoniakowe fit tiramisu z wiśniami i bananem
Ten deser to prawdziwa petarda smaku. Szczególnie, jeśli jesteś fanem tradycyjnego tiramisu lub smaków ajerkoniakowych.
Jego wykonanie nie jest skomplikowane. Może odrobinkę czasochłonne ale efekt końcowy wynagradza czas poświęcony na przygotowanie tego deseru.
Jeśli jesteś na diecie lub zwyczajnie masz ochotę na fit deser, a wiesz, że spodziewasz się gości to jestem pewna, że i im przypadnie on do gustu.
Do przygotowania 1 porcji fit tiramisu potrzebne Ci będą:
- 6 łyżek mleka (75g)
- 0,3 szklanki wody (75g)
- 0,5 opakowania budyniu ajerkoniakowego (20g)
- 0,5 kostki twarogu półtłustego (100g)
- 1,5 łyżki erytrytolu (15g)
- 6 sztuk biszkoptów (18g)
- 1 mały banan (80g)
- 1 łyżka dżemu wiśniowego 100% (30g)
- 1 łyżeczka kakao (4g)
- 0,5 szklanki zaparzonej kawy (125g)
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania masy budyniowej. W tym celu przygotuj budyń z mleka, wody i budyniu. Dodaj erytrytom. Gdy budyń lekko przestygnie zmiksuj go z twarogiem. Sprawdź, czy jest wystarczająco słodki. Następnie przejdź do przygotowania tiramisu zgodnie z poniższymi krokami.
- Przygotuj mocną kawę.
- Biszkopty nasącz kawą, wyłóż je na spód naczynia, nałóż połowę warstwy budyniowej.
- Dżem wiśniowy podgrzej aby lekko się rozpuścił. Wyłóż na warstwę budyniową. Wsadź na chwilkę do lodówki aby wiśnie ponownie stężały.
- Gdy wiśnie stężeją, wyłóż resztę masy budyniowej. Całość posyp kakao. Na wierzch ułóż pokrojone plasterki banana.
- Schowaj deser do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 452 kcal
- 24,5 g białka
- 8,7 g tłuszczu
- 84,6 g węglowodanów
- ŁG – 35 – WYSOKI
Szybka granola z jogurtem i owocami
Granola często kojarzy nam się ze słodkimi i kalorycznymi mieszankami najróżniejszych płatków. Jeśli jednak przygotujesz ją w domu, może okazać się smacznym, pożywnym i nie tak kalorycznym posiłkiem, jakby mogło się wydawać.
Przygotuj na 1 porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych (30g)
- 1 łyżka płatków migdałowych (10g)
- 2 łyżeczki miodu (30g)
- 1 kostka gorzkiej czekolady (6g)
- garść jeżyn (50g)
- garść porzeczek (50g)
- kubek jogurtu naturalnego gęstego (150g)
Aby przygotować szybką granolę z jogurtem i owocami, postępuj wg poniższej instrukcji:
- Płatki owsiane i płatki migdałów podpraż na suchej patelni.
- Gdy płatki się przyrumienią wlej miód, posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Podsmaż chwilę, aż składniki się trochę zlepią.
- Granolę wyłóż na dno pucharka, polej jogurtem greckim, posyp jeżynami i porzeczkami.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 430 kcal
- 14 g białka
- 13 g tłuszczu
- 68 g węglowodanów
- ŁG – 29 – WYSOKI
Sernik na zimno - owocowa straciatella
Sernik na zimno, któremu nie oprze się chyba nikt. Owoce, czekolada, mascarpone… czego chcieć więcej?
Do przygotowania sernika (12 porcji) potrzebne Ci będą:
- 1 opakowanie biszkoptów (100g)
- 2 opakowania mascarpone (500g)
- 1 opakowanie kremówki 36%
- 10 łyżek ksylitolu (100g)
- 1 niepełna szklanka mleka 2% (200g)
- 2 łyżki żelatyny (20g)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (200g)
- 1 tabliczka czekolady deserowej (100g)
- maliny (400g)
- jeżyny (400g)
- borówki (200g)
Poniżej znajdziesz sposób przygotowania sernika na zimno:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułóż biszkopty.
- Do miski przełóż mascarpone, wlej kremówkę i dodaj ksylitol. Ubijaj przez około 1-2 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się.
- W garnuszku zagotuj mleko, odstaw z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Dodaj jogurt (stopniowo po łyżce) cały czas mieszając.
- Przelej do ubitej masy z mascarpone i zmiksuj na małych obrotach miksera.
- Dodaj drobno posiekaną czekoladę (łyżkę czekolady zostaw do dekoracji) oraz owoce i wymieszaj delikatnie łyżką. Odrobinę owoców możesz pozostawić do dekoracji.
- Gotową masę przełóż do formy na biszkopty.
- Udekoruj pozostawionymi owocami i czekoladą.
- Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin.
Wartości odżywcze gotowego sernika (1 porcja):
- 399 kcal
- 7 g białka
- 29,6 g tłuszczu
- 31,3 g węglowodanów
- ŁG – 9 – NISKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Abyś nie przegapił kolejnej porcji wiedzy ode mnie, zapraszam Cię serdecznie do zapisu do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!