Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na dania z borówkami

przepisy na dania z borówkami

Borówki – pyszne, a przy tym bardzo zdrowe owoce, z których dziś przygotujemy 3 smakowite dania. 

Letni deser budyniowy z borówkami

letni deser budyniowy z borówkami

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Małego i dużego 🙂 Idealny pomysł np. na zakończenie lata.

Do przygotowania masy budyniowej na 4 porcje tego deseru potrzebujesz:

  • 3 łyżki budyniu – najlepiej o smaku toffi, waniliowym lub śmietankowym (30g)
  • 2 szklanki mleka (ok. 400g)
  • 3 łyżki ksylitolu, erytrolu lub innego słodzidła (30g)
  • szczypta soli
  • opakowanie skyra waniliowego, naturalnego lub innego gęstego jogurtu (150g) 

Dodatkowo przygotuj:

  • 8 sztuk herbatników (26g)
  • 4 garście borówek (200g)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (12g)
  • 4 listki świeżej mięty jako opcję wg uznania (4g)

Aby przygotować ten pyszny deser dla 4 osób postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Mleko przelej do garnuszka (pól szklanki zostaw do rozmieszania budyniu), podgrzej wraz ze słodzidłem i szczyptą soli
  2. Do gorącego mleka wlej budyń rozmieszany w mleku, gotuj ciągle mieszając do zgęstnienia budyniu
  3. Gotowy budyń wystudź, wymieszaj z jogurtem
  4. Przygotuj 4 pucharki lub miseczki. Do każdego naczynia na spód pokrusz dwa herbatniki, wyłóż borówkami oraz przygotowaną masą budyniową. 
  5. Całość schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  6. Przed podaniem ozdób borówkami, posiekaną czekoladą i świeżą miętą.

Wartości odżywcze gotowego deseru (1 porcja):

  • 196,1 kcal
  • 9 g białka
  • 4,2 g tłuszczu
  • 34,5 g węglowodanów
  • ŁG – 12 – ŚREDNI

Owsianka z borówkami i orzechami

Pożywna propozycja na śniadanie ze smakowitymi dodatkami. Jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu i sięgniesz po ten przepis nie raz.

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych namoczonych dzień wcześniej w wodzie (40g)
  • łyżka ulubionych orzechów – ja użyłam mieszanki (15g)
  • garść borówek (50g)
  • szklanka mleka (250g)
owsianka z borówkami i orzechami

Aby przygotować 1 porcję owsianki postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Płatki owsiane namocz dzień wcześniej w wodzie
  2. Następnego dnia ugotuj płatki na mleku
  3. Do ugotowanych płatków dodaj ulubione orzechy oraz borówki

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 406,3 kcal
  • 16 g białka
  • 17,1 g tłuszczu
  • 49,9 g węglowodanów
  • ŁG – 23 – WYSOKI

Owsianka brownie z cukinii z borówkami

owsianka brownie z cukinii przepisy na dania z borówkami

Zastanawiałeś się kiedyś, czy da się połączyć cukinię z brownie? W takiej owsiance zdecydowanie tak.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • mały kawałek cukinii (ok. 70g)
  • 3 łyżki płatków owsianych (30g)
  • łyżeczka ciemnego kakao (4g)
  • szczypta cynamonu (1g)
  • szczypta soli (1g)
  • łyżka słodzidła – np. ksylitolu lub erytrolu (10g)
  • kostka gorzkiej czekolady (6g)
  • szklanka mleka lub napoju roślinnego (200g)

Dodatkowo przygotuj:

  • garść borówek (50g)
  • małego banana (40g)
  • małe kiwi (80g)
  • opakowanie skyra naturalnego lub innego gęstego jogurtu (75g)
  • dodatkowa kostkę gorzkiej czekolady (6g) roztopionej

Aby przygotować 1 porcję owsianki Brownie z cukinii postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach do garnuszka
  2. Dodaj płatki, kakao, cynamon, sól, słodzidło, kostkę czekolady gorzkiej oraz mleko lub napój roślinny. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż owsianka zgęstnieje.
  3. Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż jogurt oraz owoce i polej roztopioną czekoladą.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 444,3 kcal
  • 21,3 g białka
  • 10,2 g tłuszczu
  • 80,8 g węglowodanów
  • ŁG – 30 – WYSOKI

Zainteresowały Cię te przepisy?

Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *