Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na dania na słodko

3 przepisy na dania na słodko

Słodko nie musi znaczyć mega kalorycznie lub mega niezdrowo. Udowodnię Ci to dzisiaj prezentując 3 przepisy na dania na słodko, które z przyjemnością przygotujesz ale i zjesz.

Domowe Belriso z wiśniami i polewą

przepis na belriso z wiśniami

To wyjątkowy deser, który uwielbiają mali i duzi. Zbilansowana słodycz, dobra kaloryczność, przemycona odrobina wartościowych składników. Smak dzieciństwa? U mnie zdecydowanie tak.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • porcja mrożonych wiśni (50g)
  • 1,5 łyżki erytrolu (15g)
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (ok. 8g)
  • 3 łyżki ryżu – najlepiej delikatnego, np. jaśminowego (30g)
  • 1/2 szklanki mleka (100g)
  • łyżeczka wiórek kokosowych (3g)
  • 1/2 opakowania skyru – najlepiej waniliowego/naturalnego (75g)
  • 1,5 łyżeczki odżywki białkowej o ulubionym smaku (ok. 12g)
  • 1/2 łyżeczki kakao (2g)
  • szczypta soli

A jak przygotować domowe Belriso? Oto przepis:

  1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, do miękkości
  2. Przygotuj wiśnie. Rozmróź w mikrofali lub kąpieli wodnej. Do gorących dodaj łyżeczkę erytrolu oraz 1/2 łyżeczki budyniu. Wymieszaj dokładnie i przełóż na spód naczynia. Wstaw naczynie do lodówki.
  3. Przygotuj masę ryżową. Ugotowany ryż przełóż do garnka, wlej mleko (2 łyżki mleka zostaw do rozmieszania budyniu), dodaj łyżkę erytrolu i wiórki kokosowe. Pod koniec gotowania (gdy prawie cały płyn wchłonie) dodaj rozmieszany w mleku budyń. Wymieszaj dokładnie. Lekko przestudź, dodaj pół opakowania skóra, wymieszaj, przełóż na wiśnie.
  4. Odżywkę białkowa, kakao i szczyptę soli wymieszaj z odrobiną wrzątku (dodawaj wodę stopniowo, do momentu, aż powstanie gęsta polewa). Polewę wylej na masę ryżową. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  5. Deser schłódź w lodówce, najlepiej co najmniej 2-3 godziny.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 339,7 kcal
  • 24,9 g białka
  • 6,1 g tłuszczu
  • 61,6 g węglowodanów
  • ŁG – 25 – WYSOKI

Sernik słony karmel

Czy mam tu fanów słonego karmelu? A może jeszcze nie miałeś okazji go posmakować? Tym bardziej zachęcam Cię do spróbowania tego przepisu.

Na 1 porcję potrzebujesz:

  • pół kostki chudego twarogu (ok. 100g)
  • 5 łyżek mleka (60ml)
  • 4 łyżki skóra naturalnego (ok. 80g)
  • jajo (ok. 50g)
  • pół opakowania budyniu o smaku słonego karmelu (ok. 20g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki erytrolu (20g)
przepis na sernik słony karmel
  • kilka biszkoptów na spód naczynia – u mnie wyszły 4 sztuki biszkoptów (20g)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 18g)
  • łyżka orzeszków ziemnych (ok. 8g)

Czas na kilka prostych kroków. Oto przepis:

  1. Biszkopty wyłóż na spód żaroodpornego naczynia
  2. Twaróg, mleko, skyr, jajo, budyń, sól, proszek do pieczenia oraz erytrol umieść w miseczce, zblenduj dokładnie na gładką masę, przelej na biszkopty.
  3. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 30 minut.
  4. Po ostudzeniu polej roztopioną gorzką czekoladą oraz posyp orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 481,4 kcal
  • 42,8 g białka
  • 18,5 g tłuszczu
  • 56,3 g węglowodanów
  • ŁG – 17 – ŚREDNI

Ciasteczka owsiane z dodatkami

przepis na ciasteczka owsiane

Smaczna przekąska zarówno do pracy, do szkoły, jak i podczas weekendu.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 1/2 małego banana (40g)
  • jajko (ok. 59g)
  • 5 łyżek płatków owsianych – najlepiej błyskawicznych (50g)
  • łyżka nasion słonecznika (15g)
  • łyżka pestek dyni (10g)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (18g)
  • łyżka płynnego masła orzechowego (30g)
  • szczypta soli
  • cynamon / kakao
  • łyżeczka miodu / erytroli / ksylitolu lub innej substancji słodzącej

Oto jak przygotować owsiane ciasteczka:

  1. Banana umieść w misce, rozgnieć go widelcem
  2. Dodaj jajko, płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, posiekaną czekoladę, masło orzechowe i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę miodu lub inne słodzidłow, a także kakao lub cynamon wg uznania i preferencji Twoich kubków smakowych.
  3. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wyjdzie około 5 sztuk ciasteczek)
  4. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  5. Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę aby wystygły.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja = 1 ciasteczko):

  • 150,1 kcal
  • 5,7 g białka
  • 8,9 g tłuszczu
  • 13 g węglowodanów
  • ŁG – 5 – NISKI

Chcesz zdrowo się odżywiać lub zgubić zbędne kilogramy?

Zapraszam Cię serdecznie na konsultacje lub współpracę online ze mną, jako dietetykiem. W ramach współpracy online masz do wyboru współpracę z gotowym jadłospisem lub z dzienniczkiem żywieniowym. Skorzystaj z przycisku poniżej i sprawdź szczegóły oferty w moim sklepie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *