Przepisy na dania jednogarnkowe to jedne z ulubionych wśród moich pacjentów. Są szybkie i proste do wykonania, nie sposób je zepsuć 🙂 Są też smaczne, więc korzysta na nich często cała rodzina. Dziś 3 propozycje takich smakołyków.
Sałatka z batatem, ciecierzycą i fetą

Może zaskoczy Cię to połączenie ale zachęcam do jego spróbowania. Nie pożałujesz.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 1 mały batat (ok. 200g)
- 4 łyżki cieciorki z puszki lub słoika (ok. 80g)
- kilka pomidorków koktajlowych (ok. 100g)
- 1 plaster sera feta (ok. 25g)
- garść roszponki / innej sałaty / mixu sałat (25g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (ok. 4g)
- 1/2 łyżeczki curry (ok. 2g)
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy (ok. 2g)
- szczypta ziół prowansalskich
Do sosu przygotuj:
- 1 łyżeczka masła orzechowego (ok. 15g)
- 1 łyżeczka miodu (ok. 14g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (ok. 10g)
- szczypta chilli
Tak przygotujesz porcję sałatki:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni
- Batata obierz, pokrój w kostkę, dopraw słodką papryką, curry, solą i polej łyżeczką oliwy
- Wyłóż batata na papier do pieczenia, piecz około 15-20 minut
- Upieczonego batata wyłóż na talerz lub do miski, dodaj cieciorkę, pomidorki koktajlowe, fetę, roszponkę, posyp ziołami prowansalskimi
- Przygotuj sos – miód, masło orzechowe, sok z cytryny, musztardę oraz chilli wymieszaj razem w miseczce, polej sałatkę przed podaniem
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 565 kcal
- 20,5 g białka
- 18,2 g tłuszczu
- 85,8 g węglowodanów
- ŁG – 36 – WYSOKIE
Gnocchi w sosie pomidorowym ze szpinakiem i mozzarellą
Prawdziwa gratka dla fanów kuchni włoskiej i smaków jesieni.
Na 1 porcję potrzebujesz:
- 1/2 cebuli (35g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- 1 łyżeczka oliwy (2g)
- 1 szklanka passaty pomidorowej (255g)
- sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano (po szczypcie)
- 1/2 łyżeczki erytrolu/ksylitolu, ew. cukru (ok. 3g)
- duża garść świeżego szpinaku (ok. 30g)
- porcja gnocchi (200g)
- 1/2 kulki mozzarelli lekkiej (60g)
- kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby (80g)

Aby przygotować porcję gnocchi postępuj wg poniższej instrukcji:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy
- Na patelnię wlej passatę, dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano. Dodaj również 1/2 łyżeczki słodziła (erytrol/ksylitol)
- Po chwili na patelnię dodaj szpinak, wymieszaj, gotuj chwilę do momentu aż szpinak „zwiędnie”
- Na koniec na patelnię wrzuć ugotowane wg przepisu na opakowaniu gnocchi
- Danie ozdób porwaną na kawałki mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
*Jeśli lubisz ciągnący się ser, dodaj mozzarellę na patelnię pod koniec gotowania i wymieszaj całość.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 577,9 kcal
- 29,3 g białka
- 14,1 g tłuszczu
- 92,4 g węglowodanów
- ŁG – 8 – NISKI
Gnocchi z kurczakiem, curry, pieczarkami i sosem śmietanowym

Wyjątkowe połączenie, które z pewnością będzie ciekawą i smaczną alternatywą weekendowego obiadu dla całej rodziny. Koniecznie sprawdź i daj znać, jak Wam smakowało.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 1/2 cebuli (35g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- 1 łyżeczka oliwy (2g)
- 6 średnich pieczarek (ok. 100g)
- porcja piersi z kurczaka (150g)
- sól, pieprz, oregano (po szczypcie)
- 1/2 łyżeczki curry (ok. 2g)
- 1 łyżka serka śmietanowego (30g) + 3 łyżki wrzątku
- porcja gnocchi (200g)
- 1 łyżka natki pietruszki (4g)
W celu przygotowania porcji gnocchi z kurczakiem curry i dodatkami postępuj wg instrukcji:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na patelni na łyżce oliwy
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry
- Na patelnię dodaj pokrojone w paski pieczarki oraz kurczaka, smaż do „ścięcia” się mięsa. Całość posól i popieprz do smaku
- Zrób „sos” – wymieszaj serek śmietankowy z wrzątkiem. Wlej sos na patelnię, wymieszaj, zagotuj
- Na koniec dodaj na patelnię ugotowane wg przepisu na opakowaniu gnocchi i posiekaną natkę pietruszki, całość podgrzej, posyp oregano
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 567 kcal
- 46 g białka
- 12,9 g tłuszczu
- 69,2 g węglowodanów
- ŁG – 1 – NISKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!