Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na dania jednogarnkowe

przepisy na dania jednogarnkowe

Przepisy na dania jednogarnkowe to jedne z ulubionych wśród moich pacjentów. Są szybkie i proste do wykonania, nie sposób je zepsuć 🙂 Są też smaczne, więc korzysta na nich często cała rodzina. Dziś 3 propozycje takich smakołyków.

Sałatka z batatem, ciecierzycą i fetą

przepisy na dania jednogarnkowe

Może zaskoczy Cię to połączenie ale zachęcam do jego spróbowania. Nie pożałujesz. 

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 1 mały batat (ok. 200g)
  • 4 łyżki cieciorki z puszki lub słoika (ok. 80g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (ok. 100g)
  • 1 plaster sera feta (ok. 25g)
  • garść roszponki / innej sałaty / mixu sałat (25g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (ok. 4g)
  • 1/2 łyżeczki curry (ok. 2g)
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy (ok. 2g)
  • szczypta ziół prowansalskich

Do sosu przygotuj:

  • 1 łyżeczka masła orzechowego (ok. 15g)
  • 1 łyżeczka miodu (ok. 14g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (ok. 10g)
  • szczypta chilli

Tak przygotujesz porcję sałatki:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  2. Batata obierz, pokrój w kostkę, dopraw słodką papryką, curry, solą i polej łyżeczką oliwy
  3. Wyłóż batata na papier do pieczenia, piecz około 15-20 minut
  4. Upieczonego batata wyłóż na talerz lub do miski, dodaj cieciorkę, pomidorki koktajlowe, fetę, roszponkę, posyp ziołami prowansalskimi
  5. Przygotuj sos – miód, masło orzechowe, sok z cytryny, musztardę oraz chilli wymieszaj razem w miseczce, polej sałatkę przed podaniem

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 565 kcal
  • 20,5 g białka
  • 18,2 g tłuszczu
  • 85,8 g węglowodanów
  • ŁG – 36 – WYSOKIE

Gnocchi w sosie pomidorowym ze szpinakiem i mozzarellą

Prawdziwa gratka dla fanów kuchni włoskiej i smaków jesieni.

Na 1 porcję potrzebujesz:

  • 1/2 cebuli (35g)
  • 1 ząbek czosnku (6g)
  • 1 łyżeczka oliwy (2g)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej (255g)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano (po szczypcie)
  • 1/2 łyżeczki erytrolu/ksylitolu, ew. cukru (ok. 3g)
  • duża garść świeżego szpinaku (ok. 30g)
  • porcja gnocchi (200g)
  • 1/2 kulki mozzarelli lekkiej (60g)
  • kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby (80g)
gnocchi w sosie pomidorowym przepis

Aby przygotować porcję gnocchi postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy
  2. Na patelnię wlej passatę, dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano. Dodaj również 1/2 łyżeczki słodziła (erytrol/ksylitol)
  3. Po chwili na patelnię dodaj szpinak, wymieszaj, gotuj chwilę do momentu aż szpinak „zwiędnie”
  4. Na koniec na patelnię wrzuć ugotowane wg przepisu na opakowaniu gnocchi
  5. Danie ozdób porwaną na kawałki mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

*Jeśli lubisz ciągnący się ser, dodaj mozzarellę na patelnię pod koniec gotowania i wymieszaj całość.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 577,9 kcal
  • 29,3 g białka
  • 14,1 g tłuszczu
  • 92,4 g węglowodanów
  • ŁG – 8 – NISKI

Gnocchi z kurczakiem, curry, pieczarkami i sosem śmietanowym

gnocchi z kurczakiem przepisy

Wyjątkowe połączenie, które z pewnością będzie ciekawą i smaczną alternatywą weekendowego obiadu dla całej rodziny. Koniecznie sprawdź i daj znać, jak Wam smakowało.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 1/2 cebuli (35g)
  • 1 ząbek czosnku (6g)
  • 1 łyżeczka oliwy (2g)
  • 6 średnich pieczarek (ok. 100g)
  • porcja piersi z kurczaka (150g)
  • sól, pieprz, oregano (po szczypcie)
  • 1/2 łyżeczki curry (ok. 2g)
  • 1 łyżka serka śmietanowego (30g) + 3 łyżki wrzątku
  • porcja gnocchi (200g)
  • 1 łyżka natki pietruszki (4g)

W celu przygotowania porcji gnocchi z kurczakiem curry i dodatkami postępuj wg instrukcji:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na patelni na łyżce oliwy
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry
  3. Na patelnię dodaj pokrojone w paski pieczarki oraz kurczaka, smaż do „ścięcia” się mięsa. Całość posól i popieprz do smaku
  4. Zrób „sos” – wymieszaj serek śmietankowy z wrzątkiem. Wlej sos na patelnię, wymieszaj, zagotuj
  5. Na koniec dodaj na patelnię ugotowane wg przepisu na opakowaniu gnocchi i posiekaną natkę pietruszki, całość podgrzej, posyp oregano

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 567 kcal
  • 46 g białka
  • 12,9 g tłuszczu
  • 69,2 g węglowodanów
  • ŁG – 1 – NISKI

Zainteresował Cię ten artykuł?

Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *