Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na dania z warzywami

przepisy na dania z warzywami

Dania warzywne wielu z nas kojarzą się z dietą redukcyjną, oczyszczającą lub wegetariańską. Stąd też dziś chciałabym zachęcić Cię do złamania tego stereotypu i spróbowania dań na bazie warzyw tak po prostu. Dla zdrowia i lepszego samopoczucia. Dasz się skusić? 

Tortillki z kremowym serkiem, szynką i warzywami

tortilli z kremowym serkiem szynką i warzywami

To propozycja na szybkie śniadanie lub zdrowszą przekąskę do szkoły albo pracy. Sprawdzi się też doskonale w podróży.

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • 1 tortilla (60g)
  • 1 łyżka kremowego serka (30g)
  • 1 łyżeczka ajvaru (15g)
  • 2 plastry szynki – u mnie chuda wieprzowa (ok. 60g)
  • 1 plaster żółtego sera (20g)
  • 3 łyżki kukurydzy (45g)
  • garść rukoli (10g)

Aby przygotować tortillki postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Tortillę wyłóż na talerz, posmaruj równomiernie kremowym serkiem i ajvarem.
  2. Na posmarowaną tortillę wyłóż rukolę, kukurydzę, ser i szynkę. Zwiń ciasno.
  3. Tortillę pokrój na mniejsze kawałki.

Wartości odżywcze gotowego deseru (1 porcja):

  • 406,5 kcal
  • 25,3 g białka
  • 19 g tłuszczu
  • 36,9 g węglowodanów
  • ŁG – 10 – NISKI

Kokosowe curry z tofu i warzywami

Pożywny obiad? A może zdrowsza kolacja na ciepło? Jestem ciekawa, jak zasmakuje Ci taka propozycja.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 łyżeczka oliwy (2g)
  • 1/2 żółtej papryki (75g)
  • 1 mała marchewka (60g)
  • 1 mała cebula (70g)
  • 1/2 kostki wędzonego tofu (90g)
  • 1/2 łyżeczki curry (2g)
  • sól, pieprz – po szczypcie (1g)
  • 1/2 woreczka ryżu (50g)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego light (100g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (8g)
  • 1/2 łyżki sezamu (5g)
kokosowe curry z tofu I warzywami

Oto, jak przygotować kokosowe curry z tofu i warzywami (1 porcja):

  1. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Marchewkę pokrój w talarki, paprykę w grubszą kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  3. Podsmaż pokrojone warzywa na oliwie (ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło.
  4. Pokrój tofu w kostkę, dodaj do warzyw, smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw całość curry, solą i pieprzem, dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  5. Gotowe curry podawaj z ugotowanym ryżem/. Całość posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 502,4 kcal
  • 20,9 g białka
  • 18,4 g tłuszczu
  • 66,4 g węglowodanów
  • ŁG – 27 – WYSOKI

Cukinia faszerowana kaszą i warzywami z mozzarellą

przepisy na dania z warzywami

Sycący, smaczny, zdrowszy, a przy tym prosty obiad w jesiennym wydaniu. Cukinia – królowa jesieni – dziś w wersji faszerowanej. Smacznego!

Do przygotowania 2 porcji potrzebujesz:

  • 2 małe cukinie (ok. 450g)
  • 1 cebula (70g)
  • 1 ząbek czosnku (6g)
  • 1/2 czerwonej papryki (75g)
  • 1 mała marchewka (60g)
  • 1 łyżeczka oliwy (2g)
  • 3 łyżki ulubionej kaszy – np. bul gur, gryczana, pęczak, jaglana lub jęczmienna (ok. 40g)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, curry (po szczypcie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (6g)
  • 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki (ok. 80g)
  • 1 łyżka ajvaru (30g)
  • 1 kulka mozzarelli lekkiej (120g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (ok. 100g)

Aby przygotować 2 porcje faszerowanej cukinii postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Cukinię umyj, przekrój na pół, wydrąż środek (odłóż go na bok).
  3. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę i paprykę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj środek cukinii oraz ugotowaną kaszę, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, curry, słodką papryką oraz sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę oraz łyżkę ajvaru, wymieszaj. Rozłóż farsz.
  6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw cukinie na około 15 minut, po tym czasie wyjmij cukinie, wyłóż na wierzch pokrojoną mozzarellę, piecz cukinie kolejne 10 minut aby ser się rozpuścił.
  7. Cukinię podawaj na gorąco, ozdób świeżymi pomidorkami, całość posyp oregano.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 390,1 kcal
  • 25,8 g białka
  • 13,2 g tłuszczu
  • 46,7 g węglowodanów
  • ŁG – 12 – ŚREDNI

Zainteresowały Cię te przepisy?

Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *