Dania warzywne wielu z nas kojarzą się z dietą redukcyjną, oczyszczającą lub wegetariańską. Stąd też dziś chciałabym zachęcić Cię do złamania tego stereotypu i spróbowania dań na bazie warzyw tak po prostu. Dla zdrowia i lepszego samopoczucia. Dasz się skusić?
Tortillki z kremowym serkiem, szynką i warzywami
To propozycja na szybkie śniadanie lub zdrowszą przekąskę do szkoły albo pracy. Sprawdzi się też doskonale w podróży.
Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
- 1 tortilla (60g)
- 1 łyżka kremowego serka (30g)
- 1 łyżeczka ajvaru (15g)
- 2 plastry szynki – u mnie chuda wieprzowa (ok. 60g)
- 1 plaster żółtego sera (20g)
- 3 łyżki kukurydzy (45g)
- garść rukoli (10g)
Aby przygotować tortillki postępuj wg poniższej instrukcji:
- Tortillę wyłóż na talerz, posmaruj równomiernie kremowym serkiem i ajvarem.
- Na posmarowaną tortillę wyłóż rukolę, kukurydzę, ser i szynkę. Zwiń ciasno.
- Tortillę pokrój na mniejsze kawałki.
Wartości odżywcze gotowego deseru (1 porcja):
- 406,5 kcal
- 25,3 g białka
- 19 g tłuszczu
- 36,9 g węglowodanów
- ŁG – 10 – NISKI
Kokosowe curry z tofu i warzywami
Pożywny obiad? A może zdrowsza kolacja na ciepło? Jestem ciekawa, jak zasmakuje Ci taka propozycja.
Składniki na 1 porcję:
- 1 łyżeczka oliwy (2g)
- 1/2 żółtej papryki (75g)
- 1 mała marchewka (60g)
- 1 mała cebula (70g)
- 1/2 kostki wędzonego tofu (90g)
- 1/2 łyżeczki curry (2g)
- sól, pieprz – po szczypcie (1g)
- 1/2 woreczka ryżu (50g)
- 1/2 puszki mleka kokosowego light (100g)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (8g)
- 1/2 łyżki sezamu (5g)
Oto, jak przygotować kokosowe curry z tofu i warzywami (1 porcja):
- Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
- Marchewkę pokrój w talarki, paprykę w grubszą kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Podsmaż pokrojone warzywa na oliwie (ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło.
- Pokrój tofu w kostkę, dodaj do warzyw, smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw całość curry, solą i pieprzem, dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
- Gotowe curry podawaj z ugotowanym ryżem/. Całość posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 502,4 kcal
- 20,9 g białka
- 18,4 g tłuszczu
- 66,4 g węglowodanów
- ŁG – 27 – WYSOKI
Cukinia faszerowana kaszą i warzywami z mozzarellą
Sycący, smaczny, zdrowszy, a przy tym prosty obiad w jesiennym wydaniu. Cukinia – królowa jesieni – dziś w wersji faszerowanej. Smacznego!
Do przygotowania 2 porcji potrzebujesz:
- 2 małe cukinie (ok. 450g)
- 1 cebula (70g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- 1/2 czerwonej papryki (75g)
- 1 mała marchewka (60g)
- 1 łyżeczka oliwy (2g)
- 3 łyżki ulubionej kaszy – np. bul gur, gryczana, pęczak, jaglana lub jęczmienna (ok. 40g)
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, curry (po szczypcie)
- 1 łyżeczka sosu sojowego (6g)
- 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki (ok. 80g)
- 1 łyżka ajvaru (30g)
- 1 kulka mozzarelli lekkiej (120g)
- kilka pomidorków koktajlowych (ok. 100g)
Aby przygotować 2 porcje faszerowanej cukinii postępuj wg poniższej instrukcji:
- Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Cukinię umyj, przekrój na pół, wydrąż środek (odłóż go na bok).
- Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę i paprykę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy.
- Do podsmażonych warzyw dodaj środek cukinii oraz ugotowaną kaszę, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, curry, słodką papryką oraz sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę oraz łyżkę ajvaru, wymieszaj. Rozłóż farsz.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw cukinie na około 15 minut, po tym czasie wyjmij cukinie, wyłóż na wierzch pokrojoną mozzarellę, piecz cukinie kolejne 10 minut aby ser się rozpuścił.
- Cukinię podawaj na gorąco, ozdób świeżymi pomidorkami, całość posyp oregano.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 390,1 kcal
- 25,8 g białka
- 13,2 g tłuszczu
- 46,7 g węglowodanów
- ŁG – 12 – ŚREDNI
Zainteresowały Cię te przepisy?
Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.