Znam doskonale to poszukiwanie przepisu na danie, gdy nie wiesz co zjeść. Szczególnie, kiedy jesteś w biegu, przypominasz sobie o drugim śniadaniu kiedy zaczyna burczeć Ci w brzuchu lub kiedy pociechy wracają ze spaceru i pierwsze o co proszą to coś do zjedzenia. Nim przyjdzie Ci do głowy poszukiwanie najbliższego fastfoodowego punktu, sprawdź koniecznie moje trzy propozycje. Jestem pewna, że każdy z domowników znajdzie tu coś dla siebie. Przy tym będzie nie tylko smacznie ale i zdrowiej.
Budyniowe placuszki misie
Już widzę te uśmiechnięte buźki, kiedy na talerzach pojawiają się… misie. Na takie danie skusi się nie tylko dziecko. Wierz mi 😉
Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (ok. 100g)
- białko jaja kurzego (ok. 30g)
- 1.5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 30g)
- 1/2 opakowania proszku budyniowego bez cukru – użyłam o smaku czekoladowym (20g)
- szczypta proszku do pieczenia (1g)
- łyżeczka oleju do smażenia (2g)
Dodatkowo ulubione owoce do ozdoby oraz małe kosteczki gorzkiej czekolady – również do ozdoby (opcjonalnie).
Budyniowe placuszki misie przygotujesz w następujący sposób:
- W misce umieść mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, jogurt, białko jaja. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładaj ciasto formując małe i duże kółka.
- Smaż pod przykryciem na odrobinie oliwy, do zrumienienia. Następnie odwróć placuszki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Gotowe placuszki ułóż jak misie, ozdób owocami i opcjonalnie czekoladą.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 256,5 kcal
- 11,2 g białka
- 4,6 g tłuszczu
- 44,4 g węglowodanów
- ŁG – 31 – WYSOKI
Mus czekoladowy a’la Nutella
Nie znam osoby, która choć raz na jakiś czas nie skusi się na łyżeczkę Nutelli. Ten orzechowo-czekoladowy krem w błyskawicznym tempie zyskał sobie miłośników na całym świecie. Co zrobić, kiedy marzy Ci się Nutella ale rozum podpowiada, by nie szaleć ze słodyczami i kaloriami? Oto moja propozycja czekoladowego musu.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 awokado (70g)
- mały, bardzo dojrzały banan (80g)
- 1 łyżeczka ciemnego kakao (4g)
- 3 kostki gorzkiej czekolady (18g)
- 3 łyżki mleka (36g)
- 1 łyżka erytrolu/ksylitolu lub innej substancji słodzącej (10g)
- 1 szczypta soli (1g)
- garść ulubionych owoców – np. Malin, borówek, truskawek (50g)
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów (3g)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Oto, jak przygotujesz mus czekoladowy:
- Obrane awokado i banana umieść w misce i rozgnieć widelcem.
- Czekoladę rozpuść wraz z mlekiem w małym garnuszku / w mikrofali.
- Do rozgniecionego awokado dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, szczyptę soli oraz substancję słodzącą (możesz dodać również szczyptę cynamonu). Wszystko dokładnie zblenduj.
- Gotowy mus przelej do szklanki / miseczki. Udekoruj owocami i posyp posiekanymi orzechami / migdałami. Wstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin aby deser stężał. Podawaj schłodzony.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 373,1 kcal
- 6,6 g białka
- 20,5 g tłuszczu
- 54,4 g węglowodanów
- ŁG – 14 – ŚREDNI
Kopytka z pieczarkami, papryką i skwarkami z tofu
Brak pomysłu na obiad? Już spieszę z podpowiedzią. Tym razem proponuję Ci kopytka z… dodatkami. Sprawdź koniecznie.
Do przygotowania 2 dużych porcji potrzebujesz:
- 1 łyżka oliwy (8g)
- 1 mała cebula (ok. 70g)
- 1 żółta papryka (ok. 150g)
- kilka pieczarek (ok. 125g)
- 2 porcje masła (20g)
- sól, pieprz, oregano – po szczypcie do smaku
- kostka tofu – polecam wędzone/marynowane (180g)
- 2 łyżki serka kremowego, np. Łaciaty, Philadelphia (ok. 50g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (8g)
- 1 opakowanie kopytek – gotowych lub domowych (400g)
Oto, jak szybko przygotujesz ten pyszny obiad:
- Na połowie oliwy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę (ok. 5 minut).
- Do cebulki dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i pieczarki pokrojone w plasterki.
- Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Duś kilka minut do momentu aż pieczarki zmiękną.
- Tofu pokrój w kosteczkę i podsmaż na drugiej patelni, na pozostałej oliwie kilka minut, do zrumienienia.
- Kopytka ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Do warzyw dodaj serek rozmieszany w odrobinie wody, zagotuj, wymieszaj dokładnie, dodaj kopytka, wymieszaj ponownie, dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzu i oregano.
- Kopytka wyłóż na talerz, podawaj ze skwarkami z tofu, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 669 kcal
- 26,6 g białka
- 28,7 g tłuszczu
- 80,4 g węglowodanów
- ŁG – 35 – WYSOKI
Zainteresowały Cię te przepisy?
Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.