Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

Co to jest IG i ŁG

Co to jest IG i ŁG

Indeks i ładunek glikemiczny to dwa odrębne pojęcia, które powinna znać każda osoba chcąca choć w najmniejszym stopni zadbać o swoje zdrowie. Są one bowiem istotne nie tylko dla specjalistów ‘’siedzących’’ w temacie zdrowia, odżywiania i ogólnie rzecz biorąc ‘’zdrowego trybu życia’’. Wskaźniki te mogą okazać się pomocne w prewencji lub łagodzeniu objawów wielu chorób takich jak insulinooporność, cukrzyca, otyłość bądź chorób układu sercowo – naczyniowego. Chcesz wiedzieć czym różni się indeks od ładunku glikemicznego? Jakie jest ich znaczenie? Dlaczego są tak istotne? W jaki sposób możemy je obniżać i podnosić?

Zapraszam Cię do lektury artykułu i zapoznania z tematem indeksu i ładunku glikemicznego.

Co to jest Indeks Glikemiczny?

Indeks glikemiczny wskazuje jak bardzo wzrośnie stężenie glukozy w naszej krwi po spożyciu danego produktu spożywczego, w porównaniu do glukozy w czystej postaci. Prościej mówiąc, chodzi o to, że po spożyciu produktów o wysokim indeksie nasz poziom glukozy we krwi podniesie się bardzo gwałtownie i równie gwałtownie nastąpi jej spadek – często wtedy czujemy się senni, odczuwamy ‘’zjazd’’ energetyczny, mamy chęć na małą drzemkę, np. po obiedzie.

W przeciwny sposób działają produkty o niskim indeksie, po których poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, stopniowo i w ten sam sposób następuje spadek – co trzyma nasze samopoczucie ‘’w ryzach’’ – nie czujemy się wtedy ospali, mamy energię, nie potrzebujemy dodatkowej drzemki.

Jak dokładnie dzielimy produkty pod względem indeksu? Istnieją produkty które mają:

  • WYSOKI indeks glikemiczny (<70)
  • ŚREDNI indeks glikemiczny (56 – 70)
  • NISKI indeks glikemiczny  (55)

W idealnym świecie nasza dieta powinna bazować na produktach o niskim i średnim indeksie – bardzo często jednak, naszymi ulubionymi są produkty charakteryzujące się wysokim indeksem.

I co teraz? Czy musimy w 100 % z nich rezygnować? Czy to oznacza, że już nigdy nie zjemy ulubionego pieczywa bo ma wysoki indeks? Otóż nie, istnieje kilka sposobów dzięki którym indeks może ulec zmianie. O tym poniżej.

Co wpływa na wartość indeksu glikemicznego poszczególnych produktów?

Pamiętajmy o tym, że nasze podejście do produktów spożywczych i żywienia nigdy nie powinno być zero – jedynkowe. To wcale nie jest tak, że ktoś kiedyś powiedział, że najlepiej na diecie byłoby zrezygnować z bananów i wybierać inne owoce, bo przecież banany mają wysoki indeks, sporą ilość kalorii i cukrów prostych. To nie jest tak, że pieczywo pszenne jest zakazane i nie możemy go zjeść, nawet jeśli najcięższy, najbardziej pełnoziarnisty i pozornie ‘’najzdrowszy’’ chleb żytni nie przechodzi nam przez gardło. Wszystko zależy od tego, jak bardzo ‘’szeroka’’ jest nasza wiedza na temat odżywiania – jeśli będziemy choć w najmniejszym stopniu zdawać sobie sprawę z tego w jaki sposób łączyć poszczególne produkty aby nasz posiłek był odpowiednio zbilansowany i przynosił jak najwięcej korzyści dla organizmu to już nigdy nie będziemy mieli problemu z tym, żeby zjeść ulubiony owoc, czy nie do końca ‘’zdrowe’’ pieczywo.

To samo tyczy się indeksu i chcąc nie chcąc nie jest on wartością stałą przyporządkowaną do danego produktu w absolutnie każdych warunkach. Na indeks glikemiczny ma wpływ kilka rzeczy, są to między innymi:

  • sposób przygotowania potraw – nierozgotowywanie potraw, przygotowywanie ich w sposób ‘’al dente’’ – gotowane warzywa, makaron, ryż, kasze i inne – od tej pory pamiętaj aby podawać je w formie ‘’ na ząb’’ a nie w formie‘’papki’’ jak dla niemowlaka,
  • stopień dojrzałości produktu – za przykład możemy wziąć wyżej wspomniane banany, które im bardziej są żółte, tym wyższy mają indeks, tym samym najwyższy indeks będą miały banany na których pojawiają się czarne plamki a najniższy te, które są zielone,
  • stopień przetworzenia produktu – czyli np. warzywa i owoce podane w formie surowej będą miały niższy indeks niż przetworzone w jakikolwiek sposób np. gotowane bądź pieczone.

Dla przykładu – obrane, pokrojone na ćwiartki jabłko będzie miało niższy indeks niż jabłko, które zostało przez nas rozgotowane na mus,

  • sposób w jaki przygotujemy produkty również wpływa na indeks – potrawa, która zostanie przez nas zmielona, zblendowana, rozgnieciona, utłuczona będzie miała wyższy indeks niż podana w formie stałej – z tego powodu lepiej np. zjeść zupę z kawałkami niż krem lub zjeść sałatkę owocową zamiast wypić smoothie z tych samych owoców,
  • temperatura spożywanego przez nas posiłku – schłodzone produkty spożywcze cechują się niższym indeksem w porównaniu do tych gorących (co nie znaczy oczywiście, że zimą mamy jeść zimne zupy),
  • proces produkcji produktów spożywczych również jest czynnikiem wpływającym na indeks – wraz z rozdrobnieniem i oczyszczeniem wzrasta IG, z tego powodu mąka bądź płatki będą miały wyższy indeks niż otręby powstałe z tego samego zboża,
  • dodatek tłuszczu do posiłku, który choć wysokokaloryczny sprawia, że produkty są dłużej trawione i na dłużej ‘’zalegają’’ w naszych żołądkach. Z tego powodu, aby obniżyć indeks warto dodać do posiłku składającego się z węglowodanów źródło zdrowych tłuszczy – np. zjeść banana w towarzystwie garści orzechów włoskich,
  • białko jest kolejnym makroskładnikiem mającym wpływ na zmniejszanie się indeksu glikemicznego danego produktu spożywczego gdyż wpływa na jego wolniejsze trawienie.

Zatem zasada ta sama co z tłuszczami – do produktu składającego się w węglowodanów o wysokim IG dodajemy produkt białkowy, dla przykładu – biały ryż zjemy w towarzystwie warzyw i piersi z kurczaka,

  • aby obniżyć indeks możemy również przygotować dany produkt spożywczy, dobrym przykładem dla tego będą ziemniaki, schłodzić go a następnie znowu podgrzać, w wyniku czego powstanie skrobia oporna charakteryzująca się dłuższym czasem trawienia.

Co to jest ładunek glikemiczny?

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny to dwa zupełnie różne pojęcia i choć podobnie brzmią to chodzi o coś zupełnie innego. Ładunek glikemiczny jest jednak w pewien sposób skorelowany z indeksem gdyż w momencie, w którym chcemy go obliczyć bierzemy pod uwagę indeks ale także inne parametry, takie jak ogólną ilość węglowodanów w produkcie co sprawia, że ładunek będzie dla nas bardziej wiarygodnym wskaźnikiem w momencie, w którym chcemy jak najdokładniej poznać wzrost cukru we krwi po posiłku.

Oblicza się go w ten sposób:

ŁG = IG * zawartość węglowodanów przyswajalnych / 100

Jeśli obliczymy jaki ładunek glikemiczny mają zjadane przez nas produkty to tak naprawdę doskonale zobaczymy jak wielką rolę w kontekście ładunku odgrywa porcja.

Dla przykładu:

  • demonizowane przez wielu ziemniaki, weźmy pod uwagę pieczone, których indeks jest najwyższy i wynosi on 85. Ziemniaki w 100g mają 15,3g węglowodanów, więc ich ładunek wynosi:
    ŁG = 85 * 15,3 / 100 = 13,005 – nie ma tragedii, a co w momencie w którym upieczemy sobie 500g takich ziemniaczków, wtedy ładunek będzie wynosił aż 65,025!
  • To samo tyczy się arbuza, który ma IG=75. W 100g zawiera on 8,4g węglowodanów, więc jego ŁG wynosi 8,4*(75/100)=6,3 – również nie jest najgorzej. Sprawy komplikują się jeśli najdzie nas ochota i zjemy np. pół arbuza, wtedy ładunek naszej ‘’przekąski’’ wyniesie aż 56,7!

Ładunek glikemiczny, podobnie jak indeks również dzieli się na niski, średni i wysoki. Ich wartości są jednak inne niż indeksu i plasują się one następująco:

  • Niski ładunek glikemiczny – 0 – 10
  • Średni ładunek glikemiczny – 11 – 19
  • Wysoki ładunek glikemiczny – 20 <

Znaczenie IG i ŁG dla zdrowia

Jak powszechnie wiadomo, spożycie produktów zawierających znaczne ilości węglowodanów skutkuje podwyższeniem poziomu we krwi. Utrzymująca się na dłuższą metę hiperglikemia może prowadzić do wielu niekorzystnych zmian w naszym organizmie. Indeks i ładunek glikemiczny mogą przyjść nam z pomocą i pomóc sklasyfikować poszczególne produkty pod względem tego w jakim stopniu ‘’skoczy’’ nam cukier po spożytym posiłku. W skutek czego możemy uchronić się od powstania bądź nasilania objawów wielu schorzeń. Jaki wpływ na zdrowie mają te wskaźniki? Dlaczego warto mieć pojęcie co one oznaczają?

Oto kilka przykładów:

  • dieta o niskim indeksie glikemicznym poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny,
  • niski i/lub średni ładunek glikemiczny diety może przyczynić się do zmniejszenia stężenia triglicerydów w naszej krwi a także obniżyć poziom ‘’złego’’ cholesterolu LDL i tym samym podnieść poziom ‘’dobrego’’ cholesterolu HDL,
  • odpowiedni indeks i ładunek glikemiczny diety może pomóc nam w walce z nadmierną masą ciała
  • odpowiednio dobrana dieta; bogata w pełnoziarniste produkty, warzywa, owoce, dobre źródła białka i tłuszczy sprawi, że nasza glikemia nie będzie kolokwialnie mówiąc ‘’szaleć’’ w wyniku czego nie będziemy nadmiernie się objadać, podjadać i tym samym nasza waga może utrzymywać się na stałym poziomie bądź spadać,
  • wyniki badań wskazują na pozytywny wpływ produktów o niskim ładunku i indeksie w prewencji chorób układu krążenia,
  • osoby zmagające się z chorobami takimi jak cukrzyca bądź insulinooporność również powinny zwracać uwagę na indeks i ładunek ich diety – niewątpliwie może być to narzędzie, które poprawi nie tylko jakość ich diety ale również samopoczucie i ogólny komfort życia.

Posiłki o niskim indeksie i ładunku glikemicznym

Idąc na zakupy i wybierając produkty spożywcze warto zwracać uwagę na ich indeks oraz ładunek glikemiczny. Dzięki temu nasze zakupy będą bardziej ‘’prozdrowotne’’, pozbawione produktów o wysokim stopniu przetworzenia, fast – foodów oraz takich z wysoką zawartością cukrów prostych i jednocześnie znikomą ilością błonnika pokarmowego. Chcąc zadbać o wartość indeksu glikemicznego oraz później, w trakcie przygotowywania posiłku złożonego z kilku produktów również ładunku glikemicznego warto wrzucać do koszyka produkty takie jak:

  • jaja
  • przetwory mleczne np. jogurty naturalne, sery twarogowe chude lub półtłuste
  • chude mięso np. pierś z kurczaka lub indyka
  • ryby i owoce morza (które są jednocześnie źródłem prozdrowotnych dla organizmu kwasów omega – 3, EPA i DHA), np. łosoś, pstrąg, makrela
  • makaron pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy lub gryczany (z zachowaniem zasady, że gotujemy je al dente)
  • pieczywo pełnoziarniste np. chleb żytni razowy, orkiszowy bądź gryczany zamiast tradycyjnego pszennego
  • różnego rodzaju kasze np. gryczana, orkiszowa bądź jęczmienna pęczak (chcąc zadbać o niski indeks wybierajmy kasze grube, gdyż są mniej przetworzone – kasza manna czy popularny kuskus będą miały już wysoki indeks z uwagi na wysoki stopień przetworzenia zboża)
  • różnego rodzaju ryże np. basmati, jaśminowy bądź brązowy – będą lepszym wyborem niż tradycyjny biały również z uwagi na to iż ciężej je rozgotować przez co ich indeks będzie niższy
  • różnego rodzaju płatki np. owsiane, żytnie lub orkiszowe – warto wybrać raczej te górskie bądź pełnoziarniste, nie błyskawiczne lub instant – również z uwagi na stopień przetworzenia
  • dobrej jakości oliwy, oleje bądź margaryna (sprawdzaj składy, obecnie na rynku można znaleźć wiele margaryn, których skład jest bardzo dobry) – będą doskonałym dodatkiem obniżającym ogólny indeks glikemiczny zjedzonego przez nas posiłku i sprawią, że będzie on dłużej trawiony
  • orzechy, nasiona i pestki – kolejny dodatek, który dostarczy nam głównie zdrowych tłuszczy, wzbogaci nasz jadłospis i jednocześnie obniży ogólny indeks posiłku sprawiając, że nasycimy się na dłużej
  • owoce i warzywa – powinny być podstawą naszej diety. Ich indeks glikemiczny jest różny, niemniej jednak warto spożywać je w różnych, preferowanych przez nas postaciach. Najlepiej byłoby oczywiście spożywać je tylko i wyłącznie w formie RAW, czyli surowej ale oczywiście wiadomo, że jest to nierealne i człowiek lubi z nimi ‘’pokombinować’’. Niemniej jednak starajmy się raz po raz pochrupać marchewkę lub paprykę tylko i wyłącznie po umyciu, obraniu i pokrojeniu na kawałki – dla zdrowotności.

Podsumowanie

Pojęcia indeksu i ładunku glikemicznego niewątpliwie warto znać i zdawać sobie sprawę z tego, czym one są i ‘’z czym to się je’’. Już same podstawy mogą przynieść nam wiele korzyści w kontekście bilansowania diety i wielu, wielu innych. Ponadto stosowanie diety o niskim i/lub średnim indeksie i ładunku może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych, w szczególności u osób zmagających się z najróżniejszymi chorobami do których należą m. in. cukrzyca, insulinooporność, otyłość a nawet choroby układu krążenia. Łącząc znajomość dotyczącą IG i ŁG z podstawowymi zasadami dotyczącymi żywienia możemy naprawdę zdziałać cuda i być może większość leków i wizyt u lekarza będzie mogło ‘’pójść w odstawkę’’ a nasze samopoczucie i ogólna kondycja organizmu odmienią się nie do poznania, oczywiście na plus! Mam nadzieję, że artykuł przypadł Ci do gustu oraz, że przedstawione zagadnienia już nigdy nie będą ci obce… Powodzenia!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *