Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na bezmięsne obiady

przepisy na bezmięsne obiady

Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Sprawdzone przepisy to gwarancja sukcesu i… smaku. Dlatego dziś mam dla Was pyszniutkie 3 przepisy na bezmięsne obiady.

Chłodnik ogórkowy

chłodnik ogórkowy pomysły na bezmięsne obiady

Idealna propozycja bezmięsnego obiadu na ciepły, letni dzień. Szczególnie, że do jego przygotowania posłużą Ci m.in. sezonowe warzywa.

Do przygotowania 2 porcji potrzebujesz:

  • 5 ogórków gruntowych
  • 5 rzodkiewek
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml kefiru naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • garść koperku
  • sól i pieprz do przyprawienia

Aby przygotować 2 porcje chłodnika postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Ogórki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera razem z rzodkiewkami, szpinakiem i czosnkiem.
  2. Do blendera wlej kefir, sok z cytryny, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wszystko razem zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 232 kcal
  • 16,5 g białka
  • 9 g tłuszczu
  • 21 g węglowodanów
  • ŁG – 3 – NISKI

Zupa z botwinki z jajkiem

Pyszna propozycja na upalne dni. Idealna w botwinko wym sezonie 😉

Przygotuj na 4 porcje:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 pęczki botwinki (ok. 850g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • 4 jajka ugotowane na twardo
zupa z botwinki z jajkiem pomysły na bezmięsne obiady

Oto jak przygotować 4 porcje zupy z botwinki z jajkiem:

  1. Botwinkę umyj i osusz
  2. Liście i łodygi drobno posiekaj, buraczki obierz i pokrój w kostkę
  3. Wrzuć do gorącego bulionu, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pół łyżki soku z cytryny, erytrytom i czosnek przeciśnięty uprzednio przez praskę.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut aż buraczki zmiękną
  5. Na koniec dodaj pozostały sok z cytryny
  6. Odlej pół kubka zupy, wymieszaj z jogurtem i zabiel zupę
  7. Podaj z jajkiem i posyp koperkiem lub szczypiorkiem według uznania

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 207 kcal
  • 15,6 g białka
  • 9,1 g tłuszczu
  • 24,3 g węglowodanów
  • ŁG – 3 – NISKI

Ciecierzyca tikka masala

przepisy na bezmięsne obiady ciecierzyca tikka masala

To kolejna, naprawdę przepyszna propozycja na obiad bez grama mięsa.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 0,5 puszki ciecierzycy bez zalewy (120g)
  • 0,25 opakowania sosu tikka masala (87,5g)
  • 0,5 marchewki (53g)
  • 0,5 papryki zielonej (75g)
  • 1 mała cebula (70g)
  • 1 ząbek czosnku (6g)
  • 5 pieczarek (90g)
  • 2 łyżki natki pietruszki (8g)
  • 1 łyżeczka oleju (2g)
  • 3 orzechy nerkowca (12g)
  • 0,5 torebki ryżu basmanti lub jaśminowego (50g)

Przyprawy:

  • sól, czosnek granulowany, chili w proszku, papryka wędzona do smaku

Aby przygotować porcję ciecierzycy tikka masala postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy, dokładnie przepłucz zimną wodą
  2. Czosnek i cebulę posiekaj, marchewkę pokrój w talarki, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki
  3. Na patelni rozgrzej olej
  4. Wrzuć wszystkie warzywa (oprócz pieczarek), podsmażaj około 5 minut.
  5. Do podsmażonych warzyw dodaj ciecierzycę oraz pieczarki, dopraw do smaku, wymieszaj
  6. Całość zalej sosem, wymieszaj, tuż pod przykryciem około 10 minut
  7. Podawaj z ugotowanym ryżem
  8. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki oraz orzechami nerkowca.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 616 kcal
  • 23,3 g białka
  • 17,4 g tłuszczu
  • 102,4 g węglowodanów
  • ŁG – 36 – WYSOKI

Zainteresował Cię ten artykuł?

Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *