Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Sprawdzone przepisy to gwarancja sukcesu i… smaku. Dlatego dziś mam dla Was pyszniutkie 3 przepisy na bezmięsne obiady.
Chłodnik ogórkowy
Idealna propozycja bezmięsnego obiadu na ciepły, letni dzień. Szczególnie, że do jego przygotowania posłużą Ci m.in. sezonowe warzywa.
Do przygotowania 2 porcji potrzebujesz:
- 5 ogórków gruntowych
- 5 rzodkiewek
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 500ml kefiru naturalnego
- sok z połowy cytryny
- garść koperku
- sól i pieprz do przyprawienia
Aby przygotować 2 porcje chłodnika postępuj wg poniższej instrukcji:
- Ogórki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera razem z rzodkiewkami, szpinakiem i czosnkiem.
- Do blendera wlej kefir, sok z cytryny, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Wszystko razem zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 232 kcal
- 16,5 g białka
- 9 g tłuszczu
- 21 g węglowodanów
- ŁG – 3 – NISKI
Zupa z botwinki z jajkiem
Pyszna propozycja na upalne dni. Idealna w botwinko wym sezonie 😉
Przygotuj na 4 porcje:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 pęczki botwinki (ok. 850g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka erytrytolu
- 200ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do przyprawienia
- koperek lub szczypiorek do posypania
- 4 jajka ugotowane na twardo
Oto jak przygotować 4 porcje zupy z botwinki z jajkiem:
- Botwinkę umyj i osusz
- Liście i łodygi drobno posiekaj, buraczki obierz i pokrój w kostkę
- Wrzuć do gorącego bulionu, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pół łyżki soku z cytryny, erytrytom i czosnek przeciśnięty uprzednio przez praskę.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut aż buraczki zmiękną
- Na koniec dodaj pozostały sok z cytryny
- Odlej pół kubka zupy, wymieszaj z jogurtem i zabiel zupę
- Podaj z jajkiem i posyp koperkiem lub szczypiorkiem według uznania
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 207 kcal
- 15,6 g białka
- 9,1 g tłuszczu
- 24,3 g węglowodanów
- ŁG – 3 – NISKI
Ciecierzyca tikka masala
To kolejna, naprawdę przepyszna propozycja na obiad bez grama mięsa.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 0,5 puszki ciecierzycy bez zalewy (120g)
- 0,25 opakowania sosu tikka masala (87,5g)
- 0,5 marchewki (53g)
- 0,5 papryki zielonej (75g)
- 1 mała cebula (70g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- 5 pieczarek (90g)
- 2 łyżki natki pietruszki (8g)
- 1 łyżeczka oleju (2g)
- 3 orzechy nerkowca (12g)
- 0,5 torebki ryżu basmanti lub jaśminowego (50g)
Przyprawy:
- sól, czosnek granulowany, chili w proszku, papryka wędzona do smaku
Aby przygotować porcję ciecierzycy tikka masala postępuj wg poniższej instrukcji:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, dokładnie przepłucz zimną wodą
- Czosnek i cebulę posiekaj, marchewkę pokrój w talarki, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki
- Na patelni rozgrzej olej
- Wrzuć wszystkie warzywa (oprócz pieczarek), podsmażaj około 5 minut.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ciecierzycę oraz pieczarki, dopraw do smaku, wymieszaj
- Całość zalej sosem, wymieszaj, tuż pod przykryciem około 10 minut
- Podawaj z ugotowanym ryżem
- Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki oraz orzechami nerkowca.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 616 kcal
- 23,3 g białka
- 17,4 g tłuszczu
- 102,4 g węglowodanów
- ŁG – 36 – WYSOKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!