Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 propozycje na pyszne desery

propozycje na pyszne desery

Pyszne desery to jest zdecydowanie to, co uwielbiają moi pacjenci. Przemycanie słodkości w codziennej diecie dla wielu stanowi nie lada wyzwanie. Stąd też dziś proponuję Ci 3 pyszne, słodkie desery wraz ze sposobem ich przygotowania i – co najważniejsze – kalorycznością. Korzystaj z tych przepisów do woli.

Brownie z batatów

brownie z batatów przepis

Batatowe brownie – słodka i zdrowsza alternatywa dla klasycznego, bardziej kalorycznego brownie. Przygotujesz je m.in. ze słodkich batatów. Będzie sycące, smaczne i zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne ciasto. 

Jeśli masz wśród domowników czekoladowych łasuchów, Brownie z batatów powinno przypaść im do gustu. 

Ja często przygotowuję taki deser na weekend i spotkania rodzinne. Mam nadzieję, że i Ty skusisz się na taką słodycz. Koniecznie daj znać, jak Ci smakował.

Do przygotowania brownie z batatów potrzebne Ci będą:

  • 2 bataty (260g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 2 jaja kurze w rozmiarze L (118g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (12g)
  • 1 łyżka masła orzechowego (30g)
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru (20g)
  • 1 łyżka kakao (10g)
  • 6 łyżek ksylitolu (60g)
  • 5 kostek czekolady deserowej (30g)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (24g)

Sposób przygotowania brownie z batatów:

  1. Bataty ugotuj do miękkości, zblenduj, wystudź.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ostudź.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj rozpuszczoną czekoladę, zblendowane bataty oraz resztę składników, dokładnie wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, lekko ostudź, polej resztą rozpuszczonej czekolady i posyp wiórkami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 147 kcal
  • 3,2 g białka
  • 7,3 g tłuszczu
  • 19,6 g węglowodanów
  • ŁG – 6 – niski

Fit muffiny z truskawkami

Ten deser to nie tylko słodka propozycja, którą możesz wpleść w swoją codzienną dietę ale także słodycz, która z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Z powodzeniem możesz przygotować fit babeczki na domówkę, urodziny swojej pociechy lub spotkanie firmowe.

Jeśli nie masz pod ręką truskawek, zastąp je brzoskwiniami lub np. borówkami. Pamiętaj jednak, że zmiana owocu wpłynie na zmianę kaloryczności i wartości odżywczych gotowego dania.

Z poniższego przepisu przygotujesz 10 pysznych fit muffinek. Do dzieła.

fit muffinka z truskawkami przepis

Do przygotowania fit maffinków potrzebne Ci będą:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (260g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (15g)
  • 7 łyżek ksylitolu (70g)
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju (60g)
  • 2 małe kubki jogurtu greckiego (300g)
  • pół łyżeczki cynamonu (6g)
  • garść orzechów włoskich zmiażdżonych (30g)
  • 10 średnich truskawek (150g)

Sposób przygotowania fit muffinek z truskawkami:

  1. Wymieszaj składniki suche.
  2. Wymieszaj składniki mokre.
  3. Dodaj składniki suche do mokrych, wymieszaj.
  4. Do ciasta dodaj przekrojone na pół truskawki i jeszcze raz zamieszaj.
  5. Masą napełnij foremki na muffinki.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 muffinka):

  • 217 kcal
  • 8,8 g białka
  • 9,4 g tłuszczu
  • 28,5 g węglowodanów
  • ŁG – 11 – średni

Mus czekoladowy z awokado

mus czekoladowy z awokado przepis

Jesteś fanem czekoladowo-orzechowej Nutelli? A może Twoja pociecha już zdążyła rozsmakować się w tym popularnym kremie?

Jedno jest pewne. Klasyczną, kaloryczną nutelle możesz od dziś zastąpić musem czekoladowym z awokado. 

Tak przygotowany deser możesz zjeść sam. Jest sycący ale zdecydowanie mniej słodki, dzięki czemu przede wszystkim – mniej kaloryczny. Fantastycznie smakuje z malinami.

Aby przygotować mus czekoladowy z awokado potrzebujesz:

  • łyżka gorzkiego kakao (10g)
  • łyżka erytrolu (10g)
  • łyżka orzechów laskowych (10g)
  • łyżka wiórków kokosowych (3g)
  • mały banan (80g)
  • garść malin (70g)
  • pół awokado (70g)
  • 2 łyżki mleka (30g)

Oto, jak przygotować mus czekoladowy z awokado:

  1. Awokado przekrój na pół. Jedną połówkę pokrój na kawałki i wykorzystaj do przygotowania deseru. Drugą połówkę pozostaw z pestką i włóż do lodówki (zapewno to dłuższą trwałość i świeżość).
  2. Banana obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
  3. Zblenduj na gładki mus awokado z bananem, kakao, erytrolem, orzechami i odrobiną mleka.
  4. Podawaj posypane wiórkami kokosowymi i malinami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 366 kcal
  • 7 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 51 g węglowodanów
  • ŁG – 13 – średni

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *