Dziś przygotowałam 3 przepisy na desery dla fanów słodkości. To idealne propozycje na desery lub drugie śniadanie w słodszej ale nadal zdrowszej wersji. Smacznego!
Serniczek z wiśniami i czekoladą
Nadszedł czas na deser, a Ty nie wiesz co zjeść? Co powiesz na serniczek z wiśniami i czekoladą? Możesz go zjeść na ciepło lub na zimno. Zdecyduj sam.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- pół opakowania chudego twarogu (125g)
- 5 łyżek skóra naturalnego (100g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do sernika / cukru waniliowego (4g)
- słodzidło (ok. 30g)
- 4 łyżki budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (ok. 30g)
- jajko (50g)
- kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo przygotuj:
- garść mrożonych wiśni (50g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady (12g)
Aby przygotować serniczek z wiśniami i czekoladą postępuj wg poniższej instrukcji:
- Wszystkie składniki na sernik zblenduj w misce na gładko
- Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż mrożone wiśnie i posiekaną czekoladę
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw sernik do piekarnika, piecz około 30 minut.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 382,3 kcal
- 44,5 g białka
- 10,8 g tłuszczu
- 56 g węglowodanów
- ŁG – 8 – NISKI
Deser truskawkowo-jogurtowy z granolą
Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Zrób pyszny deser truskawkowo-jogurtowy z granolą! Wystarczy kilka składników i kilka chwil na przygotowanie tego dania.
Przygotuj na 3 porcje:
- truskawki (200g)
- łyżka ksylitolu (10g)
- duże opakowanie gęstego jogurtu (180-200g)
- 12 łyżek ulubionej granoli – sklepowej lub domowej (ok. 120g)
Oto jak przygotować deser truskawkowo-jogurtowy z granolą:
- Truskawki zblenduj z ksylitolem na gładki mus.
- Przygotuj naczynia (3 szklanki, miseczki lub coś do deserów)
- Wykładaj warstwami – na jeden deserek potrzebujesz: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki musu, 1 łyżkę granoli, powtórz raz jeszcze by uzyskać łącznie sześć warstw w jednej porcji.
- Ozdób deserki wg uznania – np. truskawkami lub malinami
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 241,3 kcal
- 5,9 g białka
- 7,5 g tłuszczu
- 40,7 g węglowodanów
- ŁG – 19 – ŚREDNI
Orzechowa granola z patelni
Jeśli lubisz słodkie śniadania, jestem pewna, że ta granola przypadnie Ci do gustu!
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (20g)
- łyżeczka masła orzechowego (15g)
- łyżeczka posiekanych orzechów laskowych (16g)
- łyżeczka miodu (14g)
Dodatkowo przygotuj:
- opakowanie jogurtu – użyłam styra naturalnego (150g)
- garść borówek (50g)
- pół banana (50g)
Aby przygotować porcję granoli z patelni postępuj wg poniższej instrukcji:
- Na patelnię wyłóż płatki, posiekane orzechy i łyżeczkę masła orzechowego – całość podsmażaj na średnim ogniu cały czas mieszając
- Po chwili dodaj miód, cały czas mieszaj, podsmażaj jeszcze chwilę do połączenia się składników
- Podawaj z jogurtem i owocami
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja z dodatkami):
- 508,9 kcal
- 27,5 g białka
- 21,4 g tłuszczu
- 55,2 g węglowodanów
- ŁG – 26 – WYSOKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!