Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 propozycje na desery dla fanów słodkości

desery dla fanów słodkości

Dziś przygotowałam 3 przepisy na desery dla fanów słodkości. To idealne propozycje na desery lub drugie śniadanie w słodszej ale nadal zdrowszej wersji. Smacznego!

Serniczek z wiśniami i czekoladą

serniczek z wiśniami i czekoladą

Nadszedł czas na deser, a Ty nie wiesz co zjeść? Co powiesz na serniczek z wiśniami i czekoladą? Możesz go zjeść na ciepło lub na zimno. Zdecyduj sam.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • pół opakowania chudego twarogu (125g)
  • 5 łyżek skóra naturalnego (100g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do sernika / cukru waniliowego  (4g)
  • słodzidło (ok. 30g)
  • 4 łyżki budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (ok. 30g)
  • jajko (50g)
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo przygotuj:

  • garść mrożonych wiśni (50g)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (12g)

Aby przygotować serniczek z wiśniami i czekoladą postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Wszystkie składniki na sernik zblenduj w misce na gładko
  2. Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż mrożone wiśnie i posiekaną czekoladę
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw sernik do piekarnika, piecz około 30 minut.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 382,3 kcal
  • 44,5 g białka
  • 10,8 g tłuszczu
  • 56 g węglowodanów
  • ŁG – 8 – NISKI

Deser truskawkowo-jogurtowy z granolą

Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Zrób pyszny deser truskawkowo-jogurtowy z granolą! Wystarczy kilka składników i kilka chwil na przygotowanie tego dania.

Przygotuj na 3 porcje:

  • truskawki (200g)
  • łyżka ksylitolu (10g)
  • duże opakowanie gęstego jogurtu (180-200g)
  • 12 łyżek ulubionej granoli – sklepowej lub domowej (ok. 120g)
deser truskawkowo jogurtowy z granolą

Oto jak przygotować deser truskawkowo-jogurtowy z granolą:

  1. Truskawki zblenduj z ksylitolem na gładki mus.
  2. Przygotuj naczynia (3 szklanki, miseczki lub coś do deserów)
  3. Wykładaj warstwami – na jeden deserek potrzebujesz: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki musu, 1 łyżkę granoli, powtórz raz jeszcze by uzyskać łącznie sześć warstw w jednej porcji.
  4. Ozdób deserki wg uznania – np. truskawkami lub malinami

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 241,3 kcal
  • 5,9 g białka
  • 7,5 g tłuszczu
  • 40,7 g węglowodanów
  • ŁG – 19 – ŚREDNI

Orzechowa granola z patelni

orzechowa granola z patelni

Jeśli lubisz słodkie śniadania, jestem pewna, że ta granola przypadnie Ci do gustu!

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (20g)
  • łyżeczka masła orzechowego (15g)
  • łyżeczka posiekanych orzechów laskowych (16g)
  • łyżeczka miodu (14g)

Dodatkowo przygotuj:

  • opakowanie jogurtu – użyłam styra naturalnego (150g)
  • garść borówek (50g)
  • pół banana (50g)

Aby przygotować porcję granoli z patelni postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Na patelnię wyłóż płatki, posiekane orzechy i łyżeczkę masła orzechowego – całość podsmażaj na średnim ogniu cały czas mieszając
  2. Po chwili dodaj miód, cały czas mieszaj, podsmażaj jeszcze chwilę do połączenia się składników
  3. Podawaj z jogurtem i owocami

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja z dodatkami):

  • 508,9 kcal
  • 27,5 g białka
  • 21,4 g tłuszczu
  • 55,2 g węglowodanów
  • ŁG – 26 – WYSOKI

Zainteresował Cię ten artykuł?

Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *