Witamina C

mar 10, 2021 | Artykuły | 0 komentarzy

Witamina C jest jedną z bardziej popularnych witamin, prawie każdy człowiek wie o jej istnieniu.

 

Większość kojarzy ją z substancją po którą sięgamy w pierwszych oznakach przeziębienia.

Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie.

 

Witamina C to mieszanina kwasów L-askorbinowego i L-hydroaskorbinowego. U człowieka nie jest możliwa jej samoistna synteza w organizmie z uwagi na brak jednego z enzymów uczestniczących w tym procesie, musi być więc dostarczana z pożywieniem.

 

Zapotrzebowanie na witaminę C

 

Zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego.

Udowodniono, iż większe niż przeciętny, zdrowy człowiek zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży, w trakcie laktacji, osoby chorujące, z nadciśnieniem, narażone na stres, mające cukrzycę a także osoby palące tytoń oraz spożywające alkohol.

Zalecane normy dietetyczne w mg/dzień. Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych.

 

Al- wystarczające spożycie

EAR- średnie zapotrzebowanie

RDA- zalecane spożycie

 

 

Nadmiar witaminy C

 

Zbyt duże ilości witaminy C mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych przez ograniczenie jej wchłaniania i zwiększone wydalanie z moczem.

Mogą pojawić się też zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz jest ryzyko wystąpienia hiperosmotycznej biegunki.

 

 

Niedobór witaminy C

 

Może objawiać się między innymi:

  • zmniejszoną syntezą kolagenu
  • większą podatnością na różnego rodzaju infekcje
  • odczuwaniem przewlekłego zmęczenia
  • trudniejszym gojeniem się ran oraz krwawieniem z dziąseł
  • w wypadkach dużego i długiego niedoboru może dojść do szkorbutu, który w dzisiejszych czasach zdarza się bardzo rzadko i objawia się krwawieniem z dziąseł, wypadaniem zębów, bólem mięśni, stawów i ogólnym osłabieniem

 

Źródła witaminy C w diecie

 

Bogate w tą witaminę są warzywa i owoce. W Europie najwięcej znajdziemy jej w dzikiej róży 6,8-12 g w 100g oraz czarnej porzeczce ok. 4g w 100g.

Poza tym znajdziemy ją także w papryce, brokułach, brukselce, pomarańczach, kiwi, batatach, natce pietruszki.

Należy jednak uważać na sposób przygotowania warzyw, najlepiej spożywać je na surowo gdyż witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wielu czynników, takich jak zbyt wysoka temperatura, wpływ tlenu oraz niektórych enzymów niekorzystnie wpływa również zbyt długie przechowywanie żywności.

 

5 1 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x