Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

Witamina C

Witamina C jest jedną z bardziej popularnych witamin, prawie każdy człowiek wie o jej istnieniu.

Większość kojarzy ją z substancją po którą sięgamy w pierwszych oznakach przeziębienia.

Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Witamina C to mieszanina kwasów L-askorbinowego i L-hydroaskorbinowego. U człowieka nie jest możliwa jej samoistna synteza w organizmie z uwagi na brak jednego z enzymów uczestniczących w tym procesie, musi być więc dostarczana z pożywieniem.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego.

Udowodniono, iż większe niż przeciętny, zdrowy człowiek zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży, w trakcie laktacji, osoby chorujące, z nadciśnieniem, narażone na stres, mające cukrzycę a także osoby palące tytoń oraz spożywające alkohol.

Zalecane normy dietetyczne w mg/dzień. Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych.

normy witamina c

Al- wystarczające spożycie

EAR- średnie zapotrzebowanie

RDA- zalecane spożycie

Nadmiar witaminy C

Zbyt duże ilości witaminy C mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych przez ograniczenie jej wchłaniania i zwiększone wydalanie z moczem.

Mogą pojawić się też zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz jest ryzyko wystąpienia hiperosmotycznej biegunki.

Niedobór witaminy C

Może objawiać się między innymi:

  • zmniejszoną syntezą kolagenu
  • większą podatnością na różnego rodzaju infekcje
  • odczuwaniem przewlekłego zmęczenia
  • trudniejszym gojeniem się ran oraz krwawieniem z dziąseł
  • w wypadkach dużego i długiego niedoboru może dojść do szkorbutu, który w dzisiejszych czasach zdarza się bardzo rzadko i objawia się krwawieniem z dziąseł, wypadaniem zębów, bólem mięśni, stawów i ogólnym osłabieniem
prozdrawiam dietetyk witamina c

Źródła witaminy C w diecie

Bogate w tą witaminę są warzywa i owoce. W Europie najwięcej znajdziemy jej w dzikiej róży 6,8-12 g w 100g oraz czarnej porzeczce ok. 4g w 100g.

Poza tym znajdziemy ją także w papryce, brokułach, brukselce, pomarańczach, kiwi, batatach, natce pietruszki.

Należy jednak uważać na sposób przygotowania warzyw, najlepiej spożywać je na surowo gdyż witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wielu czynników, takich jak zbyt wysoka temperatura, wpływ tlenu oraz niektórych enzymów niekorzystnie wpływa również zbyt długie przechowywanie żywności.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Po jeszcze większą dawkę wiedzy zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *