Wapń

marzec 20, 2021 | Artykuły | 0 komentarzy

Najczęściej wapń kojarzy się z tym, że jest budulcem kości oraz zębów, wie to prawie każdy człowiek.

 

Jest także makroelementem, czyli pierwiastkiem który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju organizmu, z tego powodu należy go regularnie dostarczać. Ilość wapnia znajdująca się w organizmie dorosłego człowieka to ok.1200g (niemal 99% występuje w kościach).

Oprócz funkcji budulcowej odpowiada m. in za udział w regulacji hormonalnej, reguluje skurcze mięśni, procesy zapalne, odpowiada za przebieg procesu krzepnięcia krwi oraz utrzymanie przepuszczalności błon komórkowych.

 

 

 

Zapotrzebowanie na wapń

 

Zapotrzebowanie na ten składnik jest różne i zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego.

Największe zapotrzebowanie mają dzieci/młodzież w wieku dorastania, osoby starsze z uwagi na przewagę procesów katabolicznych w organizmie oraz kobiety w ciąży, karmiące piersią i w okresie menopauzy.

 

 

Al- wystarczające spożycie

EAR- średnie zapotrzebowanie

RDA- zalecane spożycie

 

 

Nadmiar wapnia

 

Nadmiar wapnia nie jest korzystny dla zdrowia, może być:

  • jednym z czynników zwiększających ryzyko rozwinięcia choroby nerek, nowotworów, chorób sercowo naczyniowych
  • pogarsza wchłanianie innych składników odżywczych, takich jak cynk oraz żelazo.
  • mogą pojawić się także nudności, zaparcia oraz brak apetytu

 

 

Niedobór wapnia

 

Niewielkie obniżenie poziomu wapnia w organizmie przeważnie nie odbija się znacząco na zdrowiu i nie daje żadnych objawów.

Konsekwencją znacznych i przewlekłych niedoborów u dzieci może być:

  • krzywica u dzieci
  • u dorosłych zaś zwiększone ryzyko osteoporozy
  • mogą pojawić się symptomy takie jak; ogólne pogorszenie samopoczucia, odczuwanie zmęczenia, bólu stawów oraz mięśni, niszczenie kondycji włosów oraz paznokci, zwiększenie pobudliwości organizmu, tężyczka oraz zaburzenia neurologiczne

 

 

Źródła wapnia w diecie

 

Najbardziej znanym i zarazem najbogatszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory.

Wapń znajdziemy także w:

  • nasionach roślin strączkowych
  • zbożach
  • orzechach
  • nasionach
  • suszonych owocach
  • warzywach
  • konserwach rybnych spożywanych wraz z ościami

 

Poza tym w sklepach możemy znaleźć napoje roślinne wzbogacane w ten składnik oraz wody magnezowo-wapniowe.

Według norm żywieniowych przyswajalność wapnia z diety wacha się w granicach od 10-40% w zależności od wielu czynników, m. in. tych zwiększających jego wchłanianie (laktoza, czyli cukier mleczny, niektóre aminokwasy, witaminy oraz tych ograniczających jego dostępność, takich jak.

Kwas szczawiowy oraz fitynowy ( z tego powodu przyswajalność z produktów roślinnych jest znikoma), nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, tłuszcz, oraz wysokie ilości fosforu w diecie również ograniczają wchłanianie tego składnika mineralnego.

 

5 1 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x