Najczęściej wapń kojarzy się z tym, że jest budulcem kości oraz zębów, wie to prawie każdy człowiek.
Jest także makroelementem, czyli pierwiastkiem który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju organizmu, z tego powodu należy go regularnie dostarczać. Ilość wapnia znajdująca się w organizmie dorosłego człowieka to ok.1200g (niemal 99% występuje w kościach).
Oprócz funkcji budulcowej odpowiada m. in za udział w regulacji hormonalnej, reguluje skurcze mięśni, procesy zapalne, odpowiada za przebieg procesu krzepnięcia krwi oraz utrzymanie przepuszczalności błon komórkowych.
Zapotrzebowanie na wapń
Zapotrzebowanie na ten składnik jest różne i zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego.
Największe zapotrzebowanie mają dzieci/młodzież w wieku dorastania, osoby starsze z uwagi na przewagę procesów katabolicznych w organizmie oraz kobiety w ciąży, karmiące piersią i w okresie menopauzy.
Al- wystarczające spożycie
EAR- średnie zapotrzebowanie
RDA- zalecane spożycie
Nadmiar wapnia
Nadmiar wapnia nie jest korzystny dla zdrowia, może być:
- jednym z czynników zwiększających ryzyko rozwinięcia choroby nerek, nowotworów, chorób sercowo naczyniowych
- pogarsza wchłanianie innych składników odżywczych, takich jak cynk oraz żelazo.
- mogą pojawić się także nudności, zaparcia oraz brak apetytu
Niedobór wapnia
Niewielkie obniżenie poziomu wapnia w organizmie przeważnie nie odbija się znacząco na zdrowiu i nie daje żadnych objawów.
Konsekwencją znacznych i przewlekłych niedoborów u dzieci może być:
- krzywica u dzieci
- u dorosłych zaś zwiększone ryzyko osteoporozy
- mogą pojawić się symptomy takie jak; ogólne pogorszenie samopoczucia, odczuwanie zmęczenia, bólu stawów oraz mięśni, niszczenie kondycji włosów oraz paznokci, zwiększenie pobudliwości organizmu, tężyczka oraz zaburzenia neurologiczne
Źródła wapnia w diecie
Najbardziej znanym i zarazem najbogatszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory.
Wapń znajdziemy także w:
- nasionach roślin strączkowych
- zbożach
- orzechach
- nasionach
- suszonych owocach
- warzywach
- konserwach rybnych spożywanych wraz z ościami
Poza tym w sklepach możemy znaleźć napoje roślinne wzbogacane w ten składnik oraz wody magnezowo-wapniowe.
Według norm żywieniowych przyswajalność wapnia z diety wacha się w granicach od 10-40% w zależności od wielu czynników, m. in. tych zwiększających jego wchłanianie (laktoza, czyli cukier mleczny, niektóre aminokwasy, witaminy oraz tych ograniczających jego dostępność, takich jak.
Kwas szczawiowy oraz fitynowy ( z tego powodu przyswajalność z produktów roślinnych jest znikoma), nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, tłuszcz, oraz wysokie ilości fosforu w diecie również ograniczają wchłanianie tego składnika mineralnego.
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!