Szybka przekąska nie musi oznaczać słodkiego batonika, porcji słonych paluszków czy zdrowszej propozycji w formie zestawu owoców lub warzyw. Dziś chcę zaproponować Ci wyjątkowe w smaku i proste w przygotowaniu dania, które stanowić mogą codzienną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet szybkie mini danie na towarzyskie spotkanie.
Proteinowe Banofee
Do tej pysznej propozycji polecam Ci np. mrożoną kawę. Istne niebo w gębie.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- opakowanie małych herbatników (ok. 14g)
- 1/2 opakowania puddingu proteinowego o smaku słonego karmelu (100g)
- 1/2 opakowania jogurtu greckiego (100g)
- mały banan (80g)
Dodatkowo:
- garść truskawek (50g)
- odrobina startej czekolady do posypania (1g)
A jak przygotować deser w takim wydaniu? Oto przepis:
- Herbatniki pokrusz dokładnie
- Banana pokrój w plasterki
- Do szklanki wsyp trochę herbatników. Ciasteczka przykryj warstwą puddingu karmelowego. Na masie karmelowej rozłóż połowę banana. Na banana wyłóż jogurt. Przygotuj w ten sposób 2 warstwy (lub mniej/więcej w zależności od naczynia)
- Na wierzch wyłóż pokrojone truskawki i posyp startą czekoladą
- Deser możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 331,8 kcal
- 20,6 g białka
- 7,4 g tłuszczu
- 47,1 g węglowodanów
- ŁG – 23 – WYSOKI
Wysokobiałkowy serniczek z morelą
Ten deser zaspokoi Twój głód na dłużej, a przy tym rozpieści kubki smakowe.
Na 1 porcję serniczka potrzebujesz:
- 1/2 kostki chudego twarogu (125g)
- 2 łyżki serka o smaku waniliowym – może być skry lub inny gęsty (40g)
- 1 jajko (59g)
- 1 kropla aromatu o smaku waniliowym – możesz też użyć innego, ulubionego (1g)
- 2 łyżki kaszy manny (30g)
- dowolna substancja słodząca do smaku – ja użyłam 5 pastylek słodzika
- 3 łyżki mleka (36g)
Dodatkowo:
- średniej wielkości morela (50g)
- szczypta przyprawy do sernika, ew. cukru waniliowego (1g)
Oto jak przygotować wysokobiałkowy serniczek z morelą:
- Wrzuć składniki do kielicha blendera i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
- Przelej masę do lekko natłuszczonej kokilki/naczynia żaroodpornego i piecz w 170 stopniach przez około 20 – 25 minut.
- Jedz na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 392,2 kcal
- 40,2 g białka
- 7,6 g tłuszczu
- 71 g węglowodanów
- ŁG – 19 – ŚREDNI
Pieczone buraczane placuszki z fetą i kaszą kuskus
Jeśli lubisz niecodzienne połączenia to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie.
Do przygotowania 2 porcji (ok. 6 placuszków) potrzebujesz:
- 6 łyżek kaszy kuskus (ok. 80g)
- 2 buraki (ok. 180g)
- jajko (59g)
- łyżka mąki np. pełnoziarnistej, orkiszowej, żytniej (20g)
- 1/4 opakowania fety (ok. 50g)
- łyżka posiekanego szczypiorku (8g)
- sól, pieprz do smaku (1g)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (2g)
- 2 łyżki pestek dyni/nasion słonecznika/orzeszków pinii (20g)
Oto jak przygotować pieczone buraczane placuszki z fetą i kaszą kuskus:
- Kaszę kuskus zalej wrzątkiem nieco ponad jej poziom, odstaw na chwilę aby wchłonęła wodę. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, włóż do miski.
- Dodaj przestudzoną kaszę, jajko, mąkę, rozdrobniony ser feta, ulubione pestki, szczypiorek, czosnek, sól i pieprz.
- Wymieszaj wszystkie składniki, następnie uformuj 6 placuszków. Delikatnie posmaruj każdy z nich oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 – 25 minut
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 376,5 kcal
- 18,6 g białka
- 12,1 g tłuszczu
- 49,3 g węglowodanów
- ŁG – 27 – WYSOKI
Chcesz zdrowo się odżywiać lub zgubić zbędne kilogramy?
Zapraszam Cię serdecznie na konsultacje lub współpracę online ze mną, jako dietetykiem. W ramach współpracy online masz do wyboru współpracę z gotowym jadłospisem lub z dzienniczkiem żywieniowym. Skorzystaj z przycisku poniżej i sprawdź szczegóły oferty w moim sklepie.