Dieta wzmacniająca odporność

marzec 15, 2020 | Artykuły | 0 komentarzy

Mamy bardzo trudny czas w naszym kraju. Czas, gdy szaleje epidemia koronawirusa. 🙁

Chorują tysiące ludzi na całym świecie! Jest to również czas licznych przeziębień i gryp. O wiele łagodniej przechodzą chorobę wywołaną koronawirusem osoby, które mają silny organizm. Trudniejsze leczenie jest u osób, które mają obniżoną odporność. W związku z czym trzeba zrobić wszystko, by uniknąć zakażenie się koronawirusem!

Po pierwsze musimy trzymać się poniższych zaleceń Ministerstwa Zdrowia:
  1. Często myj ręce, używając mydła i wody.
  2. Kiedy kaszlesz lub kichasz, zakrywaj usta i nos.
  3. Zachowaj co najmniej 1 metr odległości od osób, które kaszlą i kichają.
  4. Jeśli wracasz z regionu, gdzie występuje koronawirus i masz objawy choroby lub miałeś kontakt z osobą zakażoną, powiadom telefonicznie o tym stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłoś się do oddziału obserwacyjno-zakaźnego.
  5. Zostań w domu i nie narażaj siebie, swoich bliskich i osoby napotkane na potencjalne zakażenie

Szczegółowe, na bieżąco aktualizowane informacje nt zaleceń  i nie tylko o koronawirusie znajdziesz TUTAJ.

 

To co możemy zrobić dodatkowo w domu to zadbanie o to co jemy!

Zalecenia Ministerstwa Zdrowia również wspominają o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta jest potrzebna.

To właśnie dietą wesprzyj odporność!

Są pewnie produkty spożywcze które korzystnie wpływają na układ immunologiczny i podnoszą odporność.

Poniżej opiszę je i pokażę Ci w jakich produktach spożywczych możesz je znaleźć.

 

Witamina C

To kluczowy składnik w podnoszeniu odporności. Pomaga uszczelniać naczynia krwionośnie, a także wspomaga wchłanianie żelaza.

Witaminę C możemy znaleźć w: kiszonkach (np. kiszona kapusta czy ogórki), żurawinie, natce pietruszki, papryce, kiwi, porzeczce, aronii czy cytrusach.

 

Witamina D

Jest to witamina, która m.in. wzmacnia układ odpornościowy. Syntetyzujemy ją w skórze pod wpływem słońce. Niestety w naszej strefie klimatycznej od jesieni do później wiosny nie ma takiej możliwości. Najnowsze wytyczne zalecają, aby każdy z nas codziennie zażywał profilaktycznie tę witaminę. Dawka jaką powinniśmy przyjmować jest różna, w zależności od wieku, a także tego czy już występują niedobory.

Dawkowanie witaminy D:

  • Niemowlęta do 6 miesiąca życia – 400 IU/dobę (10 µg/dobę)
  • Niemowlęta między 7 a 12 miesiącem życia – 400-600/dobę (10-15 µg/dobę)
  • Dzieci od 1 do 10 roku życia – 600-1000 IU/dobę (15-25 µg/dobę)
  • Młodzież od 11-18 roku życia – 800-2000 IU/dobę (20-50 µg/dobę)
  • Osoby dorosłe między 19-75 rokiem życia – 800-2000 IU/dobę (20-50 µg/dobę)
  • Seniorzy powyżej 75 roku życia – 2000-4000 IU/dobę (50-100 µg/dobę
  • Kobiety w ciąży – 2000 IU/dobę (50 µg/dobę)

 

Kwasy tłuszczowe omega-3

To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Sprzyjają redukcji stanów zapalnych w organizmie. Przekłada się to na wyższą odporność. Kwasy omega-3 poza zwiększeniem odporności mają bardzo szerokie spektrum działania np. polepszają pamięć i koncentrację, wpływają na pracę serca czy obniżają poziom `złego` cholesterolu LDL. Zatem zaleca się, aby nie brakowało ich w naszym codziennym menu.

Źródło w pożywieniu to np. : olej lniany, dorsz, śledź, siemię lnianie, olej rzepakowy, orzechy włoskie.

 

Naturalne probiotyki

Szalenie ważne jest dbanie o naszą florę bakteryjną w jelitach. Jest to nasza I linia obrony przez patogenami chorobotwórczymi. Ważne jest aby więcej było tych dobrych i pożytecznych bakterii anieżeli tych chorobotwórczych. Probiotyki to nic innego jak żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm.

Probiotyki znajdziemy w: mlecznych napojach fermentowanych (kefir, maślanka, jogurt), kiszonych warzywach i owocach

 

Miód

Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne. Jednak należy pamiętać, że zalany wrzątkiem traci wszystkie swoje właściwości. Należy zatem spożywać go na zimno. Np. bezpośrednio łyżeczką ze słoika czy dodany do jogurtu lub koktajlu.

 

Cebula i czosnek

To naturalne antybiotyki. O syropie z czosnku i cebuli chyba słyszałeś/aś? Zawierają one związku przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, pomagają walczyć z już istniejącą infekcją a także działają profilaktycznie zapobiegając jej.

 

Imbir

Rozgrzewa, wzmaga pocenie,  działa przeciwzapalnie, doskonale więc sprawdza się jako lek na przeziębienie.

Warto dodawać do herbaty czy robić napary z imbiry i cytryny.

 

 

Tak naprawdę najbardziej istotne w zwiększeniu odporności i zachowaniu dobrego zdrowia jest zdrowy tryb życia.

Pamiętaj o tym, by:

  • wysypiać się (najlepiej około 8 godzin dziennie)
  • zachowaj regularną umiarkowaną aktywność fizyczną
  • staraj się zadbać o zminimalizowanie stresu w życiu
  • zadbaj również o zdrową dietę:
    • jedz regularnie
    • pij co najmniej 1,5 l wody w ciągu dnia
    • jedz warzywa i owoce
    • ogranicz ilość soli i cukru
    • wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe np. kasza gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, mąka orkiszowa czy żytni chleb
    • produkty mleczne takie jak jogurty, maślanki kupuj naturalne, nie te owocowe
    • staraj się, by w jadłospisie były różne źródła białka zarówno z mięsa, ale i z jaj, ryb czy strączków.
    • nie zapominaj o olejach roślinnych
    • jedz kolorowo i różnorodnie

 

Jeśli potrzebujesz pomocy w ułożeniu diety to jestem do Twojej dyspozycji.

Kliknij TUTAJ i wybierz odpowiedni dla siebie plan żywieniowy. Zastanów się czy potrzebujesz dłuższej współpracy czy jednorazowego jadłospisu dostosowanego konkretnie do Ciebie.

Gdybyś potrzebowała/potrzebował pomocy w wyborze planu żywieniowego napisz do mnie, a chętnie podpowiem ->  kontakt@prozdrawiam.pl

Pamiętaj, że tylko prawidłowo zbilansowana dieta, która dostarcza odpowiedniej ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, a także wszystkich witamin i minerałów jest w stanie zwiększyć odporność i polepszyć zdrowie.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x