PROZDRAWIAM czy banany tucza dietetyk dieta

Czy banany tuczą?

wrz. 22, 2021 | Artykuły | 0 komentarzy

Zaczynając przygodę ze zdrowym trybem życia oraz redukcją masy ciała na pewno nie raz spotkałaś się ze stwierdzeniem, że poszczególne produkty wpływają bardziej lub mniej negatywnie na sylwetkę oraz sprawiają, że jedząc je automatycznie możemy dodać sobie kilka kilogramów. Takim stwierdzeniem owiane zostały również jedne z najpopularniejszych i uwielbianych przez większość owoców – banany – są one ogólnodostępne, sycące, doskonałe na szybką przekąskę – wystarczy obrać je ze skórki i gotowe. Jednak czy mimo tych zalet należy się ich bać? Czy jedząc je automatycznie przytyjemy? Może lepiej wybrać inny owoc? Jeśli tak to jaki? Zapraszam Cię do przeczytania tego artykułu i zapoznania się z plusami oraz minusami banana. 😉

Zacznijmy od pytania, które znajduje się w temacie – a mianowicie – czy banany tuczą? Odpowiedź jest prosta – nie tuczą! Jeśli lubimy możemy je jeść, bez większego problemu. 😉 Nie sprawią, że magicznie przytyjemy jedząc codziennie banana – no chyba, że akurat ten banan sprawi, że przekroczymy nasze zapotrzebowanie kaloryczne – wtedy przytyjemy jedząc nawet samą sałatę. 😉 Banany nie są złe! Należy uświadomić sobie, że możemy jeść wszystko na co mamy ochotę – w rozsądnych ilościach i przy zachowaniu zasad zdrowej, zbilansowanej i różnorodnej diety – tylko wtedy zachowamy świetną sylwetkę i przy okazji nie popadniemy ze skrajności w skrajność. Zachowując zdrowy balans sprawimy, że zarówno nasze ciało jak i umysł będą miały się dobrze a my będziemy pełni energii i chęci do działania. 😉

A CO TAKIEGO „SIEDZI” W BANANACH?

DUŻA GĘSTOŚĆ ENERGETYCZNA -> Oznacza to, że dany produkt ma stosunkowo dużo kalorii w małej objętości – tak właśnie jest w bananach. Mity o bananach narodziły się prawdopodobnie dlatego, że są to owoce o stosunkowo wysokiej kaloryczności – banany mają około 90 kcal/100g. Dla porównania arbuz w 100g ma ok. 30 kcal, truskawki – 32 a jabłka ok. 50. Niemniej jednak warto je jeść – duży banan po obraniu będzie ważył około 120g – jedząc go przyswoimy około 110 kalorii – nie ma tragedii, prawda? 😉

ZAWARTOŚĆ POTASU -> w 100g banana znajduje się 395 mg potasu. Zjadając dużego banana (ok. 120g) pokryjemy ok. 13 % naszego dziennego, średniego zapotrzebowania na ten składnik. Niemniej jednak warto jeść ten owoc ze względu na jego zawartość. Potas odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, m. in. kontroluje prawidłowe działanie gospodarki wodnej i równowagi kwasowo – zasadowej, ma ogromne znaczenie dla układu mięśniowego oraz nerwowego (przewodzenia impulsów nerwowych i pracy mięśni), aktywuje wiele enzymów ustrojowych i bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów.

ZAWARTOŚĆ MAGNEZU -> w 100g tego owocu znajdziemy również ok. 27 mg magnezu – owoc 120 gramowy dostarczy zatem ok. 32 mg tego pierwiastka. Należy zadbać o odpowiednią podaż magnezu w diecie gdyż jest to jeden z najważniejszych pierwiastków. Bierze udział w wielu ważnych reakcjach zachodzących w organizmie człowieka, m.in katalizuje przemiany węglowodanów, białek i tłuszczu oraz pełni bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu drogi nerwowo-mięśniowej. Ponadto jest regulatorem stężenia glukozy we krwi, jego niedobór może zwiększać ryzyko rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy.

ZAWARTOŚĆ WITAMIN A, K, E, C ORAZ Z GRUPY B -> Wszystkie te witaminy są niezbędne do codziennego funkcjonowania i zachowania dobrej kondycji naszego organizmu. Banan zawiera odpowiednio w 100g – Witamina A – 64 IU, Witamina K – 0.5 µg, Witamina E – 0.10 mg, Witamina C – 8.7mg, Tiamina – 0.031 mg, Ryboflawina – 0.073 mg, Niacyna – 0.665 mg, Witamina B6  – 0.367 mg, Kwas foliowy –  20 µg.

KONSYSTENCJA ŁATWA DO ‘’PRZYSWOJENIA’’ -> Banan, z uwagi na swoją papkowatą konsystencję będzie doskonałym owocem dla każdego – nawet osoby która dopiero uczy się jeść i gryźć ale także dla takiej, która ma już z tymi czynnościami problemy. 😉 Możemy zatem podawać je zarówno dzieciom, dorosłym jak i osobom starszym.

WSPOMAGANIE PRACY PRZEWODU POKARMOWEGO -> Owoce te wspomagają pracę przewodu pokarmowego, z uwagi na zawarty w nich rozpuszczalny w wodzie błonnik. Mogą wykazywać działanie osłonowe dla żołądka oraz być skutecznym lekiem na biegunki. Ponadto substancje zawarte w bananach wykazują działanie prebiotyczne czyli substancje pobudzające rozwój prawidłowej flory jelit.

SZYBKA BOMBA ENERGETYCZNA DLA SPORTOWCÓW -> Są szybkim, ogólnodostępnym źródłem energii – można je zabrać ze sobą wszędzie i zjeść nawet ‘’w biegu’’. Ponadto są wysokoenergetyczne – mogą być fajną, kaloryczną przekąską zjedzoną na szybko przed treningiem. Dodatkowo zawierają głównie cukry proste (te mocno dojrzałe, żółte) czyli takie, które w krótkim czasie są wchłaniane bezpośrednio z przewodu pokarmowego co dla sportowców niewątpliwie będzie zaletą (taki banan zjedzony po treningu będzie dobrym ‘’zastrzykiem’’ energii i uzupełnieniem strat po wysiłku w oczekiwaniu na główny posiłek).

CENA ORAZ DOSTĘPNOŚĆ PRZEZ CAŁY ROK -> Możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok – dla miłośników bananów to doskonała wiadomość. Ponadto ich cena w ciągu roku nie odstrasza – wiadomo, są pewne wahania ale nie są to kolosalne różnice jak np. przy czereśniach za które przed sezonem musimy zapłacić nawet 50 zł/kg. 😉

WYSOKI INDEKS GLIKEMICZNY -> Wszystko zależy od dojrzałości banana – indeks glikemiczny banana świeżego, mało dojrzałego wynosi około 45 (taki owoc zawiera więcej skrobii opornej) i zwiększa się odpowiednio w miarę dojrzewania owocu. Banany mogą być zatem obecne w diecie osób które muszą zwracać uwagę na indeks glikemiczny – muszą one jedynie wybierać banany o niskim stopniu dojrzałości. Takie osoby muszą także zwracać uwagę na komponowanie posiłków – sam banan zjedzony jako przekąska nie będzie dobrym pomysłem, wątroby dodać do niego źródło tłuszczu oraz białka, np. orzechy włoskie + jogurt wysokobiałkowy.

CO MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ Z BANANÓW

Banany oprócz tego, że są źródłem witamin, minerałów oraz są cennym produktem dla naszego organizmu są także smaczne i można przygotować z nich naprawdę wiele słodkich dań, śniadań, wypieków oraz przekąsek. Banany nadadzą się np. do;

  • Chlebka bananowego
  • Domowych lodów
  • Placuszków
  • Omletów
  • Naleśników
  • Ciastek
  • Muffinek
  • Owsianek
  • Koktajli
  • Smoothies
  • Różnego rodzaju budyniów, kaszek, kleików itp.

Opcji jest naprawdę mnóstwo! Wystarczy odrobina czasu i trochę kreatywności w kuchni! 😉

PODSUMOWUJĄC

Banany nie są złe i nie sprawią, że przytyjesz. Warto je jeść i istnieje wiele powodów aby włączyć je do codziennej diety (kilka przedstawiłam powyżej). Zamiast przejmować się pojedynczym produktem i zaprzątać sobie głowę mitami, skup się na całokształcie diety – masz ochotę na banana? Zjedz go. To samo tyczy się innych demonizowanych produktów – ziemniaków, czekolady czy chipsów – na wszystkie te produkty jest miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie – niemniej jednak powinniśmy jeść je w rozsądnych ilościach (niektóre są wysoko kaloryczne). Pamiętaj, wszystko jest dla ludzi. Powodzenia! 😊

 

5 1 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x