Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na warzywa w roli głównej

przepisy warzywa w roli głównej

Masz niekiedy wrażenie, że z każdej strony słyszysz podpowiedzi i zachęty by jeść więcej warzyw ale potem okazuje się, że nie wiesz, jak wprowadzić je do swojej diety lub też jak przygotować coś warzywnego, a jednocześnie smacznego i pożywnego? Dziś przychodzę Ci z pomocą prezentując trzy przepisy na dania obiadowe pod hasłem „warzywa w roli głównej”. Jak się zapewne domyślasz, będą to propozycje bezmięsne, w którym głównym składnikiem będą najróżniejsze warzywa. 

Kotleciki buraczane z serkiem chrzanowym

kotleciki buraczane przepis

Kotleciki warzywne. Brzmi ciekawie? Tym razem rezygnujemy z mięsa, a kotleciki stworzymy na bazie buraków. Dodaj do nich ulubioną surówkę lub sałatkę i obiad gotowy raz dwa.

Do przygotowania dania (2 kotleciki) potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości burak (ok. 130g)
  • 1 jajo
  • 30g mąki pełnoziarnistej / orkiszowej (2 łyżki)
  • 10g dowolnych, uprażonych nasion – np. dynia, słonecznik, sezam (ok. 1 łyżka)
  • sól, zioła prowansalskie, pieprz
  • mała cebulka
  • łyżka bułki tartej (10g) do ciasta + około 2 łyżki (20g) do obtoczenia

Aby przygotować serek chrzanowy potrzebne Ci będą:

  • 100g twarogu chudego (ok. pół opakowania)
  • 30g sera feta (2 łyżki)
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka chrzanu (lub mniej jeśli obawiasz się ostrego smaku)
  • łyżka mleka

Kotleciki z buraków przygotujesz w następujący sposób:

  1. Buraczki zetrzyj, przełóż do miski, a cebulę posiekaj
  2. Wszystkie składniki wymieszaj w misce
  3. Formuj kotleciki, dodatkowo obtaczając je w bułce tartej do momentu aż będą bardziej „zwięzłe”
  4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut. W połowie pieczenia przewróć kotleciki na drugą stronę

Serek chrzanowy do kotlecików przygotujesz wg poniższego przepisu:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce, całość ugnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.

PODPOWIEDŹ:

Do kotlecików dodatkowo pasują np. pieczone ziemniaki i sałatka ze świeżych warzyw. Kotleciki sprawdzą się również jako element wege burgera.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 259 kcal
  • 22,6 g białka
  • 8,9 g tłuszczu
  • 33,5 g węglowodanów
  • ŁG – 18 – ŚREDNI

Kaszotto z tofu i warzywami

Szybkie, smaczne i pożywne danie bez grama mięsa? Być może Twoje serce skradnie kaszotto z tofu i warzywami. Idealne na jesienne i wieczorne, ciepłe obiady.

Składniki na 1 porcję:

  • pół cebuli (35g)
  • ząbek czosnku (6g)
  • 1/2 marchewki (ok. 50g)
  • kawałek selera (ok. 60g)
  • łyżeczka oliwy (2g)
  • pół opakowania wędzonego tofu (90g)
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 4 łyżki kaszy bulgur (50g)
  • 3 łyżki śmietanki 30% (30g)
  • przyprawy: curry, oregano, bazylia, słodka papryka, papryka chilli (po szczypcie)
przepis kaszotto z tofu i warzywami

Dodatkowo przygotuj:

  • łyżka pestek dyni (10g)
  • łyżka szczypiorku (8g)
  • pomidor (ok. 100g)

Oto, jak przygotować kaszotto z tofu i warzywami:

  1. Kaszę bulgur ugotuj wg przepisu na opakowaniu
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę i seler zetrzyj na tarce, tofu pokrój w kostkę
  3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, podsmaż ok. 5 minut, pod koniec dopraw do smaku
  4. Następnie dodaj ugotowaną kaszę, śmietankę, podgrzewaj jeszcze chwilę, wymieszaj
  5. Gotową kaszę przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni
  6. Podawaj ze świeżym pomidorem

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 556,4 kcal
  • 27,1 g białka
  • 22,9 g tłuszczu
  • 68,7 g węglowodanów
  • ŁG – 20 – WYSOKI

Tagliatelle ze szpinakiem, ciecierzycą, pomidorkami i mozzarellą

przepis tagliatelle ze szpinakiem

Jako trzecie danie, polecam Ci lekki obiad we włoskim stylu. Jestem ciekawa, jak przypadnie Ci do gustu takie połączenie. Posiłek zdecydowanie aromatyczny a przy tym bogaty w białko.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • garść makaronu – użyłam tagliatelle (60g)
  • pól cebuli (75g)
  • ząbek czosnku (3g)
  • łyżeczka oliwy do smażenia (2g)
  • 2 garście szpinaku (40g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (100g)
  • 4 łyżki cieciorki ze słoika / puszki odsączone z zalewy (ok. 80g)
  • sól, pieprz, oregano (po szczypcie)
  • pół łyżeczki suszonych pomidorów / ziół toskańskich w formie przyprawy (2g)
  • pół kulki mozzarelli – użyłam lekkiej

Dużą porcję tagliatelle ze szpinakiem, ciecierzycą, pomidorkami i mozzarellą przygotujesz w następujący sposób:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy
  3. Do podsmażonej cebulki dodaj szpinak, smaż chwilę aż „zwiędnie”
  4. Dodaj odsączoną w zalewie, przepłukaną cieciorkę, pomidorki oraz ugotowany makaron, całość dopraw solą, pieprzem, oregano i suszonymi pomidorami lub ziołami toskańskimi. Dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy makaron przełóż na talerz, na wierzch wyłóż mozzarellę

PODPOWIEDŹ:

Makaron możesz ozdobić świeżą bazylią.

Wartości odżywcze gotowego dania (całość):

  • 561,2 kcal
  • 32,8 g białka
  • 15,4 g tłuszczu
  • 79,8 g węglowodanów
  • ŁG – 28 – WYSOKI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *