Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na słodkie śniadanie

propozycje na slodkie sniadania prozdrawiam dieta

Zdrowe śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia, a nie rzadko i naszego nastawienia na cały dzień. Odpowiednio zbilansowane, będzie prawdziwym zastrzykiem energii i składników wspierających Twoje zdrowie.

Dziś proponuję Ci trzy przepisy na zdrowe śniadania. Gwarantuję, że przygotujesz je sprawnie, a smak przypadnie do gustu całej rodzinie.

Owsianka z borówkami i orzechami

owsianka z borówkami i orzechami

Kocham owsianki. Szczególnie za ich dobroczynne działanie:

  • płatki owsiane są bogate w białko
  • zawierają witaminę B1 i kwas pantotenowy, który przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu
  • zawierają selen, magnez niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu
  • spowalniają starzenia się organizmu, dzięki witaminie E
  • są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego.

Jako zdrowe śniadanie proponuję Ci owsiankę z orzechami i borówkami.

Do jej przygotowania potrzebne Ci będą:

  • 4 łyżki płatków owsianych, namoczonych dzień wcześniej w wodzie (40g)
  • 1 łyżka orzechów, ja użyłam mieszanki (15g)
  • 1 garść borówek (50g)
  • 1 szklanka mleka (250g)

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane namocz dzień wcześniej w wodzie.

2. Następnego dnia ugotuj płatki na mleku.

3. Do ugotowanych płatków dodaj ulubione orzechy oraz borówki.

Wartości odżywcze gotowego dania:

  • 406,3 kcal
  • 16 g białka
  • 17,1 g tłuszczu
  • 49,9 g węglowodanów
  • ŁG – 23 – WYSOKI

Racuchy z jabłkiem i cynamonem

Te zdrowe śniadanie pokochają wszyscy domownicy, a prócz doskonałego smaku, propozycja ta jest także zdrową porcją wartościowych składników.

Dodatek jabłek wspomaga perystaltykę jelit, reguluję poziom glukozy we krwi, poprzez dużą zawartość błonnika zmniejsza wchłanianie cholesterolu zapobiegając tym samym miażdżycy oraz zawałowi serca.

Przygotuj:

  • serek wiejski – 1 opakowanie (200g)
  • jajka – 2 sztuki (118g)
  • mąka gryczana – 5 łyżek (75g)
  • ksylitol – 2 łyżki (20g)
  • jabłko – 1 sztuka (188g)
  • cynamon – 1 łyżeczka (5g)
racuchy z jabłkiem i cynamonem

Aby przygotować racuchy z jabłkiem i cynamonem:

1. Ubij białko jaj z ksylitolem.
2. Do sztywnej masy dodaj żółtka, serek wiejski. Krótko miksuj.
3. Do ciasta dodaj starte na grubych oczkach jabłko, cynamon oraz mąkę.
4. Smaż bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej patelni teflonowej lub ceramicznej.
5. Podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie świeże maliny i orzeszki ziemne.

Wartości odżywcze gotowego dania bez dodatków:

  • 368,4 kcal
  • 24,9 g białka
  • 11,6 g tłuszczu
  • 53,5 g węglowodanów
  • ŁG – 15 – ŚREDNI

Ekspresowe placuszki bananowe

ekspresowe dwuskładnikowe placki bananowe

Na koniec coś dla zabieganych. Proponuję Ci najprostsze placuszki świata. Składają się tylko z dwóch składników. Dostarczą do organizmu witamin, minerałów, energii i przede wszystkim pełnowartościowego białka.

Do ich przygotowania potrzebne Ci będą zaledwie dwa składniki:

  • 2 dojrzałe banany (230g)
  • 2 jajka (118g)

Teraz tylko blendujemy jajka z obranym bananem na gładko. Smażymy małe placuszki bez tłuszczu na rozgrzanej patelni.

Podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie kawałek banana pokrojony w plasterki, świeże maliny i wiórki kokosowe.

Wartości odżywcze gotowego dania bez dodatków:

  • 388,3 kcal
  • 17,1 g białka
  • 12,1 g tłuszczu
  • 54,8 g węglowodanów
  • ŁG – 26 – WYSOKI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *