Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na rybę w roli głównej

propozycje na rybe w roli glownej

Dania rybne mają mnóstwo zwolenników, co bardzo mnie cieszy. Odpowiednio dobrane i przygotowane, ryby potrafią dostarczyć wielu cennych składników do naszej diety. Dziś proponuję Ci 3 różne przepisy, w których ryba gra główną rolę. Koniecznie wypróbuj każdy z nich i daj znać, który przypadł Ci do gustu.

Sałatka z pstrągiem, jajkiem i fasolką

sałatka z pstrągiem jajkiem i fasolka

Taka sałatka to prawdziwy rarytas. Idealna na wiosenną przekąskę lub lekką, letnią kolację. Pasuje idealnie również jako drugie śniadanie czy obiad w upalne dni. Przy tym jest zdrowa i dobrze zbilansowana.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • garść mitu sałat (20g)
  • duża garść żółtej fasoli szparagowej (100g)
  • jajko (50g)
  • 8 suszonych pomidorów (ok. 24g)
  • plaster wędzonego pstrąga łososiowego lub łososia (30g)

Składniki na sos:

  • łyżka jogurtu naturalnego (ok. 23g)
  • łyżeczka majonezu (ok. 10g)
  • sól, pieprz (szczypta)
  • łyżka posiekanego szczypiorku (8g)

Sałatkę z pstrągiem, jajkiem i fasolką przygotujesz w następujący sposób:

  1. Fasolkę ugotuj al’dente, jajko ugotuj na twardo.
  2. Na talerz wyłóż mix sałat.
  3. Przygotuj sos – wymieszaj jogurt z majonezem, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Polej nim sałatę.
  4. Na sałatę wyłóż ostudzoną fasolkę, pokrojone pomidory, pstrąga i jajko.
  5. Całość możesz posypać ulubionymi ziołami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 291,2 kcal
  • 17,4 g białka
  • 18,8 g tłuszczu
  • 16,7 g węglowodanów
  • ŁG – 2 – NISKI

Cukiniowy makaron z łososiem

Danie, które pokocha każdy fan łososia. W połączeniu z pełnoziarnistym makaronem i cukinią wypada naprawdę smakowicie. Koniecznie wypróbuj.

Składniki na 1 porcję:

  • garść makaronu – najlepiej pełnoziarnistego, żytniego lub orkiszowego (60g)
  • 1/2 cebuli (35g)
  • ząbek czosnku (6g)
  • łyżeczka oliwy (2g)
  • 1/2 cukinii (ok. 110g)
  • 3 łyżeczki serka śmietanowego (ok. 45g)
  • 1/2 opakowania łososia wędzonego na gorąco (ok. 60g)
cukiniowy makaron z lososiem
  • sól i pieprz (szczypta)
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią w formie przyprawy (2g)
  • łyżeczka soku z cytryny (3g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (ok. 60g)
  • garść rukoli (10g)

Oto, jak przygotujesz cukiniowy makaron z łososiem:

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu (zostaw ok. 3 łyżki wody po makaronie)
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na łyżeczce oliwy.
  3. Na patelnię dodaj makaron oraz pokrojoną w paski cukinię.
  4. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, smaż chwilę aż cukinia lekko zmięknie
  5. Serek śmietanowy wymieszaj z wodą po makaronie, wlej „sos” na patelnię, wymieszaj dokładnie, podgrzej całość.
  6. Na wierzch wyłóż łososia, całość skrop sokiem z cytryny, ozdób pomidorkami i rukolą.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 498,6 kcal
  • 27,9 g białka
  • 18,9 g tłuszczu
  • 59,7 g węglowodanów
  • ŁG – 23 – WYSOKI

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

Lubisz makaron ale chciałbyś skomponować danie z jego udziałem, które będzie nie tylko smaczne ale i pożywne? To propozycja właśnie dla Ciebie.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki makaronu pełnoziarnistego (67g)
  • 1 ząbek czosnku (6g)
  • 1/2 cebuli (35g)
  • 1 łyżeczka oliwy (2g)
  • 3 garście świeżego szpinaku (90g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (90g)
  • 4 suszone pomidory (12g)
  • 2 łyżki śmietany 30% (20g)
  • 100g łososia wędzonego 
  • sól, pieprz i bazylia do smaku

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem (1 porcja) przygotujesz w następujący sposób:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek i cebulę posiekaj. Podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie.
  3. Do czosnku i cebuli dodaj szpinak, smaż do momentu aż się skurczy, następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz suszone pomidory pokrojone drobno.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
  5. Całość podlej śmietanką. Duś do zagotowania.
  6. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj całość. Na koniec dorzuć rozdrobnionego łososia i ponownie wymieszaj.

* Można też użyć świeżego łososia, należy go wcześniej upiec bądź usmażyć na patelni. Użycie wędzonego łososia znacznie skraca czas przygotowania. Łosoś wędzony może być na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 571 kcal
  • 37,3 g białka
  • 20,2 g tłuszczu
  • 68,6 g węglowodanów
  • ŁG – 26 – WYSOKI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *