Jestem pewna, że od czasu do czasu, pomimo zdrowej diety i zdrowego stylu życia, nachodzi Cię ochota na coś słodkiego. Jeśli w takich chwilach zastanawiasz się, co możesz przygotować by zaspokoić swoje kubki smakowe i jednocześnie nie zejść na złe tory w codziennym odżywianiu to spieszę z pomocą. Oto trzy przepisy na dania fit w wersji na słodko. Smacznego!
Rajski pudding ryżowy

Rajski pudding ryżowy smakuje tak samo, jak brzmi, czyli rajski i obłędnie 🙂 Wypróbuj koniecznie.
Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:
- 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50g)
- 1/2 szklanki wody (100ml)
- 1/2 szklanki mleka (100ml)
- szczypta soli
- 5g budyniu waniliowego + 2 łyżki mleka do rozmieszania budyniu (30ml)
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- słodzidło – u mnie 5 słodzików stołowych
- 2 łyżki gęstego jogurtu, np. skyr (60g)
Dodatkowo:
- 1 plaster ananasa z puszki
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżka konfitury wiśniowej
- 1 kostka ciemnej czekolady
- opcjonalnie listki świeżej mięty
Porcję rajskiego puddingu przygotujesz w następujący sposób:
- Ryż umieść w garnuszku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli, gotuj do momentu aż ryż wchłonie wodę.
- Dodaj 1/2 szklanki mleka, słodzidło oraz wiórki kokosowe, gotuj dalej do ponownego wchłonięcia płynu.
- Do gotowego ryżu dodaj budyń rozmieszany w mleku, wymieszaj dokładnie.
- Gdy całość lekko ostygnie dodaj dwie łyżki gęstego jogurtu, wymieszaj, przełóż do miseczki.
- Polej rozpuszczoną czekoladą, wyłóż pokrojony plaster ananasa oraz konfiturę wiśniową. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów oraz ozdób listkami mięty.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 448 kcal
- 17,1 g białka
- 9,7 g tłuszczu
- 93,9 g węglowodanów
- ŁG – 45 – WYSOKI
Koktajl mango
Idealna propozycja na upalne dni. Dostarczy Ci witamin, odświeży i z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe jeśli oczekują na odrobinę słodyczy.
Składniki na 2 porcje:
- 1 butelka skyr jogurtu pitnego lub innego jogurtu pitnego (330g)
- 1 dojrzałe mango, ew. pulpa z mango (ok. 200g)
- 1 mały, dojrzały banan (ok. 80g)
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3g)

- 1 łyżeczka erytrolu (ok. 5g)
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- kilka borówek do ozdoby
Oto, jak przygotować koktajl z mango:
- Wszystkie składniki oprócz borówek zblenduj dokładnie. Przed podaniem ozdób borówkami.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 240,9 kcal
- 13,7 g białka
- 4,4 g tłuszczu
- 40,9 g węglowodanów
- ŁG – 16 – ŚREDNI
Mini skyrniczki

Coś, co przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym łasuchom. Mini skyrniczki – delikatne, słodkie, pyszne.
Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:
- 1 opakowanie jogurtu typu skyr (150g)
- 1 jajko (ok. 59g)
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego (20g)
- 4 łyżeczki kaszy manny (20g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (1g)
- szczypta soli (1g)
- łyżka erytrytolu (10g)
- łyżeczka oliwy do smażenia (2g)
Dodatkowo – ulubione owoce i czekolada – u mnie:
- 1/2 małego banana (40g)
- 1 małe kiwi (ok. 80g)
- garść mrożonych wiśni (50g)
- kostka ciemnej czekolady (6g)
Mini skyrniczki przygotujesz w następujący sposób:
- Wszystkie składniki na placuszki umieść w misce i wymieszaj dokładnie na gładką masę (możesz odstawić na chwilę aby masa zgęstniała i kasza napęczniała lecz nie jest to konieczne).
- Smaż małe placuszki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obu stron
- Gotowe placuszki podawaj z pokrojonymi owocami i gorzką czekoladą.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 501,1 kcal
- 29,2 g białka
- 12,3 g tłuszczu
- 80,1 g węglowodanów
- ŁG – 37 – WYSOKI