Kawa jest popularnym napojem, który jest pity przez większość osób na całym świecie ze względu na wartości organoleptyczne (intensywny smak i aromat) oraz pobudzające (w zależności od rodzaju w filiżance znajdziemy ok. 40-140 mg kofeiny).
Czy jednak istnieje coś poza tymi wartościami? Czy picie kawy jest zdrowe i możemy uzyskać z tego jakieś benefity dla naszego zdrowia i samopoczucia?
Dowiesz się o tym czytając ten artykuł!
Skład kawy
Kawa jest złożonym naparem ziołowym w skład którego wchodzi ponad 1000 różnych substancji (wiele z nich posiada wysoką aktywność biologiczną).
Najbardziej znaną substancją występującą w kawie jest oczywiście kofeina (to właśnie ona ma pobudzające działanie na nasz organizm). Obok niej znajdziemy tam również substancje takie jak kwas chlorogenowy (o wysokim działaniu przeciwutleniającym), trigonelinę, włókna rozpuszczalne, białka, tłuszcze, minerały (ok. 4% ziaren – przede wszystkim magnes, fosfor, wapń oraz potas.), niacynę (witamina B3), melanoidy (związki barwiące) oraz związki lotne (substancje zapachowe, które wpływają na nasz zmysł węchu).
Czy kawa jest zdrowa? Czy warto ją pić?
Przez wiele lat uważano, że kawa może mieć wyłącznie negatywny wpływ na nasz organizm (m.in. poprzez przyspieszanie akcji serca, zmniejszenie wchłanialności magnezu czy wzrost ciśnienia tętniczego).
Aktualnie te poglądy nieco się zmieniły. Wiemy coraz więcej o prozdrowotnych właściwościach kawy pitej w odpowiednich, umiarkowanych ilościach.
Przedstawimy sobie po krótce kilka z nich:
– Obecny w kawie kwas chlorogenowy może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia ze względu na poprawę funkcjonowania śródbłonka naczyniowego oraz zwiększenie biodostępności tlenku azotu w układzie naczyniowym.
Należy zaznaczyć, iż zawarta w kawie kofeina krótkotrwale podnosi ciśnienie krwi jednak osoby, które spożywają ją regularnie mają na ten proces zwiększoną tolerancję. Zależność ta jest widoczna szczególnie u osób które piją kawę okazjonalnie, od święta.
– Zawarty w kawie kwas chlorogenowy poprawia metabolizm glukozy, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko powstawania insulinooporności oraz cukrzycy w przyszłości.
Regularne spożycie kawy może poprawić nasz metabolizm glukozy i tym samym zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wpływają na to głównie kofeina, kwas chlorogenowy oraz magnez zawarty w kawie.
– Kawa może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaburzeń ze strony układu nerwowego. Wykazano, że codzienne wypijanie 2-3 filiżanek zmniejsza ryzyko depresji nawet o 9-20%.
– Możemy również doszukiwać się pozytywnego działania kawy w kontekście ryzyka rozwoju nowotworów (np. raka jelita grubego lub raka piersi).
– Kawa może poprawić naszą wydolność na treningach (spożyta przed treningiem), chodzi tu głównie o kofeinę, która jest kopem energetycznym dla naszych komórek.
Ile kawy powinniśmy wypijać?
Umiarkowane spożycie kofeiny wynosi ok. 200-400 mg/dobę (3-5 filiżanek dziennie) (jest to uzależnione od wielu czynników i może się zmieniać).
Musimy dobrze obserwować swój organizm po spożyciu kawy, jeśli czujemy negatywne skutki spożycia kofeiny powinniśmy zrezygnować lub ograniczyć podaż kawy i zastąpić ją innymi napojami.
Jeśli jednak nasza tolerancja na kofeinę jest dobra i nie czujemy skutków ubocznych pijmy kawę na zdrowie! Może ona nas pobudzić, pomóc zregenerować organizm oraz zadziałać korzystnie na samopoczucie (dobra kawka często jest ratunkiem na zły humor).
Kawa kawie nie równa, czyli porównanie kawy i różnych wariacji na jej temat
Wiele osób mówi że prawie nic nie je a i tak tyje.
Warto przyjrzeć się właśnie np. pitej przez nas kawie. Czy jest to zwykła czarna kawa? Może z mlekiem? A może pozwalamy sobie często na kawę z naszej ulubionej kawiarni z bitą śmietaną, lodami i polewą?
Zobaczmy zatem jak wygląda kaloryczność niektórych napojów z popularnej kawiarni (wybrałam Starbucks – kawy w rozmiarze grande – duże).
Produkt | Kalorie | Kofeina (mg) |
Caffe Latte (mleko 3,2%) | 228 | 150-170 |
Caffe Latte (mleko 3,2%) + syrop waniliowy | 301 | 150 |
Caffe Americano | 16 | 225-255 |
Cappucino (mleko 3,2%) | 181 | 150-170 |
White Chocolatte Mocha (mleko 3,2%) | 440 | 150 |
Cappuccino (mleko 0,5%) | 103 | 150-170 |
Cappuccino (mleko 3,2%) | 181 | 150-170 |
Caffe Mocha (mleko 3,2%) – kawa z czekoladą | 315 | 170 |
Jak widzimy, niektóre ‘’kawy’’ (najczęściej te najsmaczniejsze, szczególnie dla nas kuszące) potrafią być niezłą bombą kaloryczną, powinniśmy sięgać po nie raczej sporadycznie, w ramach deseru a nie porannego pobudzenia.
Mogą być one przyczyną naszych niechcianych, dodatkowych kilogramów, tych które pojawiły się ‘’niespodziewanie’’.
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!