Sylwestrowa domówka z przyjaciółmi? A może rodzinna kolacja w nieco bardziej świątecznej wersji? Oto 3 przepisy na sylwestrowe fit przekąski, które sprawdzą się nie tylko na tę okazję.
Ekspresowe mini pizze z cukinii
Oto propozycja dla fanów pizzy w zdrowszym wydaniu. Zdrowszym, bo na spodzie z… cukinii.
Do przygotowania dania (ok. 8 porcji w zależności od wielkości cukinii) potrzebujesz:
- 1 cukinia (ok. 280g)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie (po szczypcie)
- łyżeczka oliwy z oliwek (2g)
- łyżka ketchupu (ok. 28g)
- 8 łyżek tartego sera (po łyżce na każdy kawałek cukinii) (ok. 120g)
- 8 plasterków ulubionej wędliny (po plasterku na każdy kawałek cukinii) (ok. 100g)
Ekspresowe mini pizze przygotujesz w następujący sposób:
- Cukinię pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polej odrobiną oliwy.
- Gotowe cukinię posmaruj ketchupem/passatą pomidorową, posyp serem, wyłóż kawałeczki ulubionej wędliny.
- Zapiekaj cukiniowe pizze w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10 minut.
- Podawaj na ciepło.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 69,7 kcal
- 6,3 g białka
- 3,9 g tłuszczu
- 2,5 g węglowodanów
- ŁG – 1 – NISKI
Imprezowe koreczki
- opakowanie sera brie/camembert (125g)
- mała kiełbaska np. z kurczaka/chorizo/inna, ulubiona (ok. 80g)
- 10 oliwek (np. zielonych) (25g)
- 10 orzechów pekan lub włoskich (10g)
-
10 sztuk winogron (najlepiej bezpestkowych) (ok. 127g)
Oto, jak przygotujesz imprezowe koreczki:
- Przygotuj wykałaczki i wszystkie składniki – ser pokrój w kostkę, kiełbaskę w grubsze paski.
- Nadziewaj koreczki tak jak lubisz.
- Podawaj schłodzone.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja = 1 koreczek):
- 33,2 kcal
- 2 g białka
- 2,3 g tłuszczu
- 1,2 g węglowodanów
- ŁG – 1 – NISKI
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Przekąska, która często króluje u mnie na różnych przyjęciach. Lubią ją zarówno fani mięsa, jak i goście wege.
Do przygotowania ślimaczków (ok. 12 porcji) potrzebujesz:
- opakowanie ciasta francuskiego, np. light (275g)
- 4 duże porcje szpinaku (ok. 120g)
- 2 ząbki czosnku (12g)
- porcja masła (10g)
- sól, pieprz (do smaku)
- łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (ok.5g)
- 2 łyżeczki czerwonego pesto (ok. 40g)
- ½ opakowania sera feta (ok. 100g)
Oto, jak przygotujesz sylwestrowe ślimaczki:
- Na patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę i dodaj szpinak. Podgrzewaj przez około 2 minuty aż zwiędnie.
- Gotowy szpinak dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.
- Do przestudzonego szpinaku dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozwiń, połóż na desce, posmaruj pesto, wyłóż farsz szpinakowy i zwiń w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na ok. 12 kawałków.
- Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, przez ok. 20 minut.
- Podawaj na ciepło luz na zimno.
* takie ślimaczki możesz podać z dipem, np. koperkowym lub czosnkowym
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja = 1 ślimaczek):
- 127,1 kcal
- 3,5 g białka
- 9,0 g tłuszczu
- 8,5 g węglowodanów
- ŁG – 4 – NISKI
Zainteresowały Cię te przepisy?
Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie. Na świąteczno-sylwestrowy czas polecam Ci szczególnie ebook ZDROWSZE SŁODKOŚCI.