Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na sylwestrowe fit przekąski

przepisy na sylwestrowe fit przekąski

Sylwestrowa domówka z przyjaciółmi? A może rodzinna kolacja w nieco bardziej świątecznej wersji? Oto 3 przepisy na sylwestrowe fit przekąski, które sprawdzą się nie tylko na tę okazję.

Ekspresowe mini pizze z cukinii

ekspresowe mini pizze z cukinii

Oto propozycja dla fanów pizzy w zdrowszym wydaniu. Zdrowszym, bo na spodzie z… cukinii.

Do przygotowania dania (ok. 8 porcji w zależności od wielkości cukinii) potrzebujesz:

  • 1 cukinia (ok. 280g)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie (po szczypcie)
  • łyżeczka oliwy z oliwek (2g)
  • łyżka ketchupu (ok. 28g)
  • 8 łyżek tartego sera (po łyżce na każdy kawałek cukinii) (ok. 120g)
  • 8 plasterków ulubionej wędliny (po plasterku na każdy kawałek cukinii) (ok. 100g)

Ekspresowe mini pizze przygotujesz w następujący sposób:

  1. Cukinię pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polej odrobiną oliwy.
  2. Gotowe cukinię posmaruj ketchupem/passatą pomidorową, posyp serem, wyłóż kawałeczki ulubionej wędliny.
  3. Zapiekaj cukiniowe pizze w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10 minut.
  4. Podawaj na ciepło.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 69,7 kcal
  • 6,3 g białka
  • 3,9 g tłuszczu
  • 2,5 g węglowodanów
  • ŁG – 1 – NISKI

Imprezowe koreczki

Must have każdego przyjęcia. Smaczne, sycące, a przy tym zobaczcie sami, jak pięknie się prezentują. Składniki na około 20 porcji (20 koreczków):
  • opakowanie sera brie/camembert (125g)
  • mała kiełbaska np. z kurczaka/chorizo/inna, ulubiona (ok. 80g)
  • 10 oliwek (np. zielonych) (25g)
  • 10 orzechów pekan lub włoskich (10g)
  • 10 sztuk winogron (najlepiej bezpestkowych) (ok. 127g)

imprezowe koreczki

Oto, jak przygotujesz imprezowe koreczki:

  1. Przygotuj wykałaczki i wszystkie składniki – ser pokrój w kostkę, kiełbaskę w grubsze paski.
  2. Nadziewaj koreczki tak jak lubisz.
  3. Podawaj schłodzone.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja = 1 koreczek):

  • 33,2 kcal
  • 2 g białka
  • 2,3 g tłuszczu
  • 1,2 g węglowodanów
  • ŁG – 1 – NISKI

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

Przekąska, która często króluje u mnie na różnych przyjęciach. Lubią ją zarówno fani mięsa, jak i goście wege.

Do przygotowania ślimaczków (ok. 12 porcji) potrzebujesz:

  • opakowanie ciasta francuskiego, np. light (275g)
  • 4 duże porcje szpinaku (ok. 120g)
  • 2 ząbki czosnku (12g)
  • porcja masła (10g)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (ok.5g)
  • 2 łyżeczki czerwonego pesto (ok. 40g)
  • ½ opakowania sera feta (ok. 100g)

Oto, jak przygotujesz sylwestrowe ślimaczki:

  1. Na patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę i dodaj szpinak. Podgrzewaj przez około 2 minuty aż zwiędnie.
  2. Gotowy szpinak dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.
  3. Do przestudzonego szpinaku dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj.
  4. Ciasto francuskie rozwiń, połóż na desce, posmaruj pesto, wyłóż farsz szpinakowy i zwiń w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na ok. 12 kawałków.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, przez ok. 20 minut.
  6. Podawaj na ciepło luz na zimno.

* takie ślimaczki możesz podać z dipem, np. koperkowym lub czosnkowym

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja = 1 ślimaczek):

  • 127,1 kcal
  • 3,5 g białka
  • 9,0 g tłuszczu
  • 8,5 g węglowodanów
  • ŁG – 4 – NISKI

Zainteresowały Cię te przepisy?

Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie. Na świąteczno-sylwestrowy czas polecam Ci szczególnie ebook ZDROWSZE SŁODKOŚCI.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *