Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

Przykładowe posiłki na upalne dni

przykładowe posiłki na upalne dni
Przygotowałam dla Ciebie kilka posiłków, które przygotujesz szybko a po ich zjedzeniu nie będziesz czuć, że musisz wziąć zimny prysznic. Daj znać, który jest Twoim faworytem!

Makaron z truskawkami i twarogiem

SKŁADNIKI:

  • porcja makaronu pełnoziarnistego (60g)
  • ½ kostki twarogu chudego/półtłustego (100g)
  • 3 łyżki mleka (50g)
  • łyżka erytrolu/ksylitolu/innej substacji słodzącej (10g)
  • 2 porcje truskawek (200g)
  • łyżeczka płatków migdałów (3g)
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedź.
  2. Ser połącz (możesz zblendować) z mlekiem i ekstraktem waniliowym oraz połową erytrolu.
  3. Truskawki umyj, pokrój i posyp resztą ksylitolu, wymieszaj.
  4. Makaron wymieszaj z serem, wyłóż na talerz. Na górę wyłóż truskawki, posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Sałatka z kurczakiem, gruszką, serem śródziemnomorskim i kaszą bulgur

SKŁADNIKI:

  • ½ woreczka kaszy bulgur (50g)
  • porcja piersi z kurczaka (100g)
  • ½ gruszki (90g)
  • 15 kosteczek sera typu feta (30g)
  • garść ulubionego mixu sałat (20g)
  • łyżka orzechów włoskich (15g)
  • łyżka oliwy z oliwek (8g)
  • ½ łyżeczki miodu (6g)
  • ½ łyżeczki musztardy (4g)
  • łyżeczka soku z cytryny (3g)
  • sól, pieprz (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu (możesz zrobić to wcześniej aby wystygła).

2. Mięso oczyść, pokrój na kawałki, dopraw delikatnie wedle uznania i przesmaż. Wystudź.

3. Gruszkę pokrój na plasterki, ser w kostkę. Kaszę wyłóż do miski, na to mix sałat.

4. Na wierzchu poukładaj kawałki kurczaka, ser śródziemnomorski oraz kawałki gruszki. Posyp posiekanymi orzechami i skrop dressingiem z oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny. Dopraw pieprzem.

Roladki z tortilli ze szpinakiem, łososiem i ogórkiem

SKŁADNIKI:

  • 1 sztuka tortilli pełnoziarnistej (60g)
  • ½ kawałka łososia wędzonego na gorąco (np. z dodatkiem koperku) (62g)
  • łyżka serka śmietankowego np. almette/philadelphia (ok. 30g)
  • garść świeżego szpinaku porwanego na kawałki (20g)
  • mały ogórek (60g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym.

2. Ułóż szpinak, porwanego na kawałki łososia i pokrojonego w plasterki ogórka. Możesz skropić dodatkowo sokiem z cytryny.

3. Zawiń tortille, pokrój na kawałki aby powstały niewielkie roladki.

Gazpacho

SKŁADNIKI:

  • 10 małych pomidorów (1 kg)
  • 2 małe ogórki (120g)
  • ¼ papryki (ok. 40g)
  • ¼ małej cebuli (25g)
  • mały ząbek czosnku (3g)
  • kawałeczek papryczki chili (2g)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny (6g)
  • 2 łyżeczki octu winnego (6g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (32g)
  • 3/4 szklanki miąższu białego pieczywa
  • sól, pieprz (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz. Pokrój na kawałki, odrzuć szypułki, następnie przetrzyj na sitku aby pozbyć się nasion (w wersji ekspresowej możesz użyć gotowej passaty pomidorowej).
  2. Tak przygotowane pomidory włóż do blendera, dodaj obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodaj chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo.
  3. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności odrobiną erytrolu/ksylitolu i większą ilością chili.
  4. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki aby przyspieszyć schładzanie). Podawaj schłodzone

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/gazpacho/przepis.html

Owsianka na mleku kokosowym z mango, maliną i brzoskwinią

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich (50g)
  • 1 łyżka erytrolu/ksylitolu (10g)
  • ½ szklanki mleczka kokosowego (ok.100g)
  • ¼ mango (70g)
  • ½ brzoskwini (75g)
  • mała porcja malin (50g)
  • opakowanie jogurtu typu skyr (150g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Płatki owsiane zalej ½ szklanki wody. Całość zagotuj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj.
  2. Następnie dodaj mleczko kokosowe i erytrol, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut mieszając.
  3. Gotową owsiankę przelej do miseczki, na wierzch wyłóż pokrojone owoce, podawaj ze skyrem.

Proteinowe mango lassi

SKŁADNIKI:

  • ½ mango (ok. 150g)
  • opakowanie waniliowego napoju proteinowego (332g)
  • szczypta cynamonu/kardamonu (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mango obierz a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Wszystkie składniki starannie zblenduj i przelej do szklanki. Napój podawaj schłodzony.

„Pyry z gzikiem”

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich (50g)
  • 1 łyżka erytrolu/ksylitolu (10g)
  • ½ szklanki mleczka kokosowego (ok.100g)
  • ¼ mango (70g)
  • ½ brzoskwini (75g)
  • mała porcja malin (50g)
  • opakowanie jogurtu typu skyr (150g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w całości (w mundurach) w osolonej wodzie. Gotuj na średniej mocy palnika do ich miękkości. Po ugotowaniu odstaw je do przestygnięcia.
  2. W misce wymieszaj twaróg wraz z jogurtem. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, sól oraz pieprz.
  3. Po lekkim przestygnięciu ziemniaków lekko je natnij tworząc na ich wierzchu krzyżyk. Na wierzch każdego nałóż po łyżeczce lub łyżce gziku (zależy od wielkości danego ziemniaka).
  4. Gotowe danie podawaj z rzodkiewkami.

Nawodnienie to podstawa

Nie od dziś wiadomo, że woda to życie i bez niej nie możemy funkcjonować. Niestety wiele osób wciąż nie pije odpowiedniej ilości wody zastępując ją sokami/herbatami/kawą bądź słodzonymi napojami typu ‘’cola’’. Niestety nie tak powinna wyglądać podstawa naszego nawodnienia. WODA TO PODSTAWA!
Nasze zapotrzebowanie na płyny różni się i zależy od m.in. od wieku, płci, masy ciała, temperatury otoczenia oraz stopnia aktywności fizycznej. Szacuje się, że przeciętny zdrowy, dorosły człowiek powinien wypijać ok. 2 litry wody – zapotrzebowanie może oczywiście być większe np. właśnie w czasie upałów bądź w trakcie wzmożonej aktywności fizycznej kiedy pocimy się znacznie intensywniej niż np. siedząc.
Pamiętajmy, że woda w trakcie letnich dni to po prostu MUS i nie możemy o niej zapominać! A jeśli zwykła woda ‘’nie przejdzie’’ to warto dodać do niej cytrynę/pomarańczę/miętę/arbuza/ogórka lub inne dodatki. Kombinuj! Opcji jest mnóstwo! Być może znajdziesz taką, która sprawi, że picie wody nie będzie tylko przykrym obowiązkiem.

PODSUMOWUJĄC, jedzenie powinno być dopasowane do Ciebie i Twoich potrzeb! Nawet w trakcie upałów dieta może być jednocześnie odżywcza, lekka, dopasowana do pogody i przede wszystkim elastyczna. Nie będziesz przecież wmuszać w siebie gorącego rosołu! 😉
Pamiętaj – nic na siłę! Obserwuj siebie i swój organizm, a to jak się czujesz będzie wyznacznikiem tego, czy twoje metody się sprawdzają czy też nie. 😉
Daj znać co sądzisz o jedzeniu w trakcie dni, kiedy pot spływa po czole… A może masz jakieś sprawdzone metody bądź przepisy? Koniecznie podziel się nimi w komentarzu! 🙂

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *