Coraz częściej spotykam się ze stwierdzeniem, że dania wege nie należą do najsmaczniejszych. Są „bylejakie”, nie mają smaku, wszystkie są do siebie podobne. Dlatego dziś postanowiłam trochę powalczyć z tym przekonaniem i pokazać Ci, że dania wege mogą być smaczne, urozmaicone, kolorowe. Proponuję więc kanapki z hummusem, pastę jajeczną z awokado oraz omlet marchewkowy z bananem, jabłkiem i masłem orzechowym.
Kanapki z hummusem i warzywami
Klasyczne śniadanie w wersji wege? Polecam kanapki z hummusem i warzywami. Idealna propozycja na rodzinny początek dnia. Dzieci z pewnością chętnie stworzą (i zjedzą) to kolorowe, zdrowsze danie.
Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:
- 3 kromki ulubionego pieczywa (75g)
- 3 łyżeczki hummusu (30g)
- 3 plastry sera żółtego – użyłam lekkiego (60g)
- 3 liście ulubionej sałaty (18g)
- 6 pomidorków koktajlowych (120g)
- 3 rzodkiewki (50g)
- 1/2 czerwonej papryki (75g)
- dodatkowo 2 łyżki posiekanego szczypiorku (16g)
Porcję kanapek przygotujesz w następujący sposób:
- Chleb wyłóż na talerz, posmaruj hummusem
- Na hummus wyłóż sałatę, na sałatę ser żółty
- Pomidorki pokrój na pół, rzodkiewkę w plasterki, a paprykę w paski i ułóż na kanapkach
- Całość posyp posiekanym szczypiorkiem
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 493,9 kcal
- 30,9 g białka
- 19,3 g tłuszczu
- 56,3 g węglowodanów
- ŁG – 23 – WYSOKI
Pasta jajeczna z awokado
Czy pasta jajeczna może być bardziej wege? Oczywiście! Wypróbuj propozycji z dodatkiem awokado.
Składniki na 1 porcję:
- 1 duże jajko (ok. 60g)
- pół awokado – najlepiej sprawdzi się Hass (ok. 70g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (ok. 3g)
- 1 łyżeczka majonezu (ok. 10g)
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku (ok. 16g)
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią w formie przyprawy (ok. 3g)
- ulubione pieczywo jako dodatek
Oto, jak przygotować pastę jajeczną z awokado:
- Jajko ugotuj na twardo, rozgnieć widelcem razem z awokado i sokiem z cytryny.
- Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, wymieszaj dokładnie.
- Szczypiorek posiekaj, dodaj do pasty, wymieszaj ponownie.
- Pastę możesz podawać w formie kanapek, z ulubionym świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 288,9 kcal
- 10 g białka
- 24,5 g tłuszczu
- 8,6 g węglowodanów
- ŁG – 1 – NISKI
Omlet marchewkowy z bananem, jabłkiem i masłem orzechowym
Kto nie jadł choć razu omleta niech pierwszy rzuci talerzem 😉 A poważniej, to jedno z ulubionych, szybkich dań wielu moich pacjentów. Zarówno starszych, jak i młodszych. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowsze od tradycyjnego śniadania. Dziś proponuję Ci omlet w wersji wege czyli marchewkowy z owocami masłem orzechowym. Co Ty na to?
Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:
- 1 średnia marchewka (105g)
- 2 jajka (120g)
- 1,5 łyżki bulionu waniliowego (15g)
- 1,5 łyżki mąki owsianej (15g)
- szczypta cynamonu (4g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
- szczypta soli
- 1,5 łyżki erytrytolu (15g)
- 4 orzechy włoskie (16g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 2g)
- 1 mały banan (80g)
- 1 małe jabłko (100g)
- 1 kostka gorzkiej czekolady (6g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (15g)
Omlet marchewkowy przygotujesz w następujący sposób:
- Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach
- Dodaj resztę składników. Wymieszaj
- Smaż na oliwie, na dobrze rozgrzanej patelni. Na początku pod przykryciem (ok. 5 minut). Następnie, po przewróceniu ok. 3-5 min. bez przykrycia.
- Podawaj z jabłkiem, bananem, masłem orzechowym i gorzką czekoladą
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 700 kcal
- 26,2 g białka
- 35,4 g tłuszczu
- 91,1 g węglowodanów
- ŁG – 27 – WYSOKI