Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na smaczne dania wege

przepisy na dania wege

Coraz częściej spotykam się ze stwierdzeniem, że dania wege nie należą do najsmaczniejszych. Są „bylejakie”, nie mają smaku, wszystkie są do siebie podobne. Dlatego dziś postanowiłam trochę powalczyć z tym przekonaniem i pokazać Ci, że dania wege mogą być smaczne, urozmaicone, kolorowe. Proponuję więc kanapki z hummusem, pastę jajeczną z awokado oraz omlet marchewkowy z bananem, jabłkiem i masłem orzechowym.

Kanapki z hummusem i warzywami

kanapki z hummusem

Klasyczne śniadanie w wersji wege? Polecam kanapki z hummusem i warzywami. Idealna propozycja na rodzinny początek dnia. Dzieci z pewnością chętnie stworzą (i zjedzą) to kolorowe, zdrowsze danie.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 3 kromki ulubionego pieczywa (75g)
  • 3 łyżeczki hummusu (30g)
  • 3 plastry sera żółtego – użyłam lekkiego (60g)
  • 3 liście ulubionej sałaty (18g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120g)
  • 3 rzodkiewki (50g)
  • 1/2 czerwonej papryki (75g)
  • dodatkowo 2 łyżki posiekanego szczypiorku (16g)

Porcję kanapek przygotujesz w następujący sposób:

  1. Chleb wyłóż na talerz, posmaruj hummusem
  2. Na hummus wyłóż sałatę, na sałatę ser żółty
  3. Pomidorki pokrój na pół, rzodkiewkę w plasterki, a paprykę w paski i ułóż na kanapkach
  4. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 493,9 kcal
  • 30,9 g białka
  • 19,3 g tłuszczu
  • 56,3 g węglowodanów
  • ŁG – 23 – WYSOKI

Pasta jajeczna z awokado

Czy pasta jajeczna może być bardziej wege? Oczywiście! Wypróbuj propozycji z dodatkiem awokado.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duże jajko (ok. 60g)
  • pół awokado – najlepiej sprawdzi się Hass (ok. 70g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (ok. 3g)
  • 1 łyżeczka majonezu (ok. 10g)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku (ok. 16g)
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią w formie przyprawy (ok. 3g)
  • ulubione pieczywo jako dodatek
pasta jajeczna z awokado

Oto, jak przygotować pastę jajeczną z awokado:

  1. Jajko ugotuj na twardo, rozgnieć widelcem razem z awokado i sokiem z cytryny.
  2. Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, wymieszaj dokładnie.
  3. Szczypiorek posiekaj, dodaj do pasty, wymieszaj ponownie.
  4. Pastę możesz podawać w formie kanapek, z ulubionym świeżym pieczywem.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 288,9 kcal
  • 10 g białka
  • 24,5 g tłuszczu
  • 8,6 g węglowodanów
  • ŁG – 1 – NISKI

Omlet marchewkowy z bananem, jabłkiem i masłem orzechowym

omlet marchewkowy

Kto nie jadł choć razu omleta niech pierwszy rzuci talerzem 😉 A poważniej, to jedno z ulubionych, szybkich dań wielu moich pacjentów. Zarówno starszych, jak i młodszych. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowsze od tradycyjnego śniadania. Dziś proponuję Ci omlet w wersji wege czyli marchewkowy z owocami masłem orzechowym. Co Ty na to?

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 1 średnia marchewka (105g)
  • 2 jajka (120g)
  • 1,5 łyżki bulionu waniliowego (15g)
  • 1,5 łyżki mąki owsianej (15g)
  • szczypta cynamonu (4g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki erytrytolu (15g)
  • 4 orzechy włoskie (16g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 2g)
  • 1 mały banan (80g)
  • 1 małe jabłko (100g)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (6g)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (15g)

Omlet marchewkowy przygotujesz w następujący sposób:

  1. Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach
  2. Dodaj resztę składników. Wymieszaj
  3. Smaż na oliwie, na dobrze rozgrzanej patelni. Na początku pod przykryciem (ok. 5 minut). Następnie, po przewróceniu ok. 3-5 min. bez przykrycia.
  4. Podawaj z jabłkiem, bananem, masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 700 kcal
  • 26,2 g białka
  • 35,4 g tłuszczu
  • 91,1 g węglowodanów
  • ŁG – 27 – WYSOKI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *