Sezon wiosenny wystartował, a to znak, że część z Was poszukuje sprawdzonych sposobów na utratę zbędnych kilogramów przed latem, a dla innych niezbędne są szybkie przepisy na sałatki, które wykorzystają podczas garden party lub grilla ze znajomymi. Dlatego tym razem przygotowałam dla Was niezawodne 3 przepisy na szybkie sałatki – różnorodne i smaczne więc każdy powinien znaleźć wersję dla siebie.
Sałatka Capresse
To proste ale pewne połączenie. Idealne jako potrawa samodzielna, jak i dodatek do wielu dań.
Jeśli lubisz kuchnię włoską, to z pewnością polubisz sałatkę Capresse.
A do tego ten mix kolorów na talerzu, który sprawia, że sałatkę praktycznie je się oczami. Musisz przyznać, że wygląda obłędnie i uwierzyć mi na słowo, że tak też smakuje. Do tego przygotujesz ją w mgnieniu oka. To jak? Zaczynamy?
Do przygotowania 1 porcji sałatki Capresse potrzebujesz:
- 1 duży pomidor (300g)
- 1 kulka mozzarelli light (125g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8g)
- garść bazylii (5g)
- sólo i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na przemian na talerzu.
- Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Posyp liśćmi bazylii.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 320 kcal
- 27 g białka
- 19 g tłuszczu
- 12 g węglowodanów
- ŁG – 0 – NISKI
Sałatka z kurczakiem i gruszką
Tym razem propozycja dla miłośników drobiu z dodatkiem warzyw i przełamaniem smaku w postaci sera camembert. Jednym słowem czyli sałatka z francuskim akcentem.
Przygotuj na 1 porcję sałatki następujące składniki:
- mięso z piersi kurczaka (100g)
- pół gruszki (65g)
- pół krążka sera camembert (60g)
- 2 garści mitu sałat (30g)
- 5 orzechów włoskich (20g)
- 1 łyżeczka oleju (2g)
- 1 kromka chleba żytniego (31g)
- szczypta ziół prowansalskich lub toskańskich
- 1 łyżeczka pesto zielonego (5g)
- 1 łyżka wody (10g)
Aby przygotować sałatkę:
- Przygotuj sos z podanych składników.
- Kurczaka natrzyj ziołami, usmaż na patelni na małej ilości tłuszczu.
- Miks sałat wyłóż na talerz, ułóż pokrojoną w plastry gruszkę oraz pokrojonego buraka.
- Przestudzoną pierś z kurczaka pokrój w paski, ułóż na sałacie.
- Camemberta pokrój w paski, wyłóż na sałatę, posyp orzechami włoskimi oraz przygotowanym wcześniej sosem.
- Podawaj z podpieczonym pieczywem pełnoziarnistym.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 635 kcal
- 43,5 g białka
- 32,9 g tłuszczu
- 45 g węglowodanów
- ŁG – 17 – ŚREDNI
Sałatka z burakiem i serem pleśniowym
Nie masz pomysłu na szybką sałatkę? Chciałbyś zjeść szybką, pożywną przekąskę? Ta sałatka jest idealnym rozwiązaniem.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 ugotowany burak (100g)
- 2 plastry sera pleśniowego (30g)
- 1 łyżka orzechów włoskich (15g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8g)
- 1 łyżeczka miodu (14g)
- 1 łyżka soku z cytryny (10g)
- sól i pieprz
Poniżej zamieszczam sposób przygotowania sałatki:
- Rukolę wyłóż na talerz, dodaj pokrojonego w kostkę, ugotowanego buraka, ser pleśniowy oraz posiekane orzechy włoskie.
- Z miodu, cytryny, oliwy, soli i pieprzu przyrządź sos i polej nim gotową sałatkę.
Wartości odżywcze gotowego sernika (1 porcja):
- 340 kcal
- 11 g białka
- 25 g tłuszczu
- 21 g węglowodanów
- ŁG – 9 – NISKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Abyś nie przegapił kolejnej porcji pysznych przepisów ode mnie, zapraszam Cię serdecznie do zapisu do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!