Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

Wegeburger, leczo, kotlety czyli 3 przepisy na pożywne obiady

dieta przepisy propozycje na pozywne obiady

Pożywny obiad to posiłek, który pozwala Ci cieszyć się energią w godzinach popołudniowych i wczesnowieczornych. 

Z myślą o nim, przygotowałam dla Ciebie 3 przepisy. Jeśli śledzisz na bieżąco mój profil na Instagramie, być może już na nie trafiłaś. Jeśli nie – tym bardziej zachęcam do zapoznania się z nimi i wypróbowania. 

Bezmięsne kotleciki z białej kapusty

bezmiesne kotlety z kapusty prozdrawiam przepisy dieta

Bezmięsne kotleciki z białej kapusty to doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Smaczne, zdrowe, a co najważniejsze w przypadku dań obiadowych – pożywne.

Dodatkowymi zaletami tego przepisu są czas i cena. Bezmięsne kotleciki przygotujesz błyskawicznie, a do ich zrobienia potrzebujesz niewiele niedrogich składników.

Zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu. Testowanie nowych smaków to nie lada zabawa. Także dla naszych kubków smakowych.

Poniżej znajdziesz listę składników i sposób wykonania krok po kroku dla porcji 5 sztuk. 

Zacznij od listy składników. Potrzebne Ci będą:

  • 200g białek kapusty
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 gałązki świeżej kolendry
  • pół łyżeczki suszonej kolendry
  • 50g mąki z ciecierzycy (5 łyżek)
  • 16g oleju (2 łyżki)

Sposób przygotowania kotlecików:

  1. Kapustę utrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Dodaj sol, paprykę, kolendrę.
  3. Dodaj mąkę z ciecierzycy i wszystko wymieszaj.
  4. Ręce nasmaruj olejem i ulep kuleczki.
  5. Olej rozgrzej na patelni.
  6. Włóż porcję kuleczek i smaż, aż z jednej strony się zarumienią i obróć.
  7. Wyjmij na talerz nakryty papierowym ręcznikiem, żeby ociekły ze zbędnego tłuszczu.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 kotlecik):

  • 84 kcal
  • 3,1 g białka
  • 4 g tłuszczu
  • 9,3 g węglowodanów
  • ŁG – 2 – niski

Wegeburger jako alternatywa dla hamburgera

Nawet będąc na diecie marzymy nie raz by zrobić tzw. cheat day i skusić się na coś mniej zdrowego. Jednym z takich dań jest zdecydowanie burger. Nie rzadko w towarzystwie frytek.

Jak więc urozmaicić naszą dietę i nie poddać się pokusie? Fanom burgerów proponuję postawić na zdrowszy zamiennik hamburgera czyli wegeburger. 

Skuszą się na niego zapewne także miłośnicy dań bezmięsnych. A jeśli w domu masz małych niejadków, zachęć ich do wspólnego przygotowania tego dania z ich ulubionymi warzywami. Tłuste, ziemniaczane frytki zamień z kolei na pieczone frytki z batatów lub selera (o ile po tym wybornym wegeburgerze będzie na nie jeszcze miejsce).

wegeburger prozdrawiam przepisy dieta

Składniki na wegeburgera:

  • 1 bułka grahamka (50g)
  • 1 roślinny burger marki My Best Veggie Lidl (85g)
  • 2 plastry mozzarelli light (30g)
  • pół pomidora (60g)
  • 1/3 cebuli (30g)
  • garść sałaty rzymskiej (10g)
  • łyżka keczupu (25g)
  • łyżeczka musztardy (10g)

Sposób przygotowania wegeburgera:

  1. Roślinne burgery podgrzej w piekarniku lub na grillu elektrycznym wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Bułkę przekrój na pół i opiecz w tosterze lub w piekarniku.
  3. Pomidora, cebulę i mozzarellę pokrój w plastry.
  4. Dół bułki posmaruj keczupem, górę musztardą i nałóż mozarellę, następnie gotowego burgera roślinnego, pomidora, cebulę, sałatę rzymską i przykryj górną częścią bułki.

Wartości odżywcze gotowego dania:

  • 553 kcal
  • 34 g białko
  • 25 g tłuszczu
  • 52 g węglowodanów
  • ŁG – 20 – WYSOKI

Leczo z cieciorką

leczo z cieciorki prozdrawiam przepisy dieta odchudzanie

Błyskawicznie, zdrowo i pożywnie? To może oznaczać leczo z cieciorką. Brak mięsa sprawi, że sięgną po nie także Twoi domownicy gustujący w daniach wege.

Dania jednogarnkowe lubią chyba wszyscy, a szczególnie osoby przygotowujące ten szybki posiłek.

Dodatkową zaletą jest możliwość ekspresowego odgrzania posiłku w dniu kolejnym. 

Leczo z cieciorką, na które przepis znajdziesz poniżej, będzie nie tylko pożywnym obiadem ale i ciekawą propozycją na ciepłą kolację.

Lista składników na 4-5 porcji:

  • 1 papryka czerwona (150g)
  • 1 papryka żółta (150g)
  • 1 papryka zielona (150g)
  • 1 cukinia (300g)
  • 15 szt. pieczarek (300g)
  • 1 cebula (150g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (16g)
  • 2 puszki ciecierzycy (2 x 240g)

Sposób przygotowania leczo z cieciorką:

  1. Pokrój paprykę, pieczarki, cukinię, cebulę w większą kostkę.
  2. Cebulę podsmaż na oliwie.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, wrzuć do garnka i podsmaż całość 2-3 minuty.
  4. Dodaj pieczarki i paprykę, po 5 minutach możesz dodać cukinię. Smaż jeszcze pod przykryciem około 5 minut.
  5. Wlej pomidory z puszki, ciecierzycę, przypraw całość i duś bez przykrycia około 15 minut, aż leczo zgęstnieje.
  6. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 270 kcal
  • 13 g białka
  • 7 g tłuszczu
  • 43 g węglowodanów
  • ŁG – 9 – NISKI

Zainteresował Cię ten artykuł?

Abyś nie przegapił kolejnych zdrowych i smacznych przepisów ode mnie, zapraszam Cię serdecznie do zapisu do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *