Pożywny obiad to posiłek, który pozwala Ci cieszyć się energią w godzinach popołudniowych i wczesnowieczornych.
Z myślą o nim, przygotowałam dla Ciebie 3 przepisy. Jeśli śledzisz na bieżąco mój profil na Instagramie, być może już na nie trafiłaś. Jeśli nie – tym bardziej zachęcam do zapoznania się z nimi i wypróbowania.
Bezmięsne kotleciki z białej kapusty
Bezmięsne kotleciki z białej kapusty to doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Smaczne, zdrowe, a co najważniejsze w przypadku dań obiadowych – pożywne.
Dodatkowymi zaletami tego przepisu są czas i cena. Bezmięsne kotleciki przygotujesz błyskawicznie, a do ich zrobienia potrzebujesz niewiele niedrogich składników.
Zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu. Testowanie nowych smaków to nie lada zabawa. Także dla naszych kubków smakowych.
Poniżej znajdziesz listę składników i sposób wykonania krok po kroku dla porcji 5 sztuk.
Zacznij od listy składników. Potrzebne Ci będą:
- 200g białek kapusty
- pół łyżeczki soli
- szczypta ostrej papryki
- 3 gałązki świeżej kolendry
- pół łyżeczki suszonej kolendry
- 50g mąki z ciecierzycy (5 łyżek)
- 16g oleju (2 łyżki)
Sposób przygotowania kotlecików:
- Kapustę utrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Dodaj sol, paprykę, kolendrę.
- Dodaj mąkę z ciecierzycy i wszystko wymieszaj.
- Ręce nasmaruj olejem i ulep kuleczki.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Włóż porcję kuleczek i smaż, aż z jednej strony się zarumienią i obróć.
- Wyjmij na talerz nakryty papierowym ręcznikiem, żeby ociekły ze zbędnego tłuszczu.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 kotlecik):
- 84 kcal
- 3,1 g białka
- 4 g tłuszczu
- 9,3 g węglowodanów
- ŁG – 2 – niski
Wegeburger jako alternatywa dla hamburgera
Nawet będąc na diecie marzymy nie raz by zrobić tzw. cheat day i skusić się na coś mniej zdrowego. Jednym z takich dań jest zdecydowanie burger. Nie rzadko w towarzystwie frytek.
Jak więc urozmaicić naszą dietę i nie poddać się pokusie? Fanom burgerów proponuję postawić na zdrowszy zamiennik hamburgera czyli wegeburger.
Skuszą się na niego zapewne także miłośnicy dań bezmięsnych. A jeśli w domu masz małych niejadków, zachęć ich do wspólnego przygotowania tego dania z ich ulubionymi warzywami. Tłuste, ziemniaczane frytki zamień z kolei na pieczone frytki z batatów lub selera (o ile po tym wybornym wegeburgerze będzie na nie jeszcze miejsce).
Składniki na wegeburgera:
- 1 bułka grahamka (50g)
- 1 roślinny burger marki My Best Veggie Lidl (85g)
- 2 plastry mozzarelli light (30g)
- pół pomidora (60g)
- 1/3 cebuli (30g)
- garść sałaty rzymskiej (10g)
- łyżka keczupu (25g)
- łyżeczka musztardy (10g)
Sposób przygotowania wegeburgera:
- Roślinne burgery podgrzej w piekarniku lub na grillu elektrycznym wg instrukcji na opakowaniu.
- Bułkę przekrój na pół i opiecz w tosterze lub w piekarniku.
- Pomidora, cebulę i mozzarellę pokrój w plastry.
- Dół bułki posmaruj keczupem, górę musztardą i nałóż mozarellę, następnie gotowego burgera roślinnego, pomidora, cebulę, sałatę rzymską i przykryj górną częścią bułki.
Wartości odżywcze gotowego dania:
- 553 kcal
- 34 g białko
- 25 g tłuszczu
- 52 g węglowodanów
- ŁG – 20 – WYSOKI
Leczo z cieciorką
Błyskawicznie, zdrowo i pożywnie? To może oznaczać leczo z cieciorką. Brak mięsa sprawi, że sięgną po nie także Twoi domownicy gustujący w daniach wege.
Dania jednogarnkowe lubią chyba wszyscy, a szczególnie osoby przygotowujące ten szybki posiłek.
Dodatkową zaletą jest możliwość ekspresowego odgrzania posiłku w dniu kolejnym.
Leczo z cieciorką, na które przepis znajdziesz poniżej, będzie nie tylko pożywnym obiadem ale i ciekawą propozycją na ciepłą kolację.
Lista składników na 4-5 porcji:
- 1 papryka czerwona (150g)
- 1 papryka żółta (150g)
- 1 papryka zielona (150g)
- 1 cukinia (300g)
- 15 szt. pieczarek (300g)
- 1 cebula (150g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (16g)
- 2 puszki ciecierzycy (2 x 240g)
Sposób przygotowania leczo z cieciorką:
- Pokrój paprykę, pieczarki, cukinię, cebulę w większą kostkę.
- Cebulę podsmaż na oliwie.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, wrzuć do garnka i podsmaż całość 2-3 minuty.
- Dodaj pieczarki i paprykę, po 5 minutach możesz dodać cukinię. Smaż jeszcze pod przykryciem około 5 minut.
- Wlej pomidory z puszki, ciecierzycę, przypraw całość i duś bez przykrycia około 15 minut, aż leczo zgęstnieje.
- Podawaj z pieczywem lub ryżem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 270 kcal
- 13 g białka
- 7 g tłuszczu
- 43 g węglowodanów
- ŁG – 9 – NISKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Abyś nie przegapił kolejnych zdrowych i smacznych przepisów ode mnie, zapraszam Cię serdecznie do zapisu do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!