Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na posiłki w drogę

przepisy na posiłki w drogę

Przekąski w podróży też mogą być zdrowe, smaczne i szybkie do przygotowania. Oto moje trzy propozycje – idealne na wakacyjne podróże.

Roladki z tortilli z szynką i serem

roladki z tortilli z szynką i serem

Ten przepis polubią wszyscy podróżnicy Zarówno ci dorośli, jak i dzieci, a Ty przygotujesz go dosłownie w ekspresowym tempie.

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 1 placek tortilli – polecam pełnoziarnisty (60g)
  • łyżka serka śmietankowego (30g)
  • garść świeżego szpinaku (30g)
  • plaster sera żółtego (20g)
  • 2 plastry szynki drobiowej (24g)
  • pół czerwonej papryki (75g)
  • pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (2g)
  • łyżka szczypiorku (8g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (80g)

Przygotowanie tortilli z szynką i serem zajmuje chwilę. To dobry pomysł by zachęcić pociechę do pomocy w kuchni:

  1. Tortillę po całości posmaruj serkiem. Na środku ułóż szynkę, ser i szpinak.
  2. Paprykę pokrój w paski, wyłóż na tortillę, posyp suszonymi pomidorami i posiekanym szczypiorkiem.
  3. Tortillę zwiń w miarę ciasno, pokrój w grubsze plastry.
  4. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 362,2 kcal
  • 19,9 g białka
  • 16,1 g tłuszczu
  • 38,9 g węglowodanów
  • ŁG – 9 – NISKI

Makaronowa sałatka z mini mozzarellą

Szybkie, a przy tym pożywne (szczególnie w długiej trasie) danie. Samo jego przygotowanie też będzie dla Ciebie bułką z masłem.

Przygotuj na 1 porcję:

  • garść drobnego makaronu – np. świderki, rurki, fale (60g)
  • pół żółtej papryki (75g)
  • pół czerwonej cebuli (75g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (100g)
  • pół opakowania mini mozzarelli (ok. 62g)
  • garść świeżej bazylii (3g)
  • 2 garście miksu sałat (ok. 50g)
  • łyżka pestek dyni (10g)
  • łyżka oliwy (ok. 8g)
makaronowa sałatka z mini mozzarellą

Oto jak przygotować pyszną sałatkę makaronową z mini mozzarellą:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu
  2. Paprykę, cebulę, pomidorki i mozzarellę pokrój, dodaj do makaronu
  3. Dodaj mix sałat, świeżą bazylię i wymieszaj całość
  4. Posyp pestkami dyni, przed podaniem polej oliwą

*Opcjonalnie możesz doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 577,6 kcal
  • 29,7 g białka
  • 24,2 g tłuszczu
  • 67,3 g węglowodanów
  • ŁG – 24 – WYSOKI

Naleśniki żytnie z budyniem i serem feta

naleśniki żytnie z budyniem i serem feta przepis

Naleśniki w drodze? Dlaczego nie! Jestem przekonana, że jak raz ich spróbujesz to nie raz towarzyszyć Ci będą w najróżniejszych wyprawach. Spróbuj. 

Zaczynamy od ciasta naleśnikowego. Oto składniki:

  • jajko (59g)
  • szczypta soli (1g)
  • pół łyżeczki suszonych pomidorów – przyprawa (ok. 2g)
  • 1/4 szklanki wody (ok. 63g)
  • 1/4 szklanki mleka (ok. 63g)
  • 3 łyżki mąki żytniej (ok. 60g)

Dodatkowo przygotuj:

  • łyżeczka oleju do smażenia naleśników (2g)
  • 1/4 opakowania sera feta (ok. 50g)
  • łyżeczka prażonego słonecznika (ok. 5g)
  • mały burak (ok. 100g)
  • garść miksu sałat / rukoli (20g)

Aby przygotować 1 porcję naleśników żytnich z burakiem i fetą postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (jajo, sól, suszone pomidory, woda, mleko, mąka) wymieszaj dokładnie.
  2. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (z tego przepisu wyjdą około 3-4 naleśniki średniej wielkości)
  3. Gotowe naleśniki nadziej pokrojonymi buraczkami, fetą i miksem sałat (możesz dodatkowo je podpiec)
  4. Gotowe danie posyp prażonymi nasionami słonecznika

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 524,7 kcal
  • 25,1 g białka
  • 20,8 g tłuszczu
  • 63,1 g węglowodanów
  • ŁG – 27 – WYSOKI

Zainteresował Cię ten artykuł?

Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉

.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *