Przekąski w podróży też mogą być zdrowe, smaczne i szybkie do przygotowania. Oto moje trzy propozycje – idealne na wakacyjne podróże.
Roladki z tortilli z szynką i serem
Ten przepis polubią wszyscy podróżnicy Zarówno ci dorośli, jak i dzieci, a Ty przygotujesz go dosłownie w ekspresowym tempie.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 1 placek tortilli – polecam pełnoziarnisty (60g)
- łyżka serka śmietankowego (30g)
- garść świeżego szpinaku (30g)
- plaster sera żółtego (20g)
- 2 plastry szynki drobiowej (24g)
- pół czerwonej papryki (75g)
- pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (2g)
- łyżka szczypiorku (8g)
- kilka pomidorków koktajlowych (80g)
Przygotowanie tortilli z szynką i serem zajmuje chwilę. To dobry pomysł by zachęcić pociechę do pomocy w kuchni:
- Tortillę po całości posmaruj serkiem. Na środku ułóż szynkę, ser i szpinak.
- Paprykę pokrój w paski, wyłóż na tortillę, posyp suszonymi pomidorami i posiekanym szczypiorkiem.
- Tortillę zwiń w miarę ciasno, pokrój w grubsze plastry.
- Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 362,2 kcal
- 19,9 g białka
- 16,1 g tłuszczu
- 38,9 g węglowodanów
- ŁG – 9 – NISKI
Makaronowa sałatka z mini mozzarellą
Szybkie, a przy tym pożywne (szczególnie w długiej trasie) danie. Samo jego przygotowanie też będzie dla Ciebie bułką z masłem.
Przygotuj na 1 porcję:
- garść drobnego makaronu – np. świderki, rurki, fale (60g)
- pół żółtej papryki (75g)
- pół czerwonej cebuli (75g)
- kilka pomidorków koktajlowych (100g)
- pół opakowania mini mozzarelli (ok. 62g)
- garść świeżej bazylii (3g)
- 2 garście miksu sałat (ok. 50g)
- łyżka pestek dyni (10g)
- łyżka oliwy (ok. 8g)
Oto jak przygotować pyszną sałatkę makaronową z mini mozzarellą:
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu
- Paprykę, cebulę, pomidorki i mozzarellę pokrój, dodaj do makaronu
- Dodaj mix sałat, świeżą bazylię i wymieszaj całość
- Posyp pestkami dyni, przed podaniem polej oliwą
*Opcjonalnie możesz doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 577,6 kcal
- 29,7 g białka
- 24,2 g tłuszczu
- 67,3 g węglowodanów
- ŁG – 24 – WYSOKI
Naleśniki żytnie z budyniem i serem feta
Naleśniki w drodze? Dlaczego nie! Jestem przekonana, że jak raz ich spróbujesz to nie raz towarzyszyć Ci będą w najróżniejszych wyprawach. Spróbuj.
Zaczynamy od ciasta naleśnikowego. Oto składniki:
- jajko (59g)
- szczypta soli (1g)
- pół łyżeczki suszonych pomidorów – przyprawa (ok. 2g)
- 1/4 szklanki wody (ok. 63g)
- 1/4 szklanki mleka (ok. 63g)
- 3 łyżki mąki żytniej (ok. 60g)
Dodatkowo przygotuj:
- łyżeczka oleju do smażenia naleśników (2g)
- 1/4 opakowania sera feta (ok. 50g)
- łyżeczka prażonego słonecznika (ok. 5g)
- mały burak (ok. 100g)
- garść miksu sałat / rukoli (20g)
Aby przygotować 1 porcję naleśników żytnich z burakiem i fetą postępuj wg poniższej instrukcji:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (jajo, sól, suszone pomidory, woda, mleko, mąka) wymieszaj dokładnie.
- Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (z tego przepisu wyjdą około 3-4 naleśniki średniej wielkości)
- Gotowe naleśniki nadziej pokrojonymi buraczkami, fetą i miksem sałat (możesz dodatkowo je podpiec)
- Gotowe danie posyp prażonymi nasionami słonecznika
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 524,7 kcal
- 25,1 g białka
- 20,8 g tłuszczu
- 63,1 g węglowodanów
- ŁG – 27 – WYSOKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!