Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na odrobinę słodyczy

przepisy na fit desery

Bez względu na styl życia, czy dietę, zawsze pojawia się okazja, by zaserwować deser. To oznacza mniej lub bardziej słodką potrawę. Wtedy w wielu przypadkach pojawia się dylemat. Co podać, co zjeść by było smacznie, zdrowiej i mniej słodko? Dziś przychodzę z pomocą właśnie na takie sytuacje. Mam dla Ciebie 3 przepisy na odrobinę słodyczy w lżejszym wydaniu. Smacznego!

Klasyczne TiraMISIU

fit tiramisu z owocami

Lekki deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród wielu moich pacjentów. Sprawdź koniecznie, czy i Tobie przypadnie do gustu.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • biszkopty – użyłam 6 sztuk (ok. 30g)
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej (ok. 6g) zaparzonej w 1/4 szklanki gorącej wody (ok. 50ml)
  • kropla aromatu migdałowego
  • 1/2 kostki chudego twarogu (ok. 100g)
  • 1 łyżka słodzidła – ksylitol/erytrol (ok. 10g)
  • 1 opakowanie skyru waniliowego (ok. 150g)
  • 3 łyżki mleka (ok. 36g)
  • 1 mały banan (ok. 80g)
  • 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao (ok. 4g)
  • garść borówek (ok. 50g)

Porcję TiraMISIU z powyższych składników przygotujesz w następujący sposób:

  1. Kawę zbożową zalej w małej miseczce wrzątkiem, wymieszaj, aż się rozpuści, dodaj kroplę aromatu, wymieszaj dokładnie.
  2. Na dno naczynia wyłóż połowę przygotowanych biszkoptów namoczonych w kawie. Rozłóż na nie połowę pokrojonego w plasterki banana.
  3. Twaróg zblenduj ze skyrem, mlekiem i słodzidłem na gładką masę. Połowę masy wyłóż na banany, posyp połową kakao (najlepiej przez sitko)
  4. Powtórz przekładanie jeszcze raz: wyłóż resztę namoczonych biszkoptów, pokrojonego banana, na koniec resztę masy
  5. Wierzch posyp resztą kakao (najlepiej przez sitko)
  6. Wstaw do lodówki (na ok. 2-3 godziny lub dłużej)
  7. Przed podaniem wierzch posyp borówkami.

! Z podanych proporcji możesz zrobić 2-3 mniejsze deserki.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 488,1 kcal
  • 40,8 g białka
  • 5,2 g tłuszczu
  • 75 g węglowodanów
  • ŁG – 33 – WYSOKI

Jaglany deser Rafaello z herbatnikami i malinami

Czy mamy tu fanów Rafaello? Jeśli tak – to ta propozycja jest szczególnie dla Was. Jaglane Rafaello z herbatnikami i malinami poleca się na spróbowanie.

Składniki na 2 porcje:

MASA JAGLANA

  • 2 łyżki kaszy jaglanej (35g)
  • 1/2 szklanki wody (125g)
  • 1/2 szklanki mleka (125g)
  • słodzidło – u mnie 3 łyżki erytrolu (ok. 30g)
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych (3g)
  • pół opakowania deseru ave verge o smaku kokosowo-migdałowym (75g)
jaglany deser rafaello

MASA WANILIOWA:

  • 5 łyżek skyru naturalnego (100g)
  • 1 łyżka erytrolu (ok. 10g)
  • kropla aromatu waniliowego – możesz go zastąpić skyrem o smaku waniliowym

DODATKOWO:

  • kilka herbatników – na moje naczynie wyszło 8 sztuk (28g)
  • garść mrożonych malin (40g)
  • pół banana (60g)
  • kostka białej czekolady (6g)
  • łyżka płatków migdałowych (10g)

Oto, jak przygotujesz jaglane Rafaello:

  1. Kaszę jaglaną, wodę, mleko, 3 łyżki erytrolu i wiórki kokosowe umieść w garnuszku, gotuj do momentu aż kasza wsiąknie cały płyn. Następnie dodaj deser kokosowo-migdałowy, całośćzblenduj dokładnie na gładką masę.
  2. Przygotuj masę waniliową – skyr wymieszaj z łyżką erytrolu i aromatem waniliowym.
  3. Ułóż deser w naczyniu – najpierw warstwa herbatników, połowa masy jaglanej, połowa masy waniliowej, herbatniki, reszta masy jaglanej, reszta masy waniliowej.
  4. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Wierzch ozdób malinami, pokrojonym w plasterki bananem, kostką białej czekolady i płatkami migdałów.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 328 kcal
  • 13,2 g białka
  • 10,8 g tłuszczu
  • 65,9 g węglowodanów
  • ŁG – 21 – WYSOKI

Fit sernik z polewą czekoladową

fit sernik z polewą czekoladową

Sernik śmiało można nazwać jednym z naszych deserów narodowych, nie sądzisz? A jeśli taki sernik przygotujesz w wersji bardziej fit to skorzystają na tym nie tylko Twoje kubki smakowe. Sprawdź koniecznie.

Do przygotowania dania (8 porcji) potrzebujesz:

  • 1 kostka twarogu półtłustego (200g)
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (200g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu (40g)
  • 3,5 łyżki budyniu waniliowego (35g)
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka borówek (150g)
  • 7 średnich truskawek (105g)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (16g)

8 porcji fit sernika z polewą czekoladową przygotujesz w następujący sposób:

  1. Zółtka dokładnie zmiksuj z twarogiem i ksylitolem.
  2. Dodaj jogurt i budyń, ponownie zmiksuj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra dół przez ok. 35 minut.
  5. Ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach
  6. Udekoruj roztopioną czekoladą owocami i wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 158 kcal
  • 8,4 g białka
  • 6,6 g tłuszczu
  • 19,1 g węglowodanów
  • ŁG – 5 – NISKI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *