Bez względu na styl życia, czy dietę, zawsze pojawia się okazja, by zaserwować deser. To oznacza mniej lub bardziej słodką potrawę. Wtedy w wielu przypadkach pojawia się dylemat. Co podać, co zjeść by było smacznie, zdrowiej i mniej słodko? Dziś przychodzę z pomocą właśnie na takie sytuacje. Mam dla Ciebie 3 przepisy na odrobinę słodyczy w lżejszym wydaniu. Smacznego!
Klasyczne TiraMISIU
Lekki deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród wielu moich pacjentów. Sprawdź koniecznie, czy i Tobie przypadnie do gustu.
Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:
- biszkopty – użyłam 6 sztuk (ok. 30g)
- 2 łyżeczki kawy zbożowej (ok. 6g) zaparzonej w 1/4 szklanki gorącej wody (ok. 50ml)
- kropla aromatu migdałowego
- 1/2 kostki chudego twarogu (ok. 100g)
- 1 łyżka słodzidła – ksylitol/erytrol (ok. 10g)
- 1 opakowanie skyru waniliowego (ok. 150g)
- 3 łyżki mleka (ok. 36g)
- 1 mały banan (ok. 80g)
- 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao (ok. 4g)
- garść borówek (ok. 50g)
Porcję TiraMISIU z powyższych składników przygotujesz w następujący sposób:
- Kawę zbożową zalej w małej miseczce wrzątkiem, wymieszaj, aż się rozpuści, dodaj kroplę aromatu, wymieszaj dokładnie.
- Na dno naczynia wyłóż połowę przygotowanych biszkoptów namoczonych w kawie. Rozłóż na nie połowę pokrojonego w plasterki banana.
- Twaróg zblenduj ze skyrem, mlekiem i słodzidłem na gładką masę. Połowę masy wyłóż na banany, posyp połową kakao (najlepiej przez sitko)
- Powtórz przekładanie jeszcze raz: wyłóż resztę namoczonych biszkoptów, pokrojonego banana, na koniec resztę masy
- Wierzch posyp resztą kakao (najlepiej przez sitko)
- Wstaw do lodówki (na ok. 2-3 godziny lub dłużej)
- Przed podaniem wierzch posyp borówkami.
! Z podanych proporcji możesz zrobić 2-3 mniejsze deserki.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 488,1 kcal
- 40,8 g białka
- 5,2 g tłuszczu
- 75 g węglowodanów
- ŁG – 33 – WYSOKI
Jaglany deser Rafaello z herbatnikami i malinami
Czy mamy tu fanów Rafaello? Jeśli tak – to ta propozycja jest szczególnie dla Was. Jaglane Rafaello z herbatnikami i malinami poleca się na spróbowanie.
Składniki na 2 porcje:
MASA JAGLANA
- 2 łyżki kaszy jaglanej (35g)
- 1/2 szklanki wody (125g)
- 1/2 szklanki mleka (125g)
- słodzidło – u mnie 3 łyżki erytrolu (ok. 30g)
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych (3g)
- pół opakowania deseru ave verge o smaku kokosowo-migdałowym (75g)
MASA WANILIOWA:
- 5 łyżek skyru naturalnego (100g)
- 1 łyżka erytrolu (ok. 10g)
- kropla aromatu waniliowego – możesz go zastąpić skyrem o smaku waniliowym
DODATKOWO:
- kilka herbatników – na moje naczynie wyszło 8 sztuk (28g)
- garść mrożonych malin (40g)
- pół banana (60g)
- kostka białej czekolady (6g)
- łyżka płatków migdałowych (10g)
Oto, jak przygotujesz jaglane Rafaello:
- Kaszę jaglaną, wodę, mleko, 3 łyżki erytrolu i wiórki kokosowe umieść w garnuszku, gotuj do momentu aż kasza wsiąknie cały płyn. Następnie dodaj deser kokosowo-migdałowy, całośćzblenduj dokładnie na gładką masę.
- Przygotuj masę waniliową – skyr wymieszaj z łyżką erytrolu i aromatem waniliowym.
- Ułóż deser w naczyniu – najpierw warstwa herbatników, połowa masy jaglanej, połowa masy waniliowej, herbatniki, reszta masy jaglanej, reszta masy waniliowej.
- Wstaw deser do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Wierzch ozdób malinami, pokrojonym w plasterki bananem, kostką białej czekolady i płatkami migdałów.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 328 kcal
- 13,2 g białka
- 10,8 g tłuszczu
- 65,9 g węglowodanów
- ŁG – 21 – WYSOKI
Fit sernik z polewą czekoladową
Sernik śmiało można nazwać jednym z naszych deserów narodowych, nie sądzisz? A jeśli taki sernik przygotujesz w wersji bardziej fit to skorzystają na tym nie tylko Twoje kubki smakowe. Sprawdź koniecznie.
Do przygotowania dania (8 porcji) potrzebujesz:
- 1 kostka twarogu półtłustego (200g)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (200g)
- 2 jajka
- 4 łyżki ksylitolu (40g)
- 3,5 łyżki budyniu waniliowego (35g)
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- 1 szklanka borówek (150g)
- 7 średnich truskawek (105g)
- 2 łyżki wiórków kokosowych (16g)
8 porcji fit sernika z polewą czekoladową przygotujesz w następujący sposób:
- Zółtka dokładnie zmiksuj z twarogiem i ksylitolem.
- Dodaj jogurt i budyń, ponownie zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra dół przez ok. 35 minut.
- Ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach
- Udekoruj roztopioną czekoladą owocami i wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 158 kcal
- 8,4 g białka
- 6,6 g tłuszczu
- 19,1 g węglowodanów
- ŁG – 5 – NISKI