Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na lekki początek dnia

propozycje na lekki poczatek dnia

Budzisz się rano i jedyne o czym marzysz to smakowity posiłek, który jednocześnie sprawi, że będziesz czuć się dobrze przez kolejne godziny? Mam na to rozwiązanie. Oto 3 przepisy na posiłki na lekki początek dnia. Wypróbuj koniecznie. Jedź zdrowo i smacznie by czuć się lekko o poranku.

Lekkie racuszki z jabłkiem

lekkie racuszki z jablkiem

To śniadanie zasmakuje całej rodzinie, a przy tym będzie smaczną i zdrowszą alternatywą np. dla klasycznych kanapek.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g)
  • 7 łyżek mleka / napoju roślinnego (ok. 80g)
  • 2 białka jaj (ok. 65g)
  • szczypta soli (1g)
  • szczypta proszku do pieczenia (1g)
  • szczypta cynamonu (1g)
  • kropla ulubionego aromatu dla wzbogacenia smaku – opcjonalnie (1g)
  • małe jabłko pokrojone w kostkę (ok. 100g)
  • łyżeczka oliwy do smażenia (2g)

Dodatkowo:

  • garść ulubionych owoców jagodowych, np. malin / borówek (50g)
  • łyżeczka posiekanych migdałów / ulubionych orzechów (3g)

Aby przygotować 1 porcję lekkich racuszków z jabłkiem postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Mąkę połącz ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cynamonem, następnie wymieszaj z mlekiem i białkami jaj.
  2. Dodaj pokrojone w kosteczkę jabłko i odrobinę aromatu, wymieszaj.
  3. Racuchy smaż na patelni, na odrobinie oliwy, ciasto nakładaj łyżką. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Patelnię przed każdym smażeniem przetrzyj zwolżonym olejem ręcznikiem papierowym.
  4. Podawaj z owocami i orzechami / migdałami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 450,3 kcal
  • 21,3 g białka
  • 7,9 g tłuszczu
  • 80,4 g węglowodanów
  • ŁG – 42 – WYSOKI

Malinowa komosanka z kokosem

Jeśli jesteś fanem owsianek lub masz w domu kogoś, kto uwielbia takie śniadania albo kolacje to koniecznie wypróbuj ten przepis. Zamień tradycyjną owsiankę na… komosankę z owocami i kokosem.

Składniki na 1 porcję:

  • 3,5 łyżki komosy ryżowej (ok. 50g)
  • 1 łyżeczka nasion chia (3g)
  • ksylitol lub inna substancja słodząca
  • szklanka mleka / napoju roślinnego (250g)
  • łyżka wiórek kokosowych (8g)
  • 2 garście mrożonych malin (ok. 80g)
malinowa komosanka z kokosem

Dodatkowo:

  • 10 migdałów (ok. 10g)
  • 1/2 opakowania puddingu proteinowego lub innego, gęstego serka / jogurtu (ok. 100g)
  • 1/2 małego banana (ok. 40g)
  • kilka mrożonych malin do ozdoby

Aby przygotować 1 porcję malinowej komosanki z kokosem postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Komosę wypłucz, dodaj chia, erytrol lub inną substancję słodzącą, wiórki kokosowe i mleko.
  2. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem, następnie przez kolejne 5 minut gotuj już bez przykrycia, co chwilę mieszając, aż komosa będzie miękka.
  3. Do ugotowanej komosy dodaj zamrożone maliny (zostaw kilka na wierzch, na ozdobę) i wymieszaj dokładnie.
  4. Komosankę przełóż do miseczki. Podawaj z puddingiem, bananem, uprażonymi migdałami i resztą malin.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 594,2 kcal
  • 29,4 g białka
  • 21,2 g tłuszczu
  • 86,6 g węglowodanów
  • ŁG – 27 – WYSOKI

Omlet szarlotkowy

omlet szarlotka

Szarlotka na śniadanie? A kto powiedział, że nie? Dziś proponuję Ci takie oto, słodkawe, zdrowsze i zdecydowanie pożywne śniadanko. To jak? Spróbujesz?

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 2 jajka (120g)
  • 2 łyżki płatków owsianych (20g)
  • 2 łyżki budyniu – najbardziej pasuje waniliowy, śmietankowy lub toffi (20g)
  • małe jabłko (100g)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka erytrolu (10g)
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka oleju do smażenia (2g)

Aby przygotować 1 porcję omletu szarlotkowego postępuj wg poniższej instrukcji:

  1. Zmiksuj dokładnie ze sobą wszystkie składniki (oprócz jabłka i oleju do smażenia). Jeśli masa jest gęsta dodaj odrobinę wody (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
  2. Jabłko pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę. Smaż pod przykryciem do momentu, aż masa zetnie się z góry – wtedy możesz przewrócić omlet na drugą stronę.
  4. Po przewróceniu smaż jeszcze 2-3 minuty.
  5. Podawaj z masłem orzechowym lub ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 575 kcal
  • 25,5 g białka
  • 31,5 g tłuszczu
  • 61,2 g węglowodanów
  • ŁG – 20 – WYSOKI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *