Przepisy na jesienne dania to nie tylko porcja zdrowszych posiłków ale także propozycja cieplejszych dań na chłodniejsze dni.
Jesienna pieczona owsianka
Smak jesieni o poranku na talerzu? To musi być pieczona owsianka. Może Cię zaskoczę ale ta propozycja sprawdza się idealnie także na wynos.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 3 łyżki płatków owsianych (30g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
- szczypta soli (1g)
- łyżka odżywki białkowej (10g)
- pół łyżeczki cynamonu (2g)
- 3 łyżki musu owocowego lub zamiennie pół rozgniecionego uprzednio banana (60g)
- 1/4 szklanki mleka (ok. 50g)
- małe jabłko (ok. 100g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady (12g)
- kilka sztuk migdałów (ok. 5g)
Aby przygotować porcję jesiennej pieczonej owsianki postępuj wg poniższej instrukcji:
- Płatki, proszek do pieczenia, szczyptę soli, odżywkę białkowa, cynamon, mus owocowy i mleko wymieszaj razem w misce. Dokładnie, na jednolitą masę.
- Do powstałej masy dodaj pokrojone jabłko. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Oliwa jest opcjonalnym rozwiązaniem ale dzięki niej owsianka nie powinna przywrzeć do naczynia. Możesz również wyłożyć naczynie papierem do pieczenia.
- Na wierzch wyłóż czekoladę i migdały.
- Piecz owsiankę w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Owsiankę podawaj na ciepło lub na zimno.
Mam też dla Ciebie garść podpowiedzi:
- owsianka dobrze smakuje z jogurtem typu skry (szczególnie waniliowym),
- taka owsianka będzie doskonałym posiłkiem na wynoś do pracy lub do szkoły dla Twojego dziecka,
- dla dzieci, zamiast odżywki białkowej możesz dać dodatkową łyżkę płatków owsianych lub zastąpić ją budyniem o ulubionym smaku,
- owsiankę możesz opcjonalnie osłodzić np. erytrolem / ksylitolem lub po upieczeniu polać płynnym miodem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 365,5 kcal
- 15,7 g białka
- 10,8 g tłuszczu
- 54 g węglowodanów
- ŁG – 18 – ŚREDNI
Chlebek bananowy
To propozycja idealnej przekąski na wynos z lekką nutką słodyczy. Zdrowsze, słodsze, smaczniejsze. Sprawdź koniecznie.
Na 1 porcję potrzebujesz:
- 1 jajko (50g)
- 1 średniej wielkości banan (100g) – połowę zużyjesz do masy a połowę na wierzch
- kilka kropli ulubionego aromatu – u mnie waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 2g)
- łyżka budyniu waniliowego (ok. 10g)
- pół łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 10g)
- łyżeczka odżywki białkowej (ok. 8g) – polecam smaki uniwersalne, jak wanilia, czekolada lub orzech
- pół łyżeczki cynamonu (ok. 2g)
- łyżka erytrolu (ok. 10g)
- 3 łyżki wody (ok. 30g)
Dodatkowo przygotuj:
- łyżeczkę masła orzechowego (ok. 15g)
- łyżkę orzeszków ziemnych (ok. 8g)
Aby przygotować porcję chlebka bananowego postępuj wg poniższej instrukcji:
- Jajko, pół banana, aromat, budyń, mąkę, odżywkę, cynamon, erytrol oraz wodę zblenduj na gładką masę.
- Przelej do małego naczynia żaroodpornego, piecz około 15-20 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka
- Po upieczeniu udekoruj resztą banana, masłem orzechowym oraz orzeszkami ziemnymi.
- Jedz na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 422 kcal
- 20,8 g białka
- 17,6 g tłuszczu
- 57,4 g węglowodanów
- ŁG – 20 – WYSOKI
Owsianka czekoladowo-orzechowa z kiwi
Masło orzechowe, czekolada, owoc… lubisz tak rozpoczynać dzień? Ja bardzo. Szczególnie, kiedy wiem, że to danie jest także zdrowsze, pożywne i dostarczy mi energię o poranku.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 4 łyżki płatków owsianych (40g)
- łyżeczka nasion chipa (3g)
- łyżeczka ciemnego kakao (4g)
- łyżka odżywki białkowej o ulubionym smaku (10g) – polecam orzechową, czekoladową lub nugatową
- pół szklanki mleka (125g)
- szczypta soli (1g)
Dodatkowo:
- łyżeczka masła orzechowego (15g)
- pół łyżeczki posiekanych, uprażonych orzechów laskowych (8g)
- kostka gorzkiej czekolady (6g)
- małe kiwi (80g)
Aby przygotować porcję owsianki czekoladowo-orzechowej postępuj wg instrukcji:
- Wszystkie składniki na owsiankę (płatki, nasiona chipa, kakao, odżywkę białkowa, mleko, sól) umieść w misce i wymieszaj dokładnie tak, aby nie zostały grudki po kakao i odżywce białkowej.
- Na środek owsianki wyłóż łyżeczkę masła orzechowego.
- Na koniec owsiankę posyp orzechami laskowymi, polej rozpuszczoną czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc (aby płatki napęczniały) – owsianka zgęstnieje.
- Po wyjęciu owsianki z lodówki udekoruj ją kiwi.
! Jeśli chcesz zwiększyć ilość białka w posiłku, owsiankę podaj np. ze skyrem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 513 kcal
- 24 g białka
- 23 g tłuszczu
- 56,3 g węglowodanów
- ŁG – 24 – WYSOKI
Zainteresował Cię ten artykuł?
Po jeszcze większą dawkę wiedzy i zdrowszych przepisów zapraszam Cię do mojego Newslettera. Obiecuję nie zasypywać Cię niepotrzebnymi wiadomościami 😉
Został tylko jeden krok!
Właśnie wyraziłeś chęć zapisu do mojego Newslettera. Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłałam przed chwilą krótką wiadomość z prośbą o ostateczne potwierdzenie zapisu na moją listę mailingową.
Dzięki temu będę miała pewność, że podany adres e-mail jest poprawny. Dziękuję!