Pewnie nie raz słyszałeś, że jajko to życie. Nie bez powodu, dziś podrzucam Ci 3 przepisy na dania z jajkiem. Każda propozycja może być idealnym posiłkiem w porze śniadania, jak i wczesnej kolacji. Smacznego!
Śniadaniowy omlet z warzywami
Śniadania nie muszą być nudne, czego dowodem jest ta oto propozycja. Masz ochotę na jajko? Polecam śniadaniowy omlet z warzywami.
Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 2 jajka (ok. 120g)
- 2 łyżki mleka (ok. 25g)
- łyżeczka oliwy (2g)
- łyżeczka masła (10g)
- kilka pieczarek (ok. 50g)
- pół czerwonej cebuli (ok. 50g)
- 1/3 czerwonej papryki (ok. 75g)
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (po szczypcie)
Dodatkowo przygotuj:
- kilka pomidorków koktajlowych (ok. 60g)
- garść rukoli (ok. 10g)
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16g)
- ulubione pieczywo
Aby przygotować śniadaniowy omlet postępuj wg poniższej instrukcji:
- Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól, pieprz, bazylię oraz oregano. Roztrzep dokładnie widelcem.
- Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokrój drobno, podsmaż na patelni, na łyżeczce oliwy.
- Do podsmażonych warzyw dodaj łyżeczkę masła (rozprowadź równomiernie na patelni)
- Na patelnię wlej masę jajeczną, smaż pod przykryciem do ścięcia się jajek
- Gotowy omlet zsuń delikatnie na patelnię, posyp go szczypiorkiem, ozdób rukolą oraz pomidorkami, podawaj ze świeżym pieczywem
Wartości odżywcze gotowego deseru (1 porcja):
- 356 kcal
- 20,7 g białka
- 23,3 g tłuszczu
- 19,5 g węglowodanów
- ŁG – 3 – NISKI
Klasyczna pasta jajeczna w wersji fit
Jeśli szukasz przepisu na pastę jajeczną w nieco lżejszej – bo fit wersji – to koniecznie sprawdź poniższą propozycję.
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka (118g)
- łyżeczka gęstego jogurtu (15g)
- łyżeczka majonezu light (5g)
- pół łyżeczki musztardy (5g)
- sól, pieprz – po szczypcie
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (8g)
Polecam podawać z bułką pełnoziarnista (2 sztuki to 100g) praz z pomidorkiem (2 sztuki to 216g).
Pastę jajeczną w wersji fit przygotuj wg poniższej instrukcji (2 porcje):
- Jajka ugotuj na twardo.
- Przełóż jajka do miski, rozduś je widelcem i wymieszaj z jogurtem, majonezem, musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
- Podawaj z ulubionym pieczywem i świeżym pomidorkiem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 256,7 kcal
- 14,2 g białka
- 8,3 g tłuszczu
- 33,8 g węglowodanów
- ŁG – 17 – ŚREDNI
Omlet z papryką, oliwkami i camembert
Być może nie miałeś jeszcze okazji spróbować takiej wersji omletu. Zachęcam Cię do lekkiej kulinarnej improwizacji i eksperymentowania z dodatkami, a przekonasz się, że niejedne smak Cię pozytywnie zaskoczy. Tak jest właśnie w przypadku tej propozycji.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 2 jajka (ok. 120g)
- łyżka mleka (12g)
- sól, pieprz (po szczypcie)
- pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią w formie przyprawy (ok. 2g)
- 1/4 opakowania camemberta (30g)
- pół cebuli (35g)
- 1/4 papryki (ok. 38g)
- łyżeczka oliwy (2g)
- 10 oliwek (ok. 25g)
- plaster masła (10g)
Aby przygotować 1 porcję omletu z papryką, oliwkami i camembert postępuj wg poniższej instrukcji:
- Cebulę i paprykę drobno posiekaj, podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy do momentu aż warzywa zmiękną.
- Jajka roztrzep z łyżką mleka i przyprawami
- Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki oliwki i masło wymieszaj
- Na patelnię wlej masę jajeczną, rozprowadź ją równo, smaż do ścięcia się omleta (najlepiej pod przykryciem kilka minut)
- Ściągnij omlet z patelni (jeśli się przyklei to nic, postaraj się ściągnąć go w całości w miarę możliwości), podawaj z camembertem i ulubionymi dodatkami – u mnie świeży szpinak i ogórek.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 422,8 kcal
- 23,4 g białka
- 32,7 g tłuszczu
- 10,1 g węglowodanów
- ŁG – 1 – NISKI
Zainteresowały Cię te przepisy?
Jeszcze więcej smacznych propozycji znajdziesz w moich e-bookach. Zajrzyj koniecznie.