Zupa krem z białych warzyw

kwiecień 1, 2020 | Przepisy | 1 komentarz

Zupy to bardzo dobre danie, które oszczędza nasz czas w kuchni. Robimy raz i mamy na kilka dni.

Ten krem to moja ulubiona zupa! Szybka, prosta, niedroga, meeeeega smaczna. 🙂 

 

Składniki:

  • 1l bulionu warzywnego (warzywa z bulionu możesz zostawić i wykorzystać do zupy – żeby ich nie marnować)
  • 2 duże pory
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 kubek (200g) śmietany 12%
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • jogurt naturalny jako dodatek
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, gotuj w bulionie.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  3. Białą część pora pokrój w plasterki i dorzuć na patelnie gdy cebula będzie już zeszklona. Podsmażaj pora i cebulę razem około 15-20 minut.
  4. Kiedy ziemniaki będę prawie miękkie dodaj cebulę z porem i olejem z patelni. Wymieszaj.
  5. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a także śmietanę.
  6. Zagotuj.
  7. Zblenduj zupę na gładki krem.
  8. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego. 

 

Daj znać jak Ci smakowało 🙂 

 

0 0 votes
Article Rating
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x