Wegetariański bigos

lt. 13, 2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Bigos to jedna z klasycznych i tradycyjnych potraw w Polsce, podobnie jak rosół. 🙂

Każdy go zna i niemalże każdy uwielbia.

Niestety klasyczny bigos często jest tłusty i ciężki. Co podnosi kaloryczność naszych dań i możemy przez to mieć zbyt dużą ilość kalorii w ciągu dnia, co może spowodować, ze zacząć pojawiać nam się niespodziewanie boczki, a cyferki na wadze wzrastać.

Mam dla Was wersję lżejszą bigosu. Bez ciężkich kiełbas.

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 cebule
  • 1 jabłko
  • 15 śliwek suszonych
  • 20 pieczarek
  • 10g suszonych grzybów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 litr wody
  • przyprawy:  2 łyżeczki soli, 10 ziaren pieprzu, 3 ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, 2 goździki, 1 łyżeczka kminku

 

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej suszone grzyby zalej wodą, zostaw na noc.
  2. Kiszoną kapustę przepłucz i pokrój na drobne kawałki.
  3. Na dnie garnka wylej olej i wrzuć na niego pokrojoną w kostki cebulę, zeszklij ją.
  4. Dodaj kiszoną kapustę, wszystkie przeprawy, zalej wodą. Gotuj około godziny na małym ogniu.
  5. W między czasie ugotuj soczewicę wg instrukcji na opakowaniu, postaraj się aby jej nie rozgotować.
  6. Białą kapustę poszatkuj, jabłko obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Pieczarki, suszone grzyby i śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko wraz z soczewicą wrzuć do garnka. Dolej wody w której moczyły się suszone grzyby. Dodaj jeszcze szklankę bieżącej wody.
  7. Gotuj przez kolejną godzinę.
  8. W między czasie przemieszaj i dodaj wody jeśli jest potrzeba.
  9. Bigos powinien gotować się około 4 godzin.
  10. Na koniec możesz ciut dosolić do smaku.
  11. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂

 

 

0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x