Ciasto marchewkowe bez mąki

Wrz 7, 2019 | Przepisy | 0 komentarzy

Nooo to mamy weekend! 🙂 

Na te okoliczność zrobiłam chyba jedno z moich ulubionych ciast, czyli ciasto marchewkowe , mniam! 🙂 

Ta wersja jest bez mąki, a głównym składnikiem jest marchewka i … ! serek wiejski 😀

Ciasto wychodzi fajnie wilgotne, mimo braku mąki. Koniecznie wypróbuj.

Jeśli się odchudzasz i mocno liczysz kalorie zrób ciasto bez kremu 🙂

Składniki:

✔ 4 jajka

✔ 4 serki wiejskie 

✔ 0,5 kg marchewek 

✔ 220g płatków owsianych

✔ 2 opakowania budyniu waniliowego 

✔ kilka kropli aromatu waniliowego

✔szczypta cynamonu

✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

✔ szklanka erytrolu

✔ płatki migdałowe

 

Krem:

✔ 1 opakowanie (200g) śmietany kremówki 

✔ 1 opakowanie (200g) serka mascarpone 

✔ starta skórka z całej cytryny

✔ sok z całej cytryny

✔ 2 łyżki erytrolu

 

Przygotowanie:

  1. Jajka oddziel białka od żółtek i białka ubij na sztywną pianę.
  2. Marchew potarkuj na małych oczkach.
  3. Wymieszaj płatki owsiane (całe lub zmielone – jak wolisz ;)), budyń, cynamon i proszek do pieczenia.
  4. Do marchwi dorzuć ubite białka i wymieszaj.
  5. Następnie dodaj mieszankę z płatków owsianych, budyniu, cynamonu, proszku do pieczenia, dodaj żółtka i erytrol i dokładnie wymieszaj całość. 
  6. Dodaj serek wiejski i wymieszaj jeszcze raz. 
  7. Całość wlej do większej blaszki.
  8. Piecz około 60 minut w 180 stopniach. 
  9. Jak ciasto ostygnie nałóż krem. 🙂 
  10. Ubij kremówkę z erytrolem, potem dodaj serka, skórki cytryny, soku z cytryny i miksuj na mniejszych obrotach.
  11. Nałóż na ostudzone ciasto krem na góre, posyp płatkami migdałowymi dla dekoracji.
  12. Smacznego 🙂