Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na dania na większy apetyt

przepisy na dania na większy apetyt

Zdrowsza przekąska przy małym głodzie nie jest tak dużym wyzwaniem, jak zaspokojenie apetytu większym daniem. Dlatego dziś przychodzę Ci z pomocą i przedstawiam 3 propozycje dań na większy apetyt. Jestem ciekawa, która potrawa skradnie Twoje serce i uraczy kubki smakowe 🙂

Zapiekanka cukiniowa

zapiekanka cukiniowa przepis

Pożywny obiad, który wykonasz błyskawicznie, a przy tym będzie to pyszna i zdrowa propozycja.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 1 cukinia (ok. 225g)
  • szczypta soli (1g)
  • 1/2 łyżki oliwy (4g)
  • 3 łyżki skóra naturalnego (60g)
  • 3 łyżki parmezanu (15g)
  • małe jajo (40g)
  • garść drobno posiekanej bazylii (3g)
  • 1/4 szklanki gotowego sosu pomidorowego / passaty pomidorowej (ok. 65g)
  • 1 łyżka parmezanu (5g)
  • 1/2 kulki mozzarelli lekkiej (60g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (80g)
  • garść bazylii / rukoli (do ozdoby)

Zapiekankę cukiniową przygotujesz w następujący sposób:

  1. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C
  2. Cukinię umyj i przytnij na końcach. Pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 3 mm
  3. Ułóż paski cukinii na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
  4. Wyjmij blaszkę z cukinią z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj.
  5. Skyr wyłóż do miski, dodaj drobno starty parmezan, jajko i posiekaną bazylię. Dopraw solą i wymieszaj.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę pasków cukinii, na to połowę białego sosu, połowę drobno pokrojonej / startej mozzarelli i połowę sosu pomidorowego, powtórz jeszcze raz, z tym, że wierzch posyp łyżką parmezanu
  7. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 20 minut lub do momentu aż wierzch ładnie się zarumieni
  8. Danie podawaj ozdobione pomidorkami i świeżą bazylią / rukolą.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 391,8 kcal
  • 34,1 g białka
  • 20 g tłuszczu
  • 22,1 g węglowodanów
  • ŁG – 33 – WYSOKI

Burgery z fasoli

Jeśli nie jesz mięsa, a dookoła towarzystwo ciągle zajada się burgerami to dziś mam dla Ciebie prawdziwy HIT. Burger z…fasoli.

Składniki na 4 porcje (4 burgery):

  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli (ok. 80g)
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy (ok. 45g)
  • 1 ząbek czosnku (6g)
  • 1 mała cebula (70g)
  • 1/2 papryki (75g)
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano (po szczypcie)
  • 1 łyżeczka oliwy (2g)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (30g)
  • 3 łyżki mąki żytniej typ 720 (30g)
burger z fasoli przepis

Oto, jak przygotować burgery z fasoli:

  1. Soczewicę ugotuj wg przepisu na opakowaniu, ostudź, w razie potrzeby odsącz z nadmiaru wody
  2. Fasolę przepłucz, osusz, przełóż do miski
  3. Do fasoli dodaj posiekany czosnek, cebulę, paprykę oraz oliwę. Całość zblenduj
  4. Do powstałej masy dodaj ugotowaną, ostudzoną soczewicę, przyprawy, nasiona słonecznika oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj 4 równe kotlety, wyłóż je na blaszkę (uformuj kotlety tak, aby były duże i płaskie)
  7. Wstaw kotlety do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 30 minut
  8. Kotlety możesz podawać w formie burgera w bułce z dodatkami (np. sos, pomidor, cebula, ogórek) lub jako danie np. z ziemniakami i buraczkami

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja – sam burger):

  • 152,6 kcal
  • 7,2 g białka
  • 5,2 g tłuszczu
  • 21,4 g węglowodanów
  • ŁG – 6 – NISKI

Quesadilla z kurczakiem po meksykańsku

quesadilla z kurczakiem przepis

Tym razem przygotowałam dla Ciebie propozycję prosto z Meksyku. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować takiego dania to najwyższa pora spróbować quesadilli.

Do przygotowania dania (2 porcje) potrzebujesz:

  • 2 tortille – najlepiej pełnoziarniste (120g)
  • 2 porcje piersi z kurczaka (200g)
  • 1 żółta papryka (150g)
  • 1 mała cebula (70g)
  • 1 ząbek czosnku (6g)
  • 2 porcje fasolki w sosowi pomidorowym (200g)
  • sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka (po szczypcie)
  • kawałek startego sera (ok. 40g)
  • 1 łyżka oliwy (2g)
  • 1/2 kubka jogurtu greckiego / kwaśnej śmietany (90g)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (16g)
  • 1 łyżka ketchupu / sosu bbq (28g)

Quesadillę z kurczakiem po meksykańsku przygotujesz w następujący sposób:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, curry, słodką i ostrą papryką. Wymieszaj dokładnie.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na oliwie, około 5 minut, mieszaj co chwilę.
  3. Po tym czasie dodaj pierś z kurczaka, smaż kolejne 5 minut, po tym czasie dodaj fasolkę, całość wymieszaj.
  4. Tortillę wyłóż na talerz, posyp startym serem, wyłóż połowę farszu, złóż tortillę na pół.
  5. Podsmaż tortillę na patelni z obu stron do lekkiego przyrumienienia
  6. Tortillę podawaj z ketchupem / sosem bbq i kwaśną śmietaną / jogurtem greckim. Całość posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 517,4 kcal
  • 41 g białka
  • 16 g tłuszczu
  • 58,8 g węglowodanów
  • ŁG – 11 – ŚREDNI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *