Zdrowsza przekąska przy małym głodzie nie jest tak dużym wyzwaniem, jak zaspokojenie apetytu większym daniem. Dlatego dziś przychodzę Ci z pomocą i przedstawiam 3 propozycje dań na większy apetyt. Jestem ciekawa, która potrawa skradnie Twoje serce i uraczy kubki smakowe 🙂
Zapiekanka cukiniowa
Pożywny obiad, który wykonasz błyskawicznie, a przy tym będzie to pyszna i zdrowa propozycja.
Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:
- 1 cukinia (ok. 225g)
- szczypta soli (1g)
- 1/2 łyżki oliwy (4g)
- 3 łyżki skóra naturalnego (60g)
- 3 łyżki parmezanu (15g)
- małe jajo (40g)
- garść drobno posiekanej bazylii (3g)
- 1/4 szklanki gotowego sosu pomidorowego / passaty pomidorowej (ok. 65g)
- 1 łyżka parmezanu (5g)
- 1/2 kulki mozzarelli lekkiej (60g)
- kilka pomidorków koktajlowych (80g)
- garść bazylii / rukoli (do ozdoby)
Zapiekankę cukiniową przygotujesz w następujący sposób:
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni C
- Cukinię umyj i przytnij na końcach. Pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 3 mm
- Ułóż paski cukinii na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
- Wyjmij blaszkę z cukinią z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj.
- Skyr wyłóż do miski, dodaj drobno starty parmezan, jajko i posiekaną bazylię. Dopraw solą i wymieszaj.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę pasków cukinii, na to połowę białego sosu, połowę drobno pokrojonej / startej mozzarelli i połowę sosu pomidorowego, powtórz jeszcze raz, z tym, że wierzch posyp łyżką parmezanu
- Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 20 minut lub do momentu aż wierzch ładnie się zarumieni
- Danie podawaj ozdobione pomidorkami i świeżą bazylią / rukolą.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 391,8 kcal
- 34,1 g białka
- 20 g tłuszczu
- 22,1 g węglowodanów
- ŁG – 33 – WYSOKI
Burgery z fasoli
Jeśli nie jesz mięsa, a dookoła towarzystwo ciągle zajada się burgerami to dziś mam dla Ciebie prawdziwy HIT. Burger z…fasoli.
Składniki na 4 porcje (4 burgery):
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli (ok. 80g)
- 3 łyżki czerwonej soczewicy (ok. 45g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- 1 mała cebula (70g)
- 1/2 papryki (75g)
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano (po szczypcie)
- 1 łyżeczka oliwy (2g)
- 2 łyżki nasion słonecznika (30g)
- 3 łyżki mąki żytniej typ 720 (30g)
Oto, jak przygotować burgery z fasoli:
- Soczewicę ugotuj wg przepisu na opakowaniu, ostudź, w razie potrzeby odsącz z nadmiaru wody
- Fasolę przepłucz, osusz, przełóż do miski
- Do fasoli dodaj posiekany czosnek, cebulę, paprykę oraz oliwę. Całość zblenduj
- Do powstałej masy dodaj ugotowaną, ostudzoną soczewicę, przyprawy, nasiona słonecznika oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj 4 równe kotlety, wyłóż je na blaszkę (uformuj kotlety tak, aby były duże i płaskie)
- Wstaw kotlety do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 30 minut
- Kotlety możesz podawać w formie burgera w bułce z dodatkami (np. sos, pomidor, cebula, ogórek) lub jako danie np. z ziemniakami i buraczkami
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja – sam burger):
- 152,6 kcal
- 7,2 g białka
- 5,2 g tłuszczu
- 21,4 g węglowodanów
- ŁG – 6 – NISKI
Quesadilla z kurczakiem po meksykańsku
Tym razem przygotowałam dla Ciebie propozycję prosto z Meksyku. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować takiego dania to najwyższa pora spróbować quesadilli.
Do przygotowania dania (2 porcje) potrzebujesz:
- 2 tortille – najlepiej pełnoziarniste (120g)
- 2 porcje piersi z kurczaka (200g)
- 1 żółta papryka (150g)
- 1 mała cebula (70g)
- 1 ząbek czosnku (6g)
- 2 porcje fasolki w sosowi pomidorowym (200g)
- sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka (po szczypcie)
- kawałek startego sera (ok. 40g)
- 1 łyżka oliwy (2g)
- 1/2 kubka jogurtu greckiego / kwaśnej śmietany (90g)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (16g)
- 1 łyżka ketchupu / sosu bbq (28g)
Quesadillę z kurczakiem po meksykańsku przygotujesz w następujący sposób:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, curry, słodką i ostrą papryką. Wymieszaj dokładnie.
- Paprykę pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na oliwie, około 5 minut, mieszaj co chwilę.
- Po tym czasie dodaj pierś z kurczaka, smaż kolejne 5 minut, po tym czasie dodaj fasolkę, całość wymieszaj.
- Tortillę wyłóż na talerz, posyp startym serem, wyłóż połowę farszu, złóż tortillę na pół.
- Podsmaż tortillę na patelni z obu stron do lekkiego przyrumienienia
- Tortillę podawaj z ketchupem / sosem bbq i kwaśną śmietaną / jogurtem greckim. Całość posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):
- 517,4 kcal
- 41 g białka
- 16 g tłuszczu
- 58,8 g węglowodanów
- ŁG – 11 – ŚREDNI