Kategorie produktów

Najnowsze produkty

Tagi produktów

3 przepisy na dania fit & sweet

przepisy na dania fit sweet

Jestem pewna, że od czasu do czasu, pomimo zdrowej diety i zdrowego stylu życia, nachodzi Cię ochota na coś słodkiego. Jeśli w takich chwilach zastanawiasz się, co możesz przygotować by zaspokoić swoje kubki smakowe i jednocześnie nie zejść na złe tory w codziennym odżywianiu to spieszę z pomocą. Oto trzy przepisy na dania fit w wersji na słodko. Smacznego!

Rajski pudding ryżowy

rajski pudding ryżowy

Rajski pudding ryżowy smakuje tak samo, jak brzmi, czyli rajski i obłędnie 🙂 Wypróbuj koniecznie.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50g)
  • 1/2 szklanki wody (100ml)
  • 1/2 szklanki mleka (100ml)
  • szczypta soli
  • 5g budyniu waniliowego + 2 łyżki mleka do rozmieszania budyniu (30ml)
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • słodzidło – u mnie 5 słodzików stołowych
  • 2 łyżki gęstego jogurtu, np. skyr (60g)

Dodatkowo:

  • 1 plaster ananasa z puszki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżka konfitury wiśniowej
  • 1 kostka ciemnej czekolady
  • opcjonalnie listki świeżej mięty

Porcję rajskiego puddingu przygotujesz w następujący sposób:

  1. Ryż umieść w garnuszku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli, gotuj do momentu aż ryż wchłonie wodę.
  2. Dodaj 1/2 szklanki mleka, słodzidło oraz wiórki kokosowe, gotuj dalej do ponownego wchłonięcia płynu.
  3. Do gotowego ryżu dodaj budyń rozmieszany w mleku, wymieszaj dokładnie.
  4. Gdy całość lekko ostygnie dodaj dwie łyżki gęstego jogurtu, wymieszaj, przełóż do miseczki.
  5. Polej rozpuszczoną czekoladą, wyłóż pokrojony plaster ananasa oraz konfiturę wiśniową. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów oraz ozdób listkami mięty.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 448 kcal
  • 17,1 g białka
  • 9,7 g tłuszczu
  • 93,9 g węglowodanów
  • ŁG – 45 – WYSOKI

Koktajl mango

Idealna propozycja na upalne dni. Dostarczy Ci witamin, odświeży i z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe jeśli oczekują na odrobinę słodyczy.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 butelka skyr jogurtu pitnego lub innego jogurtu pitnego (330g)
  • 1 dojrzałe mango, ew. pulpa z mango (ok. 200g)
  • 1 mały, dojrzały banan (ok. 80g)
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3g)
koktajl mango
  • 1 łyżeczka erytrolu (ok. 5g)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • kilka borówek do ozdoby

Oto, jak przygotować koktajl z mango:

  1. Wszystkie składniki oprócz borówek zblenduj dokładnie. Przed podaniem ozdób borówkami.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 240,9 kcal
  • 13,7 g białka
  • 4,4 g tłuszczu
  • 40,9 g węglowodanów
  • ŁG – 16 – ŚREDNI

Mini skyrniczki

mini skyrniczki z owocami przepis

Coś, co przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym łasuchom. Mini skyrniczki – delikatne, słodkie, pyszne.

Do przygotowania dania (1 porcja) potrzebujesz:

  • 1 opakowanie jogurtu typu skyr (150g)
  • 1 jajko (ok. 59g)
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego (20g)
  • 4 łyżeczki kaszy manny (20g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (1g)
  • szczypta soli (1g)
  • łyżka erytrytolu (10g)
  • łyżeczka oliwy do smażenia (2g)

Dodatkowo – ulubione owoce i czekolada – u mnie:

  • 1/2 małego banana (40g)
  • 1 małe kiwi (ok. 80g)
  • garść mrożonych wiśni (50g)
  • kostka ciemnej czekolady (6g)

Mini skyrniczki przygotujesz w następujący sposób:

  1. Wszystkie składniki na placuszki umieść w misce i wymieszaj dokładnie na gładką masę (możesz odstawić na chwilę aby masa zgęstniała i kasza napęczniała lecz nie jest to konieczne).
  2. Smaż małe placuszki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obu stron
  3. Gotowe placuszki podawaj z pokrojonymi owocami i gorzką czekoladą.

Wartości odżywcze gotowego dania (1 porcja):

  • 501,1 kcal
  • 29,2 g białka
  • 12,3 g tłuszczu
  • 80,1 g węglowodanów
  • ŁG – 37 – WYSOKI

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *